My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Thursday, February 25, 2010

::Home Sweet Home::


mummy...wif all boyss



how????
is it urss???
yeahhh!!!..

GOOD DAY!!!

Subhanallah..
Ada story menarik,
Sejak pregy aritu lum penah kalu tak muntah..
mesti nak muntah..
Especially kalu aku masuk dapur..
perghh..mmg jangan cakap la..
bunyi muntah pun mcm tak bley blah...mcm kuar selori je ..
tapi yg kuar aiir..air.air..dan finally air warna kuning yg masa...


BUT.
semalam,
aku pulang je dari ofis...sempat lagi racing2 jap...
sampai je kat umah...rutin aku slalunya masuk bilik dan trus baring..
Nak plak bila time husband aku outstation( tapi today dia dah balik) yeah!
tapi pelik smalam aku trus dok kat sofa depan...n dok layan tv..
dan paling pelik sambil tangan aku dok belek2 album2 kat tempat magazine!!!
pel;ik wehhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!
aku tak pernah buat melainkan tido atau baring...

hohohoho...
then...aku diam lagi...
pastu aku gie amek sunglass aku yang beso tuh..(dah lama tak pakai))
hahhahaha....
tau tak apa aku buat??
hahahhaha..aku pakai n dok sibuk ambek gambo!!!

hahhahahahah...
aku mmg pelik!!!!!!!!!!!
happy la...sbb yg lagi pasti smalam aku berjaya makan nasik diwaktu malam...
selama ni aku tak pernah mkn tau mlm2...wek wek je yang aku slalu wat....


DAN.
selepas maghrib aku trus check my pregnant date...dah bpe mggu ntah tak igt...hohoho..
11 minggu la!!!mggu depan dah genap tiga bulan...
and dah nak masuk trimester kedua dah..
hopefully akan ok....


AND.
Pagi tadi dah la bangun lewat.
Sib baik tak muntah (kalau tak dah take time berjam2 dalam toilet untuk wek wek je)
huwaaaaaaaaaaaaaaa....
dok dalam keta baru sedar...mmg aku tak muntah la!!!huhuuhuhuh
tapi tak tau la kalau husband aku lik arini tetibe aku ngade2 gak termuntah gak...
kalau muntah gak?????????????
mmg sah kot aku alah suami>>>;-)
hopefully tak la!!!!!!!cian la diya!

Tuesday, February 23, 2010

Siapa Lebih Kau Cinta?

Dalam sedetik pernah tak korang terfikir ke,
Teringat ke, Terkenang2kan org yg korang sayang??
Eh..pastilah korang ingat kan?takde maknenye la kalau tak igt..
kalau tak igt..tak sayang la namanya..huhuuhuh


Kalau yang pumpuan, pasti dok terkenangkan :
Abemu, buah hatimu, gewemu, pacaranmu, 
si jantung hati kacak macak (walaupun kita sorang ja prasan dia kacak)
huahuahauhaua


Kalau yang pakwe ni plak panggei si cantik manisnye:
Dinda i, Babie i, Sayang u.com, Mama oh Mama, 
Begitulah dan banyak lagi,
Yang mana tak tersenarai tu jgnlah dok berkecil hati..
korang tambah sendiri ye...aku da cita panjang lagik nak cita nih...


Eh..tapi tak lupe jugak pada yang mmg cinta bangat sama Tanah Airnya, Keluarganya, Adik, Abangnya, Ibunya...dan seluruhnya.......


Aduhai....siapa kata tak bley sayang????
mestilah boley kan....tapi ingat..sayang itu biar berpada...

aku and korang sama saja....
juga manusia...kadang2 kita lupa dan sgt terlupa bila kita dah sayang sgt...
Aku terdetik nak tanya n cita kat korang coz aku nak sharing maring la sesama kita kan...


CINTA.
cantik maknanya.
damai hatinya.
pasti jiwa tenang bila kita mendapat cinta.
TAPI. kenapa ada cinta yang bawa merana. kenapa ada yang sanggup bunuh diri sbb cinta.
kdg2 tu..."I sanggup mati sbb i cintakan u!" (contoh jela weh)
ish....bukti cinta ke tu??..
Menangis kerana kecewa lepas dapat cinta...meraung sampai tersedu sedan kot kdg2 tuh..
Sbbnye perasaan kita kan mempengaruhi semuanya..
bila kita sedih...kita happy.....effectnya jugak pasti  pada kita kan..kan..


ADA SATU CINTA YANG KURANG KITA CINTA, TAPI CINTA ITU CINTA PADA KITA
Tapi sedey kan, kalau kita lupa dengan satu CINTA ni...
kita lupa bila saat terakhir kita nangis sbb CINTA ni..
Ntah2 kita seket pun tak pernah nangis sbbkan CINTA ni..
Dan lebih sedey, kita tak pernah sesal pun bila tak dapat CINTA ni...
Kita dok nangis malam2 tringatkan ibu ayah masa kat asrama dulu...
tapi kita lupa jugak yg kita ada CINTA ni..
Tapi bila kita susah kita dok mintak2 kat CINTA ni..
Kita mintak dapat result yang bagus, keluarga yang sempuna, rezeki yang berpanjangan,
CINTA ni penuhi je semuanya...
Tapi Bila CINTA ni duga kita sket, kita trus mara, sesal, meratap kenapa begitu, kenapa begini...
kita tak trima...kita byk ja ngomong2...kononya CINTA ni tak sayangkan kita...
SAYANG????
sibuk kita dok persoal kenapa CINTA ni tak sayang kita...
KITA?????ada ke kita sayangkan CINTA ni???
Setiap kali tubuh kita melekat di sejadah setiap hari...
Didalam doa kita...kita mohon segalanya...
Tapi ada tak ...ada tak ..ada tak kita mintak supaya ALLAH CINTAKAN KITA!
pernah tak kita merayu nak dapatkan CINTA ALLAH!!!
huhuhu...sedeykan..rasa mcm terlambat...
Tapi tak de yang terlambat..kalau skang kita mula pasti ALLAH suka dan gembira..
Ingat pada Rasullah...yang tak pernah berhenti tuk mencari CINTA ALLAH..
Sedangkan Rasul adalah kekasih Allah..
Nak dibandingkan dengan kita...mmg la sgt jauh...tapi kita kan Umat Rasullah...
Bila CINTA ALLAH pada RASUL...dan tak diragukan...CINTA ALLAH itu pasti juga buat kita ..
Mohonlah CINTA ALLAH..Hidupmu pasti tiada yang kecewa...
Tak salah cinta pada manusia, malah ALLAH suka kita berkasih sayang sesama insan...
Tapi jgnlah melebihi cintamu kepada Allah...kerana Allah tahu kamu pasti kecewa kelak....
Kerana yang hidup di dunia pasti kembali..hanya Allah itu hakiki...
Cintailah ibumu, keluargamu,saudaramu kerana cinta kepada mereka membawa cinta kita kepada ALLAH..
katakanlah pada suami/pasangan mu :
 ......."Suamiku, aku cinta padamu demi kerana cinta mu itu membawa jalanku menemui CINTA ALLAH yang abadi"..............
Bahagiakan.....
Kita mampu bahagia selamanya...kecapilah bahagia itu..insyaALLAH...
Moga cinta yang ada dihati kita bukan cinta yang sia-sia..;-)
Penuhi hatimu dengan cinta Allah dan Rasul yang sgt mencintaimu sehingga disaat wafat Baginda walaupun baginda tidak penah melihat kita...
"umati......umati.........umati......"


Salam MaulidurRasul.....

Monday, February 22, 2010

"Home Alone"

Seperti kebiasaan yang sudah terlalu biasa,
Last weekend akhirnya berlalu jugak,
Alahai, sabtu ahad macam tak terasa..adeh...
Al maklumlah..dah lama dia tak cuti sabtu ahad nih..
So finally, today..he'll fly again ahhhhhh..Penang jer..hohooh
pastu trus singapore..


Tapi yang pasti aku mula membujangkan diri di rumah,
Rutin byk yang disingkatkan lah..
Sampai umah..sempatlah lepak depan tv sambil layan Na o Mei yang dah lama tetinggal,
Ntah apa dah jadik, tanya dak2 opis jelah kdg2 walaupun jalan penceritaannya kuwang jelas..
( sbb ramai sgt yg nak jadik tukang crita)
hoohohohooh, tapi kalau bab cita Tari Tirana mmg suma nak bukak mulut crita..
Kalau tak caya tanya "Kerak Nasik",
(malas nak bukak tv3.my),


Oklah..pas layan jap Na o Mei, bley lah aku mandi n solat..
Makan Malam?????
Jangan harap la kalau time sisuami takde kat umah aku nak masak bagai,

Tak daya den...aduhai...
Memang dah lama aku tak mkn mlm nih..
susu boley gagah kan lah...aduhai,
Tapi bab tido ..kalu sisuami takde di rumah tak nak plak mata nih nak lolap awai..
adehhhhhh...jadinya aku nonton aja dong..
walaupun signal tv umah aku agak cabuk tapi belasah aja...


MASUK TIDO.
Aduhhh..bab ni yang lomah den nih...tido sowang beb..
harap bantal busuk ajolah..(apo ni den talk in nogowi, tapi not like nogowi)
hahhahahahha...(pasti ada yang tidak berkenan kan dikwa)
ok...ok...aku sedey ni...tido sowang2 huwaaaaaaaaaaaaaa...
takpo...den sabooo..hehhehe...


TO MY HUSBAND.
Dont worrry abg jie..i'll promise take care my self very well...
hehhehe, iyo2 la...selamat berjuang ya pak faizi!!!
go!go!go!...

I'll waiting you alwezzzzzzz, where never you are, i'm alwez stand by urside...
Orang kata penantian itu penyiksaan,
Tapi jgn ikut kata org, jadikan penantian itu suatu keindahan yang nyata,
jika bahagia itu tiada kau dapat atau rasa, kumpulkan zikir ASMA-NYA dalam hatimu,
pasti datang bahagia,pasti...pasti akan ada,
janji itu pasti...janji Tuhan yang kekal abadi,
Walaupun kita masih sangsi, Dia tak pernah menyisih, maka carilah Dia untuk ketenangan ABADI..
amin..insyaALLAH...
ternyata..penantian itu suatu keindahan yang hakiki bagi orang-orang yang sabar...
All da best for SYAZANA and all of you...
You are da greatest ALLAH creates, no doubt..plzzz...waiting in patient dear..;-)

Friday, February 19, 2010

Ikan rebus cafe ..tiong..tiong..alawekkk

aduhai...
mmg lapo bangat dong...
gie ahhh cafe tadi sudahnya...aduhai..
masuk ja cafe pun dah cukup kembang tekak aku..
blu bla sha koshe...
adeh...
pusing punya pusing..
lastly..aku amek ikan rebus air asam ngan kangkung..
cam menarik la jugak ..adeh..
Bismillahhirahmannirrahim..
Baru ja nak start nak ngap!adehhh..
ada bawu laaaaa...ikan ni berbau siap ada hitam2 ape ntah..
taik ikan kot....dan ada lagi segelintir bau rebung terlepas dari cafe pun masih bersisa lagik
oiiiiiiiihhhh..telan gak la nasik tu sket weh memandangkan
rakan seperjuangan semuanya sedang sedap menelan..
aku telan beb..tapi 3 sudu ja...
dan aku terus tersenyum sambil menutup polistrin kembali..
huahuahauahauhauaahuaa..
adehhhhhh..sori ya bunaiiiiiii...umie mkn biskut la jap lagi tuk kamu!!!
hehheheh...
susu pun lum bancuh daaa....
dan dari itu aku pun upload la ikan patin masak tempoyak..perghh..
yang ni baru masyukkkk....layan gamba pun jadila ye...uhuhuhuhuhu

"jgn meleleh air liur tuh"...

"Bila dia mula berkata-kata.."


 amin..heharap la cuti naaaaa...
 bukan senang ooo nak cuti...lum tentu lagik tuh...
 ...kalau diikutkan la tak dak training weh...
 sapenye???sapa lagi..suamiku dihatiku la...dia slalu outstation...
 kalau aku mmg cuti sokmo la..huahuahuahau
 hohoho...so apa program?????????
 program????hahhahaha...lum tentu lagi haaa....
 kalau kuaq sekerat jalan pun dok meleleh ja...buat ghapo???huhuuhuuhu
 ..beginilah diriku sejak dah dua bulan membunting diri...huhuhuhu
 adehhhhhh...moga dimudahkan lah semuanya...
 kalau muntah terukkk...suatu ketika dibilik air ..
 aku : wek uwekkkkkkkkk wekkkkkkkk (muntah tahap kuar semua..mmg perghh..menangis la jugak)\
 suamiku : ejan...muntah ek...sabar ek..byk ek...


...ha...tu jelah diya mampu...hehhehehhe..adehhhhhh...
lately ni..mlm pun aku dah tak makan...
kata org..insyaAllah pas trimester pertama akan ok..TAAAPIIII...ha..ni yang den lomah ni...
taaaaapiii itu atas org la...kadang2 ada yang berlarutan sampai 9 bulan...


Ya Tuhan.....aduhai........
kadang-kadang tangkap nagis jugak la malam2 bila nak tido...Ya Rabbi...belakang ku sakit sgt Ya Allah..


 aku        : huhuhuhu...sakitnya pinggang...camna ni...(sambil nangis la..apa lagi)
 suamiku : meh nak urut...sabarlah...(dan sambil itu suamiku bercerita panjang..)
               "ejan tau tak...org yang hamil itu, Allah beri keistimewaan....
                2 rakaat solat seperti 80 rakaat..bila setengah hari puasa di siang hari..
                pahalanya seperti satu malam berpuasa...bila dah bersalin pulak..
                pahalanya seperti 70 tahun pahala...dan ketika hamil itu...
                apabila terasa sakit seutas urat umpama satu pahala haji...
                maka niatkan terus untuk Allah tau sayang...semoga jadi amal soleh ejan tau.. "


Maka berderaikah air mataku dikala itu...huuhuhuhuuhuh..aduhai.....
so..itu jelah yang menjadi kekuatan aku setiap hari..
walaupun tiap2 pagi aku mai keja mesti melepek kat meja opis...
sbb MS aku paling truk pepagi n memalam...
mmg time aku la tuh..sampai bebudak opis ni pun dah pandai ngejek aku dok wek wek..
hahahhaha.....adehhh...be strong la umie yaaaaaaa!!!
hehhehehe...



Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...