My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Wednesday, May 26, 2010

^she is my bestfriend eva^

Salam dan ohh masih pagi ye..
Alhamdulillah..cuaca pagi amat memberansangkan..
Mood juga sangat blink blink untuk senyum dan suka hati..
By da way bley kasik warna blue n green..heheh..
hehhe..kononnya warna dikala mood yg sungguh baik...


Post kali ni..saya nak cite sket sangkut paut saya kenapa saya begitu gumbira..
heheh..ya ya ya..mmg la pasal baby jugak..
(wah sonoklah baby dalam perut hari ni..mood baby jugak baik ye..asik melompat2 je hari ni)
ok.saya nak cite pasal baby org lain ni...


Dulu masa saya sekolah rendah..
Mama and abah pindah rumah..
Dari penang ke kedah..
Hoohoho tak jauh pun..dokat ja oii..
30 minutes je..
Bukit Mertajam ke Kulim..so dekat je la..


And walaupun pindah umah, saya tak tukar sekolah pun..
still sekolah kat penang..
Dan critanya adalah...
Masa kami mula2 pindah hanya ada 2 buah rumah ja berpenghuni kat kawasan tu..
Sebuah kat hujung lorong masuk 
(orang pak hassan,skang pak hassan dah tak dok situ..dia dah pindah)
Sebuah lagi kat sebelah umah saya..
Masa tu umur saya 8 tahun
(alahai keciknya aku,hahahha,kecik dan ketot,period pun lambat,tapi bab lari2 mmg laju!)hahhaha
So masa baru masuk umah mmg kebizian la kan
(walaupun mak ayah saya yg sibuk dok punggah barang)
hohohoh...saya buat apa ya masa tu..
dan inilah aktiviti saya..
Kat luar umah...pemisah umah sebelah ngan umah saya adalah hanya pagar jaring warna silver tu
(masa ni lum renovate rumah)
So mmg la nampak apa org sebelah tu buat kan..
Malangnya..pintu umah sebelah tu tertutup ja..
Tapi selipar bukan main byk lagi kat luar umah depa tu...
dan saya masa tu kononnya nak cari kawan la katakan..
Masa tu kat tepi jaring2 ada moto my father..hahaha
so dengan gaya lincahnya saya pun dok stunt sorang2 nek atas moto tu..
Sambil menunggu kot2 org sebelah ni nak kuar sidai baju ka hape...


Setelah 20 minit jugak kot
(memang agak lama aku dok bermenung atas moto tu)
ada sorang kakak cantik ni kuar..
so dia ternampaklah saya ini yg termanggu dok main ape ntah sorang2...
kakak tu tanye : "eh, main ape tu sorang2? baru pindah ke"
(wah...bukan asal orng utara ni...mmg bunyi er er er nih...)
saya diam ja sambil tersengih2 kambing dan angguk2 kepala ini..
Tak lama pastu ada sorang budak pompuan mcm baya2 saya jugak kuar dicelah2 kakak tu...
hehehhe..diya mmg tersengih jugaklah..
dan kakak tu pun kata kat diya..
"ni ha kwn baru awk..diye baru pindah..ade kawan la awk pasni"
(lebih kurang mcm tu lah dialognya..)
dan saya dan budak itu pun memulakan sesi perkenalan ala kanak2..
(dan saya dah tak igt pe benda yg kitaorg borak)


Dan sejak itu,mmg kitaorg sgt kamching..
kira mmg bestfren ahh..
walaupun saya hanya hujung minggu di rumah Kulim
(week day saya di penang dok umah tok)
Tapi kami sgt rapat..
sampaikan cikgu tusyen kami(cikgu syukoq namanya)
panggil kami sepusat sepusing...hehehhehe


Adeh..antara aktiviti wajib yang di spend kan bersama ;


1. beli popcorn dan ayaq tembikai kat pasar mlm..
(popcorn 5kupang, ayaq tembikai pun masa tu 5 kupang..)
2. ptg2 jalan pi Family Mart beli ice cream cornetto..hahaha
(saja ja nak jalan2 walaupun kdg2 tak bli papa)
3. gosip n gosip...makan maggie,...stay up minum nescafe..
(tapi salah sorang mesti tertidoq)
4. lepak kat ndui depan umah(buaian la)...dok situ sambil mkn ayam goreng..n dok cita pasal sekolah masing2...gosip2 pasai budak2 laki yang tidak diminati..hahahahha)
5. tgk hindustan sama2 and menari mcm shah rukhan..hahahha..(ake kulli hoya hubban!)
6. Bangun pagi2 pas subuh jonging2 keliling taman dan dikejaq anjing..hahaha
7. Ape lagi ek...ermm..ohh sungguh byk la..
8. ohh..ada lagi..kitaorang pernah naik satu bus ni ke mane ntah..dan kami dok bercakap ntah ape2..dan sebelum bas tu jalan kami pun turun ahhh..saja dok buat onar dlm bus tuh...
9. oohh...sungguh indah...........


Dan kini hari berganti hari...bulan berganti bulan...
Masing2 dah besar panjang..dah ada family sendiri..
Dan yg paling best tarikh kawen pun dekat2...
Seminggu sebelum saya kawin...dia pun dah kahwin dulu..hanya gap seminggu!!!!
hehhehe...
Memang sepusat sepusing lah!


Dan yang paling saya happy..baru2 ni diya sampaikan good newsssssssss..
"yong aza dah pregnant 6 minggu!!!!!!!!"
Subhanallah..Alhamdulillah.........
Tentulah happy kan............hehhehhe


Anywezz..walaupun jarang jumpa..jarang jugak contact..
BUT 
we still keep in touch...
Da friendship will neva end..neva!!!!!


Inilah kawan saya itu!!!!!


aza n edy...
yang mana satu bestfen saya???
tentulah yg pumpuan ni...
hehhehe..maaf ye puan aza..saya colik gambo kamu di FB!!
hehehhe

Nama penuh kawan saya : Nurzarina Yussof
Nama timangannya : Aza

hehhehe.i am very happy for you!!!!
May God Bless You
Love u More n More...
;-)

Jumpa lagi,
Sekian dan terima kasih.


----------------------------------------------------@ Ummi A'eisya

`Elizabeth Arden`

Salam dan selamat pagi ye..
hehhe..Ohh..tiada la ape yang menarik jugak ni..
Cume seronok aje dong..

Ohh..semalam my cousin bagi hadiah kahwin..
Hadiah kahwin???Ohh...terasa mcm baru kawin..
hohoho..
Ohhh..wangi jugak..hhohoho..dah rasmi pepagi lagi daaaaaaaaaa

ni haaaaaaaaaa... :




Green Tea!!!!!!!!
Sangat suka jugak bau nya..
En.Suami jugak sukak loh!!!!!!

Actually..baru sempat nak jumpe ngan diye ni...
Sebelum ni masing2 sibuk..
Nak plak diye baru start kijo..hohooho
dan diya ini seorang doctor...so doctor fresh graduate la..
and banyak la rotation dia..
tapi tuk tempoh 4 bulan ni dia kat O&G..
Ohhh..sungguh byk sharing maring lohhhhhhhhhhhh..

Adeh..........
dia soh aku gie class antenatal...
hoohohoo..
adehhhhhhhhhh..
hummmmmmmmm....
hehehhe...iya iya...ngah nak survey class la yang terdekat...hohohoho
adeh....ade ke dekat2 putrajaya nih????????
huhuhuhu..jumpe lagi.

Sekian dan terima kasih.

---------------------------------------------------------------@Ummi Aisya

Tuesday, May 25, 2010

^^Jenjalan Survey^^

Salam dan selamat petang ye sume!!!!
Ohhh today saya lunch Asam Laksa,
Ohhh sangat kurang kick!!!
Eh tetibe rase nak temuntah plak...


By da way,
Sabtu lepas..
Cuaca kat Putrajaya dan kawasan sekeliling adalah sangat bagus!
(saya juga percaya kawasan di Equin, juga Serdang, juga Bangi dan juga Kajang)
Macam sejuk sejuk gitu,
Mendung je langit berarak seribu,hohohoohoh..
Oleh kerana suamiku juga ber outstation..
So inilah ummi and baby time!
kita jenjalan dong...
Setelah keizinan suami disepakati..saya dan baby dengan senang hati bangun sungguh awal...
Kemas rumah sket than trus la siap2..
Niat asalnya sekadar nak gie Alamanda..
Tapi memandang mood cuaca yang bertanda senyum itu...
Saya terasa mahu melangkah panjang sedikit..
Hubby pun dah luluskan..hehehhehh
So bergeraklah si burung kenari hitam ke Balakong..Jusco..hohohooh


Ohh perjalanan sangat lancar dan kamu-kamu akan sungguh seronok!
Dan sampailah tempat dituju..
So first skali saya masuk Jusco...shopping mate tgk2 barang baby..
Nak plak skang ngah sale..so agak ramai jugak...
tapi taklah crowded sgt...
Biasa2 aja..


Dan berbekalkan camera hanset ini saya membuat liputan,
Adehhhhhh....














Barang2 tuk susu
1.Botol susu besar = RM 8.90 - RM 9
2. Botol susu kecik = RM 5 - RM 7.90
3. Puting Extra (ada dlm 3 kuntum) = RM 2 - RM 5
4. Warmer =  RM 15 - RM 35
5. Sterilizer (full set)= RM 199 -RM 300

Pakaian
1. Seluar Panjang =RM 7.90 - RM 9
2. Baju lengan Panjang = RM 10
3. Seluar pendek = RM 7.50
4. Baju lengan pendek = RM 8
5. Set baju n seluar = RM 16.90 - RM 20
6. Mitten n Bootee = RM 4.90 -RM 5
7. Barut siap = RM 5.90
8. Topi = RM 8.90
9. Napkin (ada 10 - 12 helai)= RM 22.90 -RM 26
10. Pampers Pakai buang = RM50 - RM 80
11. Coola baby cloth diapers (ada 6 keping) = RM 165

Mandian baby
1. Satu set lengkap (yang besar punya) = RM 30 - RM 50
2. Besen Mandi = RM 30
3. Towel = RM 10 - RM 20

and this for mummy..sket je sempat survey..gitu2 je..


1. Breast pump manual = RM 69.90 -RM 99.90
2. Maternity Pad = RM 6.90

So...inilah hasilnya..belum beli..hanya pantau memantau..
dan itu suma harga sebelum sale..
nak jimat lagi pergilah time sale n make sure buat list dulu ye..
Supaya tidak membazir dan tidak terlebih beli...
hehhehe..dan tak ter over budget...
Tak semua barang kat atas tu kena beli...beli yang penting dulu..
dan bila ade balance barulah beli yang gitu2 lain ..
Stroller and carseat tu ada yang lagi murah...
itulah gunanye survey kan..hehhehe...
Happy window shopping lah aritu...sikecik pun tak byk ragam..
Pasrah je ummi diye berjalan ke sana ke mari..hehehhe
Dan pulang sudahhhhhh...;-)
Itu saja ye..
Jumpe lagi...

Sekian dan terima kasih.

-------------------------------------------------------------------@Ummi aisya








Monday, May 24, 2010

::Firefly Travel Itinerary::

Salam dan selamat petang ye...
Ohh..bukan tiket flite tuk saye,
Tapi itulah tiket flite suamiku tuk ke Penang malam..
On rushing jugak coz,
Smalam dia baru je lik dari outstation dan mlm ni suddenly je dapat tugasan ke sane,
Ciannya , adoii..pinatnya pokcik itu,
huhuhu


Today is monday, tomorrow is tuesday...
hahahaha..
sudah kemerapuan,
oklah hati tengah pikir nak balik ni..
copatlah jam oiiii..


Sekian dan terima kasih.


-----------------------------------------@Ummie Aisya

Friday, May 21, 2010

rObiN hooD

Salam dan selamat malam ye..

Saya tengah kusyuk melayan hindustan..
Oblada da da..Obladi di di..Obladu du du..
Wat to do...
Oblada da da..Obladi di di..Oladu du du..
We luv you...

Eh..sorry terlebih layann daaa...
Heheheh..
Crita sebenar adalah robin hood..
Sedang berehat2 tadi..
Ada kawan saya ini mahu nonton cita robin hood..
Ok..saya mmg dah tgk last week..
Jalan critanya menarik..
Tapi masa mula2 tgk saya igtkan crita robin hood yg mcm masa kecik2 tu..
Robin hood si pemanah itu dan hidupnya didalam hutan kan?
Tapi cita ini lain sket..
Ermmm...menarik sbb critanya adalah sebelum zaman robin hood ini tggal dlm hutan..
Nak tahu lebih lanjutnya silalah menuntun!

Pasti tak rugi dong!
And you will know how..
"Da legend is begin"
Akan tahu kenape lagendanya robin hood n da geng hidup di hutan..
Hehehehe..
So untuk semua yang bosan diwaktu hujung minggu..
Silalah membooking ye tiket!hehe
Enjoy ur watching...
Gudnite!!!

Sekian dan terima kasih.

Finally!!!!!Gotcha Ice Room!!!!!!!!

Salam dan sudah petang pun ye..
dan sudah konyang..
heheh..
Buat cik wizza..inilah ice room nya..hehheheh,
Seperti yang dijanjikan today kami sekeluarga lunch di ice room,
Lokasinya di Nilai, by da way ice room ni byk je cawangan di area KL..
Memandangkan opis kami sekeluarga di Putrajaya..so nilai adalah yang terdekat la kot kan..
Ikut je jalan Dengkil tu....
Okay..tanpa membuang masa saya dan kamu kamu..jumlah kita yummy yummy..

muka2 yang tak tahan tuk membaham..


ha..jgn tak tau buku pun bley mkn!hahaha


dan bila..........................

dan juga menu2 lain..

dan ini saye punye
MANGGO!!!

jeng!jeng!inilah dia!ibu buyung..huhuh

inilah kami sekeluarga...hohoho..alah gambo camera gurl plak tak do!

Alhamdulillah..
sukelah bila dah konyang..hikhikhik..
dan bagi kamu kamu yang berminat..
Harga tuk satu bekas ice cream tu..boley dikira murah la..sbb byk kan..
RM 7.90...oklah kan..hehehe
meh le ke ice room!!!!!!
Sekian dan terima kasih.
Jumpa lagi.

---------------------------------------------------------------------@Ummie Aisya

Prepared for da list!!





Salam dan pagi yg sejuk!!!
Ohh..saya begitu bersemangat hari ini,
adakah sbb ice room??
atau sbb semangatnya mendapat buku pregnancy journal??
ape pun kite akan bersemangat kalu bab baby kan??
Sbb kalu kat opis ni, ramai betul yg bersemangat...
mereka suka tentulah saya pun sungguh suka!!!!!


Ohkaylah smalam kan saya sibuk sgt wat list tuk barang baby..
Tak ketinggalan jugak barang keperluan saya..Sebagai ibu nnt..
(Ohh...sungguh excited but nervous jugak!)
hehehe..
Apa pun kesungguhan kita Moga Allah bersama kita..

Tuk list brg2 baby..saya ade gak tanyekan kawan2 and ade gak dapat dari blog mummy2 lain..
top up and tambah la jugak yang mane patut..
ermm..cume nnt bile en.suami sudah pulang dari outstation,kitaorg akan bincang la mane patut n mane tak patut..yelah..taknaklah membazir..
Sebab tulah listkan dulu kan..n bila ade sale trusla grab dulu...
Ye..buat mereka yg bakal jadik pengantin..samelah kite..perancangan itu perlu...
supaye kite tak terlalu kelangkelibut kan...
Tapi tak tahulah saya ini...harap-harap dipermudahkan juga ;-) aminn...


ermm..tuk sesiape yg berminat untuk list barang ni boleh link kat sini...
saya pun amek dari blog cik puan reen.
Sangat membantu !!!thanks alot...


So  untuk my journal..saye dah wat chomel2 taggingnye
(supaya bersemangat dan trus smgt lah)hehhe
Ini tagging baby pages :





baby pages!


dan ini untuk mummy pages..


dan ini senarainya..hehehe..tak mgkin lah nampak kan..
so kalu nk jelas just click sini

so sekarang mase tuk menservey harganye!!
budget itu sungguh penting...
mgkin setakat ini, beli yg penting dulu kot...
Ayuh mummy to be!
Marilah bersemangat!
Adeh..sejuk....mahu tido daa....hohohoh

dan terima kasih..
Jumpe lagi..

-----------------------------------------------------------------------------ummi aisya

* Bila dapat..perghh..sodaappp*

Assalamualaikum dan pagi!!!!!!!!!


heheheh..
ayuh mari bersemagat!!!
hehhe,actually pagi ini kami sekeluarga (dalam bilik kat opis ni la)
telah bersantap tanpa memandang kiri dan kanan lauk yg yg telah ditungkuslumuskan oleh ibu siti..
Mmg tangkap lentok wa cakap sama lu...


hehehhe..pape pun mmg sgt kenyang nasi dagang lauk ikan tongkol..
lunch plak???
haaaaaaaaaaaaaahahahhahahhaha..
sgt tidak sabar tuk menunggu lunch ini...
kami sekeluarga akan ke jeng jeng jeng..
ICEROOMMMMMMMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!
mari mari mari!!!


Ohhh...ice room..
Ohhh...ice room..


saye sudah kenyang dan mahu blogwalking jap sementara lum dapat kijo nih..;-)

Thursday, May 20, 2010

~oohhh..bila hujan~

Salam dan selamat malam..
Alhamdulillah..selesai sudah satu hari posa ganti..
Ehehehe..berjaya oiiii...

+ ohhh dikala malam ini
+ hujan gerimis
+ tapi ptg tadi sgt lebat ooo
+ eheheh
+ tapi sembat rembat kfc di alamanda
+ alalalalal..sgguh gembira
+ oohh..ice room
+ ooohhh esok ice room
+ ooohh jadikah kita ini ke ice room
+ ahahaha
+ mcm org yg weng weng

Hohohoh..
Menghiburkan hati dikala sunyi..
Ooohhhh....
Sejuk..jum lah tdo.eheheheh

Untuk Jantung Hati Saya!!

Salam dan jumpa lagi ya!!


hehehhe...


kalau sesape igt..dulu masa bulan april saya pernah post crita tentang ini :



oleh kerana nak dapat susah..indonesia mari dong!
dan hari ini telah terbikinnya buku ini hasil ciptaan sendiri dan bantuan kawan2 yg begitu komited menjayakannya..
aicheh..hehhehe..
diorg termasuklah cik kerakcik sue man, dan turut dibantu cik ina spaq ehehe..
oohh..tanpa mereka ini tak mgkin siap journal ku..hahhaha

mahu lihat hasil nya...???taraaaaaa!!!

hehe..idak le sebijik tapi suka!!!tq gurls!!!
ini cover depan

dan ini...


inilah cover belakang..heheh
adoyai..sungguh puas hati..bila buat sendiri bukan beli..
so...this my journal to my baby..
kiranya sume kaitan pasal baby n journey mummy to be la...
so excited la!!!!!!

hehehhe..bagi mereka yg turut berminat buat jugak..bahannya mudah aja!
eh..jap..baby ngah pusing..adehh..sempat pulak diya...
hehehhe
ok..continue..
brg2nya hanya barangan terpakai..
kertas, gam n gunting...dan boley lah dilihat kalau nak..ini sedikit tatapan proses pembikinannya..
ohohoohoh..mcm konon buat movie jak!

mula2 bli la buku satu..dan buat la camtu..

dan lukis la catroon yg comei tu..


ni plak bahagian blakangnya..ohh ada tambah reben sket..guna reben kat telur kenduri..hooho

and finally u'll have it!!!!!

hehhehe..walaupun dah 6 bulan lum terlewat dong tuk berkarya detik2 manis itu!
hhehehhe...and what..just for ur baby..
bley dia baca bila dah beso nnt...
hehehe..akhirnya terpublish sudahhhhhh....

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...