My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Friday, July 30, 2010

When 36 weeks!

Salam dan selamat tengahari ;-),
Sememangnya di opis sungguh sejuk,
Sedangkan semalam saya terasa panas waktu tdo,
Sudahlah mmg waktu pregnant ni badan mmg panas ditambah pula udara di luar juga terasa panas,
Ohh, suamiku sudah selamat sampai di Penang,
Iya…berjuang di Utara pula,
Hehehe, Insyaalah ahad ni balik la dia,
Sebenarnya, kalau diikutkan planning saya juga nak ikut balik ke sana,
So selasa lepas, aku jumpa doc,
Mahu ambil surat pelepasan naik flite (walaupun saya dapat merasakan pasti tidak lepas beb)
Tapi digagahi juga,
Dan keputusannya pastilah tidak boley ye,

“Puan Syazana, awak dah 35 minggu ye, saya tak boleh sign ni, melainkan awk naik jalan darat lah..”

 

Iye doc, pastilah saya cube jalan darat.
Dan semacam sudah Nampak peluang lebih cerah, bila suamiku cakap ada Avanza yang akan bertolak Khamis malam,
Ohh boley la ikut kan, suami pun bersedia untuk naik Avanza je,
But but but,
Avanza itu akan ke Kuantan la pulak.......

So, mmg tiada lah lagi harapannya,
Dan kalau nak drive pun mmg letih kot jalan je sbbnye sampai je nnt suamiku terus kerja non stop dan ahad dah nak rushing balik,
So lebih baiklah saya tidak ikut lah kan,
ok.habis crita balik kampung yang tak jadi.

Dan semalam,
Terubatlah hati,
Bila saya sudah dapat my breast pump,
Masa start pregnant hari tu, saya main kutu,
Untuk dapatkan breast pump electric,
So smalam dapatlah ia,
Hehehhe, juga berasa nervous.Adeh,
Hopefully semuanya oklah nnt.
Masa gie amek kat present diplomatic smalam,
Akak yang baik hati itu siap buat demo,
Dan juga sedikit nasihat lah,

“Nak breast feeding ni…kenalah byk sabar ye dik, nnt masa baru2 lepas bersalin mungkin la susu tu tak byk, bila susu pun kuar sket mulalah kita yg sedang sakit dan penat ini terasa cepat nak give up, di tambah pula bila berpantang dengan mak sendiri atau mak mertua, diorg bila tgk susu sikit, diorg mulalah akan ckp, sikit sgt susu tu bagi anak minum, gunalah susu tepung jugak. So, adik kenalah educate diorang, susu sememangnyelah sikit, sbb susu awal yang kuar adalah kolustrum, walaupun kuantitinya sikit tapi adalah cukup untuk baby, lama2 nnt susu pun akan byklah…Ni pengalaman akaklah, akak pun mulalah cpt give up, tapi bila dah byk susu, akak jadi excited la..hehhe”

Ohh..terhangguk-hangguk la kepala saya dan mulalah berligat kepala ini berputar,
Iya, mmg sebegitu critanya dari kwn2 blog yg lain,
Juga dari kawan2 yang sudah berpengalaman,
Iya, saya mestilah kuat untuk tempuh alam itu,
Moga,saya dan baby juga kuat!
Hehehhe, minum susu ummie nnt ye nak…(sambil dok cakap kat baby)

Dan begitulah yang selainnya,
Bukan bab breast feed je,
Termasuklah segala hal yang lain,
Yang segalanya bermula dari kosong,
So, mmg semuanya kena belajar lah kan,

Soal berpantang pula,
Insyallah, lepas selamat bersalin, saya akan berpantang dulu di rumah ibu mertua diserdang,
Dalam dua minggu lah mcm tu,
After 2 weeks, barulah saya pulang ke kampungku,heheh,
Sampai habis patanglah.
Dan tak tahulah juga baby ku mahu kuar di tengah bulan posa atau di akhir posa atau mungkin nak dekat raya,
ehehehe...

Moga dimudahkan segalanya. Amin.

dan ini saya boh la gambo my baby stuff...
takla byk, beli sket2 ja...hehhehe


hehe,koleksi baju nye yg hari2 saya dok belek, especially time sorg2 lah.

brg2 si kecik.

ohh, dah bertambah sket.

dan sudah di basoh

cadarnya juga dan tuala.

src="http://4.bp.blogspot.com/_WcO0RX66rIA/TFJm2PVrZwI/AAAAAAAAAUk/obrR_qkASJA/s320/IMG00096-20100719-2106.jpg" />
eh, ini en.suami, gambar yg send ke saya sewaktu di blakang stage,
adoyai..

oohh, terasa sedih jugak sekejap,
sebelum suami saya ke Penang aritu,
saya sempat bersalam cuma keadaannya agak kelang kabut jugak,
sbb teksi dah sampai, nak ke KLIA,
sebenarnya ok saja,
cuma bila teringatkan saya sudah 9 bulan ni byk yg saya nak ckp masa salam tadi,
cuma tak sempat la...
tapi tak susah kan,
hanset kan ade,
dan kemudiaannya, ber sms aja dong,
Mohon maap semuanya, mintak halal makan minum pakai selama ni,
Mohon terus doanya suami moga dimudahkan,
Manalah tahukan, di saat suami berjuang, saya juga berjuang pada masa tu,
Sbb dah 9 bulan ni mmg kena stand by aja, walaupun tarikh due nya masih ada kira2 30hari..
;-)...ohh..juga rasa tidak sabar nak jumpe baby..
oklah..

Sekian dan terima kasih.
Jumpe lagiii......

---------------------------------------@ Ummi A'eisya

Monday, July 26, 2010

saya nak bercerita hari ini

Salam dan selamat tengahari,
Hye...mmg dah lama sgt kot saya hanya berbasi-basi publish kan post,
Memang saya agak bz jugak dgn kehidupan harian,
Nak menulis blog di opis juga saya dah jarang dapat buat,
So today, mmg hari isnin, tapi hari ini hari cuti saya,
heheheh, saya sengaja amek cuti rehat hari ni,
Pertamanya sbb suami saya pun baru balik dari JB...dan dia juga cuti,
Jadi mmg saya mencuri waktu ini untuk mohon cuti rehat,
So now saya dimana lagi kalau bukan di rumah,
hehehehhe....

Ohhh...Mula-mula sekali meh le saya ceritakan sket crita2 basi yang dah lama saya nak update tapi tak jadi jadi...
Bukannye ade crite ape pun....
stakat ni saya sudah menjalani rutin check up 2 mggu sekali, dan lepas ni akan jadi setiap mggu la pulak,
Lagi dekat nak due lagi bykla check up,
So, baru2 ni...check up saya agak lama,
Ntah..doctor kali ni ramah betul...byk plak yang dia nak tanya,
Sembang-sembang kosong je la,
Dan saya pula memang dtg seorang saja ke klinik,
Kononnya nak gerak awal,tapi at last kul 7.45 pagi baru saya gerak,
Sampai je kat klinik, not bad..takla ramai sgt, dan my turn is number 6 ok...kira ok la tuh kan
and saya ni belum mkn pagi lagi laa...sib baik de bekal roti and kurma dlm beg...
so smbil tunggu tu mmg saya ngap la ape yg ade..
Dan oohhh sungguh lama jugaaaa....
akhirnya kul 10.45 baru masuk bilik doc...
then, doc tu trus tanya,
"Puan datang sorang saja?"
"mana suami?"
saya jawab...
"ye doctor, sorang saja, suami saya kerja luar"
dan doc pun agaknye sebelum ni dah tgk my report book, kat situ kan  dah tulis pekerjaan suami,
dan dia pun tanya lagi...
"oohh..suami puan selalu ye outstation?dia motivation ye?" eh camne diye tahu?ohhh ade tulis di buku daa
"SO tinggal sorang ke kalau suami tak de?"
sambil senyum yang tak lekang lagi dari bibir saya ni, saya pun menjawab la dgn mesranya,eheh
"ye doctor, tapi kalau lama suami saya takde, saya balik rumah mak mentua, dekat je, kat serdang..."
doc : "oohhh, bgsla...sbb awk kan dah 8 bulan lebih dah nak masuk 9 bulan ni..."
saya pun senyum je la..ye doccc.saya tahuuuuu..hehhehehe,
dan bila waktu nak scan perut...
doc yg ramah ini mulakan lagi sesi keramahan yg mmg sgt ramah..
sambil saya baring dan sambil doc meletakkan gel diperut saya dia bertanya lagi,
"Puan ok ke selalu suami outstation?ke ok je...sbb ade setengah org tak suka suami dia ade slalu, dan ade jugak yg nak suami diye ade slalu..."
adeiiii...doc ni...saye ini pun menjawab sambil tersengih dan baby juga waktu tu dok menendang...semacam memberi support to her ummie yg sedang senyum kambing ini..hehehhe
"ermmmm...ntahlah doc, mula2 mmg la rasa sunyi, tapi saya redha je, sbb dia kerja untuk keluarga jugak kan n tuk baby niii.."sambil saya tepuk2 perut saya, dan doc pun senyum dan masih tggu saya jawab lagi....
"eheheh...insyallah, kalau saya redha, saya jadi oklah, lagipun suami saya kalau kerja luar pun hanya 3 hari seminggu, at  least hari2 lain tu saya masih jumpe ngan diye, tapi kalau suami org lain yg jadi askar ke..pilot ke..lagi lame kan kena tinggal...sbb tula saya pk ok je,...hehhehe"
lebih kurang mcm tula saya jawab including yang ketawa tu...mmg doc tu sempoi so boley la gelak2...
dan doc tu hanya....
senyum ......dan dia angguk2 kan kepala...dan ckp jugak
"bgsla kalau puan ok, pregnant ni tak bley terganggu emosi, bahaya"
saya jawab...
"insyaallah...."
dan kemudian doc pun fokus to my tummy...nak scan ni...
"hermmm..skang dah 35 weeks and plus...lagi bebebrapa hari nak masuk 36..means 9 bulan kan.."
baby beratnye ok...dlm 2.2kg..."
ehh..rasa2 saya last check up my baby still 2.2 juga...tak naik ke berat diye...????
"doc, last scan baby saya 2.2 juga kan?"
"ye puan, tapi ada bertambah sket..hari tu 2.21 dan skang dah 2.28kg..so normal..jgn risau"
"ohhhh"jawab saya..
"Air ketuban puan pun byk dan cukup, condition baby ok...ohhh, nampak mcm ruang diye pun dah penuh..sbb diye dah besar la ni.."kata doc sambil senyum...
sambung doc lagi ..
"meh kita capture gambo diye, eh...diye tutup ngan tgn plak...tapi baby awk ni aktif juga ya, bernafas pun kuat jugak ni.."maksudnye doc????
"maksudnye ok je..."
"ohhhh"
dan saya pun saje je tanye lagi jantina anak,..
"jantina baby doc???"
"ok...ni ha...dah nampak..."
ye ye...masih sama juga jantinanya..ehhehe..saje je saye tanye lagik...
doc: "ok puan, stakat ni semua ok ye....skang pun dah bley ready packing2 barang...letak dalam kereta ke ye "
saya :"ye doc, dah..." sambil senyum lagi....
"ok...nnt tggu di luar ye..."
"ok..terima kasih doctor...."

adehh....mmg saya terasa lama di dalam bilik doc itu...hehheheh...
ape pun alhamdulillah semua sihat, oohhh cuma berat saya turun 0.3kg...
boleykah????
ermmm..tapi doc ckp sht je, mgkin demam hari tu kottttt...


hehhehhehe...itulah saje critera nye...
dan saya juga trus aje bermsg dgn si suami...alhamdulillah katanya..semua ok..
walaupun jauh tapi masih tetap boley dihubungi kan..apelagi yg nak diucapkan..terima kasih ya Allah,
Jika kita redha, insyaallah..redha Allah itu pasti bersama kita...
saya juga bukan senang untuk mendapat kekuatan ini,saya juga ada masanya tewas dengan keadaan dan kekurangan yg ada pada diri, tapi saya cepat2 sedarkan diri, jgn tamak untuk segalanya,
yang pasti semua yang ada pada kita cuma pinjaman yang Maha Esa,
Dugaan ini hanya sedikit, jika dibandingkan dengan org lain yang dugaannya ya Allah lagi hebat dari kita sendiri,
Bila kita sentiasa memandang dan ingat pada yang lain...kita akan cepat sedar apa yang khilaf pada diri kita,
Moga bimbingan Allah sentiasa dekat bersama kita,
Saya tetap bersyukur kerana dikurniakan perasaan bahagia, kerana tak semua org kat luar sana merasa nikmat bahagia,
Bahagia itu biarlah sampai ke akhirat ketika kita semua berjumpa dengan cinta hakiki kita yakni cinta dan rindu untuk bertemu Allah kelak....dan moga kita semua dikumpulkan disana kelak di surga abadi..amin ya Allah...

Inilah coretan tuk kali ni yang dah lama saya tak coretkan di blog...
Salam rindu...

Sekian dan terima kasih,
Jumpa lagi........

-------------------------------------@ Ummi A'eisya

Tuesday, July 20, 2010

saya yang sejuk

Salam dan selamat pagi, ye masih pagi lagi,
Today, saya ini tidak berpuasa,
Kerana????
Pertama...saya tidak sedar bunyi jam yang dikunci 4.30(nak sahur beb)
Kedua...Oleh kerana suami beroutstation, saya juga memohon pertolongan untuk kejutkan saya melalui morning calling,
pun saya tak sedar,
Saya hanya terjaga di pukul 6.10am..dush!!!
adehhh...akhirnya aku bawak bekal aja dong,
huhuhuhu...
akhirnya....saya tidak berpuasa la jawabnya....

Hari-hari yang agak sejuk di opis ini,
Saya menyebabkan badanku sgt kepenatan,
tido awal dong.....bdn pun penat je,

dan yang pasti baby juga semakin aktif,
moga sihatlah diya selalu...
sekarang nak update pun tak larat la..
mggu ni check up lagi..
check up pun kerap...
kejap je masa ye,
next month dah nak besalin...Subhanallah..cepatnye masa!!!!

oohhh, setakat ni belum beli lagi jamu set bersalin.
igt nak cuba NR lah...
ok jugak kata mereka yg sudah!

hehheh

sekian dan terima kasih,
Jumpa lagiiiiii

--------------------------------------@  Ummi A'eisya

Monday, July 19, 2010

sejuk dan dingin

Salam dan selamat pagi,
Ya Allah, sungguh sejuk,
Namun digagahi untuk mencoret sedikit,
hehehhe, mmg dah lama menyepi, tapi masih giat blog walking,
Yang pasti, saya juga sedang menghitung hari,
Check up di klinik pun dah sekerapnya,
Alhamdulillah, setakat ni semuanya ok...

Dan hari ini di gagahi lagi diri untuk berposa,
ada lagi 2 hari kottttttt,
byk tuh..cepatlah bis ganti, adehhhhhhh,
taklama ja lagi nak posa, dan tak lama ja lagi nak smpai due,
hehehheheh,
oklah, kerja yang melambak juga menggalakkan supaya saya tidak terlalu lama menaip..
hahhahahahha,
yang pasti, petang ini mau goreng cucur udang daaaaaa!!!kan baby kan!!!

Sekian dan terima kasih,
Jumpa lagiiiiiiiiiiiii.

-------------------------------------------@ Ummie A'eisya

Tuesday, July 6, 2010

~Mari belajar berpuasa~

Salam dan selamat pagi,
Sengau selesema dgn sendirinya hilang,
Tak perasan bila...
Tapi yang pasti kudrat tenaga mulai merudum..
mengapa??
ohh mungkin sudah merasa berat di badan,
Nak drive jauh2 pun sudah tidak larat,
Dan hari ini saya berlatihkan diri dengan berpuasa,
hehehhe...
Moga kami kuatlah ye baby,
Awak kena training ni..tak lama lagi dah nak posa,
Adehhhh.......
Hopefully oklah ye,
Sudah juga bersahur dengan tiga biji kurma dan air yang banyak...
uhuhuhu...ohhh...
Moga bertahanlah sampai ke petang,
heheh..dan pepagi lagi sudah berpikir nak berbuka apa...boleykah???

----------------------------------@ Ummi A'iesya

Friday, July 2, 2010

~Bila hidung mula sengau~

Salam dan selamat pagi, agak sejuk eh tak sungguh sejuk ok...
Dah beberapa hari hidung saya ini masih bersok sek,
huhuhuuh...
aduhai, terasa lemah aje badan den ni,
harap2 baby sihat ye,
kamu harus kuat nak....
aduhai...bila nak baik selesema ni,
penat rasa kalau terus selsema ni,
dah mmg sakit pinggang, dan ditambah sengal2 badan la jawabnya,
saya yang tidak larat ini menggagah juga dtg ke ofis,
Lupa plak...
saya nak update tentang barang2 baby,
Setakat ni segala yang wajib dah beli,
baju saya tak beli byk untuk newborn,
kata ramai orang, "baju budak baru lahir toksah dok beli byk2, baby cepat beso...."

hehehhe, saya beli ikut bajet juga dan kesesuaian,
ohhhh, cukuplah kot, harap2 cukuplah,
ohhhh, untuk bekung baby saya tak jadi beli, my MIL nak buatkan, ;-)
ermmm..itu jelah(kelihatan cara penaipan juga agak tidak bersemangat ye)
adehhhh,
2 tiga hari ni perut dah mula rasa sakit2, kenape ye..
jalan pun dah tak bley nak laju sgt, hehehe, mak buyung ohh mak buyung....

Mata sudah terasa pedih,
saya mahu rehat sebentar,
Ohh, seakan separuh mata je larat dibukakan,
bukaan 2cm,aehehehehehe,

Kemerepekan juga telah bertambah,
Tapi mana tahu sekejap lagi saya keluarkan post lagi,
ehehe...itu bila idea sedang mencambah lah...'

so, itulah update diriku ini.........
mahu pergi toilet daaaaaaaaaaaa

sekian dan terima kasih.
Jumpa lagi yee....

----------------------------------------------@ Ummi A'eisya










Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...