My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Tuesday, August 17, 2010

9 days more!

Salam dan selamat pagi,
Alhamdulillah saya masih berpuasa,
;-),
Saya ini sedang mengemas kini ape yg patut di opis,
Kerana saya akan cuti awal,
Cuti untuk rehat plus...lagipun suami saya nak outstation,
Jadi saya tinggal di rumah MIL..sementara waktu,
Dan biarlah saya rehat aje sambil mengemas2 rumah,
Nanti kang dah bersalin mmg saya sudah tak dayo nak mengemas,
Sekejap sungguh masa,
Dari 3 bulan...sudah 6 bulan..dan sekarang sudah 9 bulan + + + +,
3 bulan..6 bulan...dan sekarang saya sudah 9 bulan + + +


;-)
Yup..debor juga ...
Tapi, semua ini mesti di hadapi,
Insyaallah, Bismillahhirahmanirrahim..
Perut lately ni mmg kerap sgt mengeras,
Semua yang sakit kerap dtg..tapi kdg2 tak sure sakit kat mana..
Yang pasti bila berjalan atau bangun dari kerusi...mesti terasa ditekan di bawah,
Yup..kepala baby juga di bawah kan, mmg lah rasanya begitu agaknye ;-)


Dan disaat ini, 
Pastinya rasa itu sudah bercampur..
Moga Allah beri saya dan baby kekuatan,
Dan terus dengan keyakinan..Keyakinan yang satu,
Tiada keyakinan lain, melainkan keyakinan kepada yang MAHA SATU, 
ALLAH HU AHAD,
Segala yang berlaku itu dari Allah,
Segala ujian dan dugaan juga dari Allah,
Kehidupan di dunia kita laksanakan dengan redha Allah,
Apa lagi tujuan hidup kita jika bukan kerana Allah..
Moga barakah Ramadhan sentiasa buat hambaNYA..
amin..amin ya Allah...


Moga kita bersama redha Allah,
Dan jika kita rasa sangsi bila waktunya Allah meredhai kita...
Tanya pada ibumu...sudahkah ibumu meredhaimu,
Tanya pada ayahmu..adakah ayahmu memaafkankan,
Tanya pada kaum keluargamu...sahabat handaimu...org terdekat denganmu...
Andai mereka semua meredhaimu..insyaallah Allah juga meredhaimu..
Jika kau masih ragu...teruslah bersujud meminta redhanya Allah,
Moga Allah bersamamu, mengawasi gerakmu, mengatur langkahmu...amin



Dear All...
dikesempatan Ramadhan yang mulia,
Saya mohon ampun...andai ada yang tersalah bicara, tersalah kata,
:-)...dan moga saya dimudahkan dan saya juga mendoakan untuk semua,


dan jumpa lagi...
---------------------------------------@ Ummi A'eisya


Friday, August 13, 2010

Setelah 38 minggu..

Salam dan selamat pagi,
Ye sungguh pagi ye saya menge"post" hari ni,
Alhamdulillah 3 Ramadhan sudah,
Dan syukur saya dan baby selesai laksanakan 2 hari puasa,
Insyaallah mudah mudahan dipermudahkan...;-)


Kalau di jeling-jeling pada ticker blog,
Saya sudah 38 minggu,
2 weeks to go...!
Chaiyok!
Alkisahnya, di opis ni,
Ada 5 org yang mengandung due juga lebih kurang saya dan ade yang lebih lambat dari saya,
TAPI..
Minggu lepas, kawan sebelah meja saya sudah pun selamat melahirkan,
Sepatutnya due datenye 10 september..awal kan...
Dan semalam, boss saya yang sepatutnya melahirkan pada bulan 10,
Juga selamat sudah melahirkan semalam melahirkan,
Aishhhh...awalnye..!!!!hehhehe
Dan semalam sorang staff ditingkat bawah juga dah kuar tanda,
Dan sudah di hospital...tunggu ajelahhh britanye...;-)
Dan kini tinggal lagi dua saya dan seorang lagi..
Saya  lagi 2 mggu..dan seorang lagi hujung minggu,
Dia juga menunggu hari...alahai...;-)


Dan kalau lum ade pape tande mggu ni,
Rabu mggu depan Doc akan check pintu rahim,
Erk...bagaimanakah itu,
Dan mengikut pengalaman rakan-rakan blog,
Semacam sudah tahu bagaimana keadaan itu...adehhh..;-)


Hermmm...
terasa nak rehat sebentar la,
Ye pagi-pagi juga perlu rehat ye...
Oklah..
Jumpa lagi...


-------------------------------------@ Ummi A'eisya

Tuesday, August 10, 2010

Cerita sebelum bersahur esok!

Salam dan selamat pagi,
Ohhh harini saya bangun awal wooo,
eh kekonon nak masak,
de "pot luck" ngan bebudak opis...
dan pukul 5.30am dah berketung ketang di dapuq,
Nasib baik suami saya tetap tidur nyenyak lagi,
hohoho,
dan sempat wat roti telur tuk suami saya (selalunya roti bakar je),
hohoohoh..


Dan seperti jangkaan...


Suami saya tanye: Pepagi lagi dah bangun tadi masak pe?
Saya : OOhh..masak lauk ..........., ade pot luck kat opis tengahari ni..
Suami saya tanye lagi : Kalau nak masak kat kwn dia bkn main lagi ekkk bangun awal2...(hahahahhahahahaha, saya dah agak dahhhhhhhhhhhhh dia akan sound mcm gitu)
Saya : senyum simpul ...heheheh..jgn la ckp cam gitu..huhuhuuh..(adehhhhhhhhhhhh)


Dan hari ni, sampai di opis juga sgt awal ok.......
Ohh membayangkan esok nak sahur bangun pukul brape ye?
Nak masak ape ye???
hehehhe...sedang saya berangan2 tetibe bunyi bbm saya,
ping!


*Faizi <3 165* : Dah sampaiiii
(Terus saya pandang jam, wah cepat 30 minit suami saya sampai ke  Damansara..Saya di putrajaya ok..jauhkan..kesian suami saya..hukhukhuk..hehhe)
<3 Syazana <3 : haaaaaa..cepatnyaaaaaaaaaaaaaa!!!
                       Tak jem  langsung ke?
*Faizi <3 165* : Jem laaaaa....
                      (Adehhh,mestila jem kan...adoiii)
<3 Syazana <3 : ok laaaaaaaaa
*Faizi <3 165* : Malam ni sahur apa??
(Wah, semacam sama aje..sedang berangan-rangan jugak ke suamiku ini...adehhh,)
<3 Syazana <3 : Ermmmm ape ekkkk..jie nak sahur ape..
                       Emmmm..papadom...
                       Heheheheh..
(Ha ah, dalam kepala saya adalah papadom menu utama!hohohoho)
*Faizi <3 165* : Yg sedap la..ikan bakar
(Mak aii..ikan bakar wehhhhh..semacam nak je saya call my MIL saat itu dan tanye..mak  mmg masak ikan bakar ke waktu sahur????)
<3 Syazana <3 : Jie biar betul ok..nak bakar ikan plak ke pepagi....
(iya...saya sudah gabra..membayangkan ilmu persilatan dapur di pagi sahur! ikan bakar ekkk!)
*Faizi <3 165* : Alaa..ok laa...
                      Heheh
                      Jie apa2 pun ok dong
(yeh! saya suka ayat yang akhir itu!..hehehheheeh)


dan syiok juga kalau begini...ADEHHH...hohoohoh

....gitulah gamaknye pertama kali nak bersahur bersama..
hohoohohohoh...
insyaallah...masak jela...hehhehe...
Dan nanti ...nak makan ape ye berbuka????
adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...hehehhehehe...
tapiee....


Persoalannya, berjayakah preggie mummy yang sarat ini berjaya puasa sampai waktunya?
Insyaallah!!!!!!!amin!!!!!!!!!!!
hehehhehe...saya mahu puasa..(saya cuba..hukhuk)


Baby : saya juga mahu puasa ummie!( good!!!gimme five !!!)


heheh, sudahlah kot ek..sok saya akan check up 37 week!!!
Hopefully everything will be okay......



Jumpa lagi...


----------------------@ Ummie A'eisya















Monday, August 9, 2010

Menjelang...................hari raya dan waktu itu..


Menjelang hari raya
Berakhirnya puasa
Bergema takbir senja
Menyambut syawal tiba
Suasana riang ria
Terlihat sini sana
Menyeri malam raya
Terhias indah rupa
( korus )
Oh... cantik berseri-seri
Tua dan muda berpakaian serba baru
Oh... sungguh meriahnya
Miskin kaya pun turut bergembira
Selamat hari raya
Aidil fitri mulia
Semoga berbahagia
Hidup aman sentosa
Terasa terngiang-ngiang di telinga lagu ni,
Nyanyian DJ Dave,
Mana taknya, zaman kecik lagi,
Kalau pagi raya mesti bangun je dari tido trus dengar lagu ni,
Alahai, puasa pun belum dah cita bab raya,
Ehhehe,
Saja amek mood pagi-pagi ni,
Sebabnye, tak pasal-pasal tadi dalam kepala dok ada lagu ni,
Dan dengan tak semena mena terbayang jugaklah kuih muih di pagi raya,
Tapi zaman skang ni, kuehnya dah tak sama,
Dah banyak yang dah di upgrade kan,
Dah tak macam dulu,
Malam minggu last posa selalunya dah berdentum dentam bunyi mercun,
Dan masa tulah kalau gie traweh,
Ramai je bebudak lelaki ni dok main je kat luar surau
(aicheh, budak pumpuan baik la ek agaknye..)

Ermmm dan…Insyaallah bermula tahun ini,
Saya menyambut Ramadhan dan Syawal dengan status baru,
Sebagai seorang isteri dan insyaallah sebagai seorang ibu,

Today...
17 days more to go...
Moga Allah sentiasa lindungi saya dan baby dalam perut ni,
Perasaan?
Ya Allah, Jangan ditanya lagi…
Semuanya bercampur sudah menjadi macam-macam daaa,
Kadang-kadang terfikir adoyai macamane ye sakit contraction tu,
Pastu terfikir plak, Kat mana ek aku start sakit tu?

Apa pun..Moga segalanya dimudahkan,
Mungkin saya akan start off mggu due tu,
Due 26 Ogos…so..23rd Ogos saya duk umah ja…start wat keja2 umah je la sambil menunggu masanya…
Dan..akan cuba menyibukkan diri dengan hal-hal rumah,
Nak rehat dari pikirkan kijo je plus en.suami mmg soh cuti juga…

Lagi 2 hari je dah nak sambut puasa,
Moga saya dan baby kuatlah hendaknye ;-)
Chaiyok baby!..insyaallah..kita puasa key!
Dan insyaallah kita bertarawikh!
Moga kita kuat ya nak.........;-)
Moga sempena Ramadhan ni, barakahNYA dilimpahkan,
AMIN.

Jumpa lagi,
Saya yang menanti permata hati (mood countings ;-))
-----------------------------@ Ummi A'eisya

Thursday, August 5, 2010

sudah engaged?

Salam dan selamat pagi,
Ohh, di pagi hari..saya mmg sampai ke opis awal kalau suami saya yg hantar,
Sebabnye..tempat keje suami di Damansara, 
So, sejam jugaklah baru dia sampai kat opis,
Dan diwaktu pagi ini, disaat idea tengah mengembang,
Dan kerja juga belum dimulakan,
 (skang baru 7.30am ok saya start kerja pukul 8.00am)
So kira oklah kan, tak curi tulang...hohoohoh


Ohh, ceritanya semalam saya EL,
ermmm..sebenarnya saya just nak amek time off,
Saya check up 37 weeks smalam..
Ohh 37 weeks sudah ya???
ramai betul org di klinik...
dan kali ini saya pergi bersama suami ;-)
punyalah lama dok tggu kat klinik, sampai suami saya bukak laptop dlm klinik,
Adoyai...(byk kerja dia tu..hohhooh)
So, masa test air kencing ngan blood pressure, semua ok..

Cumanya...my blood pressure agak naik dari biasa, tapi masih normal lahhh,


Dan akhirnya, jumpa doc...
check baby....baby juga aktif ke sana ke mari,
Masa doc sentuh perut pun dia dok gerak ke kiri kanan,
dan doc jugak ckp baby sudah engaged!
so..tggu je la puan syazana ye,
Seperti biasa tggu tiga tanda itu :
1) Ada darah serta lendir di pentis
2) Water bag pecah
3) Sakit yang secara berkala..


Maka jika ada sebarang salah satu tanda itu,
Be prepared ye...huhuhu
Saya menunggu sambil mengaktif diri supaya jalan mudah terbuka ;-)
Dan akhirnya saya selesai jumpa doc hampir pukul 2,

Wajiblah saya tak ke opis...
dan pulang ke rumah...


Oklah, cukup dulu agaknye,
Sekian dan terima kasih,
Jumpa lagi ;-)


----------------------------------@ Ummi A'eisya

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...