My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Tuesday, November 30, 2010

~Hujung minggu wif abie~

Assalamualaikum,
hye hye hye..
wafiy kembali..
(heheh..wat cam blog sendiri plak..sorry ye umiee)
ok ok ok..
Pertama sekali wafiy ini tak puas hati pasal entry umie yang latest..
umie cakap wafiy nangis kan..
Ye Ye Ye..mmg la wafiy nangis kan..
tu pun sebenarnye sket je ok..
sekali bunyi je,
hummpphh...tapi abie asik ckp "kuatnye wafiy!"
hehhehe..itu yang wafiy nangis kejap je..hehhe
dan sbb umie pun pujuk wafiy kan...thanks umie!


oklah..wafiy nak citer..tau tak hujung mggu wafiy watpe?
hehehhehe...
wafiy outing dgn abie n umie!
yeahhyyy!
wafiy sungguh suke ...walaupun sedikit tired ok!(eh spekang pulak!)
Ye..wafiy letih jugak tau..
Sabtu lepas, abie kena bertugas di Suarasa TV9
(Ye ..suarasa itu bersebelahan dengan MAHA)
(Umie juge kepingin untuk ke MAHA)
jadik...wafiy, umie dan jugak maksu pun ade same..kami ke sana,
Abie bertugas di booth Halaqah..sbb halaqah jemput untuk bagi preview..
ekceli abie tak bertugas pun cuma membantu je..sbbnye abie kan baru balik dari TLDM..
Cian abie penat...dan oleh itu kami semua ikut abie supaya masa kekeluargaan itu digunakan dengan sebaiknya,
hehhehe...
dan wafiy tgk la keliling..aishhh..tempat camni pun ramai org ek..
ape yg ade???
ade bunyi yang kuat2 tu adelah!bising!tapi wafiy wat kental je..
siap bley tdo lagi tau!
wafiy said : ape cite ni?jem beb! jem!

Iye..itu gambo wafiy masa dlm keta ok..dua jam tau tak sampai2 lagi,
Padahal umie ckp tadi dekat je...
Memang dekat la kan..
Putajaya ke serdang je kot...
oohhhhh lambatnya!
dan akhirnya sampai...panasnyeeeeeeeeeeee..
tapi umie dah sound wafiy..
(kat akhirat lagi panas nakkkkk)
uishhhhhh..umie ni...adehh..so wat kental lagi sekali..
dan akhirnya wafiy...'poo poo'
haaa..amacam?pergi lah kitaorg ni menukar ape yg patut...
dan pastu..tggu abie la sampai selesai...
sambil dok tggu, dan seperti biasa apelagi kalau tak amek gambo kan...

wif tokde..

wif umie..umie yg penat saya??yeh yeh yeh!

dan akhirnya abie pun siap kerjanya..
ehheehhe..
umie tu syokla nak gie MAHA jap gie tu...
tapi nak hujan pulak..dan org sgt ramai...
oleh kerana mereka semua kesiankan wafiy yang masih kecik ini,
Akhirnya semua sebulat suara mahu ke umah tok ki and wan kat upm,
sory ye ummi...bukan salah wafiy k...........
lagipun umie tu pun dah penat..hehehheh
dan ini last but not least........

abie dukung saye!
syok syok...

Ye saya suka bila abie dukung saya!
hehhehe..jangan mara ye, bukan selalu kan..
selalu abie keja..oopp silap abie bukan bekerja..abi pegi bejuang..
Iye..kenape saye ckp abie berjuang?
sbb lebih mudah untuk anak kecil seperti saya faham dan relakan abie berjuang!
berjuang untuk Allah,
Umie juga pergi berjuang setiap kali tinggalkan wafiy di umah acik mimi,
Wafiy juga berjuang setiap kali duduk di umah acik mimi,
Iye...umie selalu ckp...
Walaupun abie selalu tak de, tapi abie sentiasa doakan kita,
Iye..wafiy dan umie pun doakan abie...:)


Abie,
Terima kasih doakan wafiy,
Doakan wafiy supaya cepat besar,
Walaupun berkali abie tinggalkan wafiy,
Wafiy redha, moga abie tenang berjuang selalu,
Abie jangan risau,
Wafiy pasti kenal abie,
wafiy tahu abie pasti takut nnt wafiy tak kenal abie kan,
setiap kali abie balik umah...abie pasti akan tanye soalan ni..
"wafiy...ini abie lah..kenal abie tak?"
wafiy selalu senyum kan?
itu tandanya...wafiy pun rindukan abie,

Abie,
Jangan sedey tinggalkan wafiy,
Perginya abie adalah beribadah,
Wafiy doakan abie tenang dlm beribadah..

Abie,
Jangan sedey tinggalkan wafiy,
Perginya abie adalah untuk agama Allah,

Abie,
Jangan sedey tinggalkan wafiy,
Kerna umie pencerita hebat tentang abie untuk wafiy,

Abie,
Jangan menangis ya diwaktu berjuang,
kerna umie mengajarkan wafiy ikut sama berjuang,

Abie,
Jangan lupa doakan wafiy,
Supaya jadi anak yang soleh ya...
Jangan lupa doakan wafiy,
Supaya wafiy kuat mengharung hidup atas dunia,

Abie,
Jangan pernah lupa mendoakan wafiy,
Agar kelak wafiy sentiasa ingat dari mana datangnya wafiy,
Doakan wafiy ya...moga Allah cintakan kita...

Abie,
Berjuanglah dengan ikhlas hati,
Moga jiwamu tenang mengejar cinta Ilahi,
Jadikanlah wafiy suatu hari nanti satria seperti abie,
Doakan wafiy,
Wafiy mahu seperti abie,
Terima kasih abie,
Abie satria wafiy dan umie!
Kami sayang abie!


go!go!go!
fight!fight!fight!
win!win!win!

----------------@ Naufal Wafiy

`3 bulan memerah??`

Salam dan selamat pagi,
Yup..semalam saya cuti,
bersempena anak hero ku 3 bulan,
Ye bawak diye gie cucuk,
adeh..iye hero ku menangis lah sekejap..heheh
(aipp..wafiy..jgn maraa arr..mmg wafiy nangis kan)
tgklah nnt kang diye plak wat post..
hehhehe
Alhamdulillah..anakandaku sudah genap 3 bulan pada 28 nov hari tu,
Ape yang wafiy dah boley?
ermm..stakat ni becakap byk dan mula dok lonjak badan..kdg2 bejaya menirap..
pastu dok tak sabar nak angkat bontot dia
(sebenarnye diya dok meronta2 nak bangun,  rimas kot)
hehehhehhe...


Dan genap jugaklah saya memberikan susu badan sepenuhnya kepada simanja saya!








dan saya rasa gembira dan syukur sgt sbb susu masih ok..
(ohhh..pagi ini belum pump daa)
------------------------------------------------
dan sepanjang hari rutin memerah ini saya lakukan dengan senyuman...
(moga si anak sentiasa tersenyum)


dan memerah dengan doanya
(Ya Allah, berkatilah susu ini, moga anak ini menjadi anak yang soleh kelak")


dan terus memasang niat sambil menyusukannya...
("Ya Allah, moga dengan susu ini..kasih sayang dia kepadaMU bertambah dan kekal hingga dia dewasa kelak")


dan tiada henti dalam berkata dalam doanya...
(Ya Allah..aku mohon...sayangilah anak ini...moga dia menjadi anak yang cerdik dan hormat pada org tuanya serta berbakti sepanjang hidupnya)


dan sambil membelai ubunnya dan berdoa...
('Ya Allah, tanpamu..susu ini tidak akan mengalir..maka ya Allah...ampuni aku atas segala khilafku...dan Ya Allah jadikanlah cinta kami ini menuju cinta kami kepadaMu...)


dan ciumlah dia dengan penuh kasih sayang..dan jangan berdiam teruslah berdoa dan berbisik padanya..


"Duhai anaku wafiy..jangan kau menangis lagi, moga perutmu tidak lapar, duhai wafiy...bantu umie ya...jadilah anak yang soleh..dan cintakan Allah..moga tempat kita di Syurga kelak, di tapak kaki umie telah sedia Syurga untukmu dengan kerana izin Allah..maka taatlah kamu pada Allah...cintailah dunia kerana mahu kejarkan kejarkan cintanya Allah..jangan lah berlebih dalam mencintai dunia kerana jiwa mu akan rosak..bantuilah umie dan abie...moga kita berjumpa di Syurga kelak.."





Moga kata-kata itu meresap terus pada anak kita...kerna kita adalah ibunya...
Allah mencintai hambanya yang kerap berdoa..
Allah akan lebih cinta pada hambanya yang sering mendoakan untuk yang lain...
Moga barakah Allah buat kita semua...AMIN!


"Jangan kau pernah sesal menjadi wanita, jangan kau kecewa menjadi isteri, jangan kau merasa putus harapan menjadi seorang ibu...jika kau merasa berat..carilah bahagia itu...kerana cinta Allah pasti membahagiakanmu.."


----------@Ummi Aie'sya

Friday, November 26, 2010

~En. Kaunter~

Salam dan selamat pagi yang agak mendung ye,
Aduhai...
Wafiy dah story kan.
Ye . Memang benar saya ini sedang di landa gundah,
Rumah saya tak de air...
Saya dah pegi check tadi, 
rumah saya takde air kerana saya terlebih bayar...boley ke mcm tu ek?
Sebabnye diorang keliru akaun pembayaran, jadinya saya pegi untuk diorang,
Macam manela.,..dah la dengan anak kecik 
(ye wafiy masih kecil, jgn marah umie sbb panggil wafiy budak kecik ye)
(ye wafiy cam tak suka sket bila saya panggil dia budak kecik)
oklah sambung...dan saya tanyer la en.kaunter tu...

saya            : Assalamualaikum en. saya nak check kenape rumah saya takde air..
en. kaunter : Ohh..nama awak ade dlm senarai potong air tu ke..?
saya            : Takde pun..itu yang saya nak datang check ni kenape..
en. kaunter : OOhhh kejap ye saya check..
                   nama awak?
saya            :S_____Z______
en. kaunter :Tunggu sekejap ye..
saya           :Ye.

...................lama selang 2 minit

en.kaunter :Puan..kalau ikut rekod ni puan dah habis bayar dan bayarann masih lagi negatif..
saya          :Maksudnya
en.kaunter :Maksudnye puan ni dah terlebih bayar..
saya          :Habis tu kenapa pulak kena potong air?
en.kaunter :ermmm..sekejap ye..saya check
saya yang masih senyum sengih...

en.kaunter :oohh agaknye diorang tak tahu nak masukkan duit lebih tu ke akaun mana..kalau mcm tu kitaorang transfer duit lebeh awak ke akun air...
saya          : iye..sepatutnye mmg setiap bulan mcm tu..cumanya saya tak paham kenape bulan ni kena potong...

hermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

en.kaunter :maaf ye  ...mgkin diorang tak tahu nak masukkan..selalunyta diorang akan call dan patutnye dah naik nama baru potong air..
saya          :ye..itu yg saya tak paham tu....
(ye mmg saya tak paham ok..)
dan akhirnya setlekan jugak...lepas dah dapat resit...

dah selesai akhirnya pulanglah saya ini ke ofis..dan tetibe bunyi phone
number cam tak kenal...

saya          :hello
org yg call : hello puan s_____, maaf ya...saya dari ****** yang puan ade wat pembayaran tadi
(oohh..en.kaunter tadi rupanya)
saya           : ye saya.
en.kaunter : puan kat mana ye?
saya          :dah sampai ofis..kenape?
en.kaunter : Puan..maaf ye..boley tak nnt puan dtg semula dan bawa sekali resit tadi...sebab saya tersalah key in tadi..jadi kena print resit semula..

adehhhh adehhh adehhh
ni yang den lomah ni..jadi..saya yang masih dapat merelaxkan diri pun menjawab dengan hemahnya..

saya           : boley encik..encik nak saya hantar bila ye?
en.kaunter :tengahari boley?
saya           : ye boley....
en.kaunter : terimakasih ye puan..maaf ye..
saya           : sama sama...;-)

(senyum ke???aishhhh..ye senyum aje....dah org mintak maaf kan..jadinya..maafkanlah ;-))
adoiii..itulah citanya...
Sebenarnya marah tu memang la marah,
dah la awak ni semalaman takde air kat umah...
dengan reason yang agak kelakar pulak kan...
dan sekarang nak gie patah balik nak tukar resit,,
adehhhh..
tapi pikir2 balik marah pun dah tak guna..benda dah lepas..
benda pun dah setle..jadinya saya zero aja dong!

tapie hati masih gundah sbb hensetku belum ok...
mgkin mggu depan baru siap..aduiiiii

-------------@ Ummie Aie'sya


`Kesian Umie`

Assalamualaikum...
Ye sekarang wafiy selalu bangun awal pagi..
kul 7 dah tak bley nak tdo balik ok...
So wafiy nak bgtau sket...
hari ni umie agak berserabut,
shuuuuuttt...jgn kasitau umie ye..
ekceli bukan berserabut tapi sedikit kelang kabut
sebabnye adelah bermulanya alkisah semalam petang...


....Semalam petang, tepat kul 5..umie cam biaselah..bersuka-suka untuk pulang ke rumah..
sampai je umah acik mimi, umie pun ameklah wafiy...tapi masa tu tgk muka umie mcm dah serabut angka 1 baru..dan umie de borak ngan acik mimi..pasal emende ntah..tapi ade sebut pasal air..
dan setibanya di rumah..umie letak wafiy depan tv...pastu umie cam cakap ngan wafiy.


umie : wafiy...umah kita takde air..
wafiy : takde air? pastu camne?
(patutla tak dgr bunyi mesin basuh..selalu pas lik kijo umie akan basuh baju)
umie : tuula..umie tak tau nak wat camne ni..
wafiy :relax sat umie satgie kan maksu nak dtg
umie :mgkin tak jadi kot....


dan tiba-tiba...
assalamualaikum..
wafiy : ha..ade org bagi salam tu ..
umie. :ye umie tahulah..jap ek wafiy..


rupanye maksu dtg..dan kira oklah kan..sbb abie kan takde..
umie pun cite la kat maksu, and pastu dekat2 rumah kitaorang de kwn maksu..
so kitaorg pun gi mandi situ..dekat je...tapi wafiy tak mandi la..
sbb dah mandi tadi kat umah acik mimi,
pas tu..tak pasal2 pulak hanset umie tak bley on langsung..
serius ok!langsung tak boley!
lagi la berkerut0kerut muka umie..dan serabut tahap dua la kan bila henset tu rosak..
camne nak dapat gambo abie?
camna nak call abie?
sib baik ade maksu kan...


umie pun check2 ade la lagi guaranty so kitaorg pun decide nak gie mines..
Ohh bygkanlah..dengan hujan lebatnye...
dan pegilah ke mines dgn cepatnye..
setengah jam dah settle dan terus balik,
tamatlah episod semalam..


camne umie mandi pagi tadi?
haa..sib baiklah umie de simpan air...
so mandilah umie saya itu...


dan pagi ini umie juga menunjukkan rasa tidak tenang itu kerana.................


UMIE LUPA BAWAK PUMP SUSU...TAPI MACHINE PUMP BAWAK..
umie pun nak kena balik kejap umah tu..sbb nak gi check nape tak de air dan nak ambek pump..hehehhe


aduhai umie..kesian umie..
hehhehe..
sabar ye umie...


-----------------@ Naufal Wafiy

Thursday, November 25, 2010

`Puisi dari wafiy si anak kecil`

Assalamualaikum...
Ye puisi ini wafiy tulis buat umie dan juga untuk ibu2 lain...
Wafiy sayang umie dan semua,
wafiy tulis semalam..mintak tlg umie uploadkan semalam tapi semalam umie tak sempat..
Terimalah dari wafiy..;-)


Duhai umieku sayang,
Terima kasih kerna mencintai wafiy sejak wafiy melihat dunia,
Tika dan detik itu umie mencium wafiy dengan penuh kasih sayang,
Umie seakan tidak hilang senyuman di wajah,
Seperti menyambut wafiy dengan syukur dan gembira..

Umieku sayang,
Maafkanlah wafiy, wafiy menangis di malam ini,
kerna perut wafiy terasa lapar,
Tekak wafiy haus la umie..
macamna wafiy nak bgtau umie ni..
Jadinya...wafiy menangis lagi...
Maafkan wafiy terus saje mengganggu tidur umie,
Umie kemudiannya bangun mengisi perut wafiy..
Menyusukan wafiy...

Umieku sayang,
Maafkan wafiy, wafiy menangis lagi,
Wafiy terasa kurang selesa,
Di punggung wafiy terasa basah,
Wafiy tak dapat tidur,
Tidur umie nyenyak sekali,
Wafiy kemudiaanya berhenti menangis bila melihatkan wajah umie keletihan,
Tapi sekejap saja wafiy berhenti nangis,
Kerana wafiy terasa sejuk menggigil kerna punggung terasa makin sejuk,
Jadinya wafiy menangis lagi...
Maafkan wafiy umie..umie bangun lagi...
Umie tukarkan lampin wafiy...

Umieku sayang,
Wafiy menangis lagi,
Perut wafiy terasa sakit,
Seperti mencucuk...dan sakit!
Wafiy tak pandai nak buat ape ape,
Wafiy minta tolong umie yaa..
Umie umie umie..
Suara wafiy memanggil umie..
tapi wafiy tahu umie tak dengar,
wafiy tak nak ganggu umie lagi,
tapi perut wafiy tak dapat di tahan lagi..sakitnya umie..
Jadinya wafiy menangis lagi...
Umie..maafkan wafiy....

Umieku sayang,
Malam ini terasa dingin sekali,
wafiy sedar umie sedikit berkalih..
Tidur umie seperti tak selesa,
Dan umie manarik selimut menutupi badan wafiy juga..Terima kasih umi..
Wafiy sejuk..
Tapi umie...kenapa makin sejuk wafiy rasa ya...
oohhh hujan di luar sana,
Makanya wafiy lihat tidur umie makin nyenyak sekali..
Wafiy sudah mahu pejam mata..tapi..
dingin di luar menyucuk terus hingga ke tulang..
Wafiy makin sejuk umie..
Wafiy mahu di peluk...
Wafiy menangis lagi..Maafkan wafiy...

Umieku sayang,
Wafiy masih anak kecil,
Wafiy hanya mampu menangis untuk semuanya,
Wafiy makin dewasa nanti,
Makanya tunggu wafiy besar ya untuk bantu umie,
Maafkan wafiy kerna menangis dan menangis,
Wafiy masih anak kecil umie sayang,
Jangan berhenti sayangkan wafiy ye umie..
Jangan tinggalkan wafiy kerana wafiy masih kecil,
Kasihanilah wafiy ini...
Wafiy masih perlu kasih sayangmu dan wafiy mahu sampai ke Surga,
Moga wafiy mampu jadi seperti umie,

Doa wafiy untuk umie

"Ya Allah sayangilah umiku kerna dialah tempat lindunganku dan dialah umpama malaikat yang menjagaku
Kerana umie..aku mengenalMU ya ALLAH..YA RABBANA....
Ya Allah, Engkau melihat hambaMU walaupun hambaMU tidak dapat melihatMU, dengan keyakinan bahwa Engkau sentiasa melihat kami, maka Engkau catitlah segala kebaikan umieku dan abieku, mereka mengasihaniku seperti mana Engkau mengasihaniku, dan ampunkanlah dosa mereka supaya mereka kelak dapat bertemu denganMU tanpa resah"

---------------@ Naufal Wafiy



`CD bersama model saya`

Salam dan selamat pagi,
Waduh kok gawat ni..anakandaku lebih laju mengupload...
hehehhehe


dan kali saya mahu story mory yang biasa aja,
berkenaan dengan CD,
saya begitu teruja dan gembira bila memakaikan simanja dengan CD(cloth drypers)
kerna ianya jimat dan tiada yang susah nye pun,
mudah di jamin bersih dan pasti simanja saya selesa bagaikan tilam empuk di punggungnya ;-)
wafiy yang kata ok......
hehhehhe


dan jummm saya tunjukkan camne nak pakaikan CD ni...dan modelnya si wafiy saya!;-)


ini cd wafiy..

ok..ada tiga jenis butang..wafiy dah boley pakai butang kedua dah..

dan ketipkan..pada butang itu..

pakai kesemuanya macam dalam gambar ni..

dan ini insert dalam cd ni..

masukkan ke dalam pocket cd ni...

kalau nak letak dua pun boley...

ohh..anak anda pasti tersenyum tak sabar nak pakai cd ni...

wafiy : aippp..umie tutup la bebird tuh!

ha...camni ..cam pampers biasa tuh..
wafiy: uhhh selesanya saya!

ketip di kanan...

dan ketip dikiri.....

yes ! siap!

tara...!adeh..wafiy pasrah ajo!

dan..berikanlah kasih dan sayang anda selepas itu!



dan.......

dari umie dan wafiy...

free aje ni tau...
jum la pakai cd...
murah!murah!murah!
jimat!jimat!jimat!
empuk! empuk! empuk!

-------------@ Ummie Aiesya dan Naufal Wafiy

`dari malam sampai ke siang`

Assalamualaikum dan hye hye,
eh..pepagi lagi saya dah ada?
eheheh..
sebabnye saya suke dan gembire,
eh eh eh,
umie lagi happy kot dari saya,
semalam abie saya de kirim gambar,
masa tu saya pelik,
nape umie tu senyum senyum sorang,
ntah, tak paham...

ping!bunyi bbm umie..

umie : senyum dan makin lebar
wafiy : ape tu umie?nape senyum?
umie : dok senyum lagi sambil pegang henpun.
wafiy : ish tak paham..pe tu umie..
umie : kejap ye wafiy, lum kuar ni..
wafiy : ape yang belum kuar?ishh..tak paham le umie..
umie :jap jap jap...haaa..nahhhh..tgk sape niiiiii...

dan umie pun menayangkan henpunnya ke saya yang kecik ini
(sib baik saya cam tau!)


wafiy : eh eh..cam kenal..eh eh..abie tu..abie...
umie : ye abie ni, abie dok atas kapal, dok dinner, abie cam gemuk kan wafiy?
wafiy : ????????????, ermm..agaknye kot...

ok...stakat itu sehingga pagi ini umie senyum dengan senang sekali,
inilah sbb tajuk di atas..hahhaha
ohhh ohhhh..sib baik tak telajak pagi tadi,
kalu tidak, camne nak gie school..ohohohohoo..

dan lihatlah umie yg happy di pagi hari


suke kan umie tu?
hanya saya yang masih ngantok..


aduhh school ohh school..
esok sari lagi jewwwwwwwww..

jumm la..
bye bye bye


--------------@ Naufal Wafiy

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...