My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Monday, February 28, 2011

~Saya Melangkah Setapak Lagi~


Salam dan selamat malam...
Maaf ya...malam baru dapat update...;-)
‎​​اَلْحَمْدُلِلّهِ...
Tadi petang wafiy baru je gie kinik cucuk utk 6 bulan...
Yup...wafiy sudah mula makan...
Menu pertama saya bagi adalah..pisang lenyek2...
Dia makan tapi dia luah balik...
Cam tak suka pun ye...
Dan kemudian saya bagi pulak bubur nasi + carrot yang di blend..
‎​​اَلْحَمْدُلِلّهِ...
Wafiy suka bangat..licin...
Heheheh...
Dan ‎​​اَلْحَمْدُلِلّهِ..wafiy juga sudah disusui selama 6 bulan...
Makasih Allah...
Moga Allah permudahkan semuanya...
Moga mengalir terus barakah nya...
Ammiinnnnn....

----@ Ummie Aie'sya


Sent from my BlackBerry® smartphone

Sunday, February 27, 2011

~Toast Ur Banana~

Salam dan selamat mlm...
Mood masih demam,
Tapi ku gagahkan jua diri,
Makan kena jugak mkn kan,
Awak ni menyusukan anak,
Tapi mulut ni payau aje,
Jadinya jadilah resepi merepek di atas..
Banana toast wif ceres...
Hehehehe...
Layaaannnnnnnnn....

----@Ummie Aie'sya


Sent from my BlackBerry® smartphone

Friday, February 25, 2011

~Badanku Masih Panas~

Salam dan selamat malam...
Ye..saya dan wafiy aje di rumah,
Abie wafiy sedang outstation..ahad malam baru pulang...
Wafiy sedang memain aje...
Tapi kate pengasuhnye..
Dari pukul 3 tadi wafiy tak tdo...
Saya pun badan masih panas...
Selesema masih tak hilang...
Kepala berattttttt...aduhhhhh....
Moga Allah permudahkan...
....Wafiy jaga umie tau.....
Huhuhu....

-----@ Ummie Aie'sya


Sent from my BlackBerry® smartphone

~Bila Janji Tinggal Janji~


Salam dan hye,
Wah..cam semacam je post di atas,
Ohhh ini cerita bukan tentang suami saya,
Bukan juga tentang anak saya,
Bukan juga tentang ayah atau kaum kerabat saya,
Saya ada sorang kawan,
Kawan saya tu perempuan,
Sejak di Universiti lagi ada sorang mamat ni asik terkejarkan diya,
Amat yang sangat okay,
Sampaikan kawan saya ni rimas,
Tetapi lelaki yang berlagak macho ini tetap tak putus asa,
Tapi kawan saya juga masih sama..still tak tertarik langsung..
By da way...lelaki ini ade rupa wokey..
Tapi kata kawan saya..
Dia merasa geli dengan tindak tanduk lelaki itu
"Geli la wei..."
hehhehe..itulah ayat diye sambil ngan memek muka...
geli kenapa?
sbb dak laki ni terlalu jiwang karat ...sampai diye naik geli..
(bley paham ke???)
Bertahun  lamanya dak laki ni tak putus2 cuba...
Tapi saya cam tak suka...sbb dak laki ni still student sedangkan kawan saya dah bekerja di universiti yang sama,
Kenapa kawan saya tak nak dak laki tu?
Ye.Dah tentulah sbb diye pun ade pujaan hatinya sendiri...
;-)
tapi kawan saya just be frenz la ngan dak laki yg syok gila yang amat kat diya tuh,
Dak laki tu ckp kawan pun tak pe...
ok...alkisahnya...lama kelamaan...sampai la beberapa tahun berlanjutan,
Dak laki tu approach kawan saya lagi sekali,
Kawan saya pun still single lagi,
diya lum ade sesape yang di buat steady bf,
So cam diye terbukak hati akhirnya ngan dak laki yaang minat gile kat diye...
Tapi diye dah tanye siap2 dah kat dak laki tuh..
"awak ni betul2 ke?atau nak memain?"
dak lagi tu jawab dengan nada yang sudah tidak geli bagi kawan saya..
"saya dan tua la awak, saya serious ni, saya nak awk tanye mak awk, bape hantaran awk?"
wooww!gile serious kan?
Pehtu...kawan saya ni cam panik sekejap,,,
Akhirnya setelah didesak beberapa kali...
Barulah kawan saya ni konfident nak tanye mak diye...
Dan bayangkanlah...kawan saya ni memang diye tak pernah langsung tanye or bagitau mak diye pasal kawin2 ni...
Dan mak diye pun cam risau la kot2 diye tak de kawan lelaki...
Akhirnya bila kawan saya ni dah bukak mulut tanye pada mak diye..
Perghh memang syok n senyum la mak diye...
akhirnya anak pumpuan diye tanye gak pasal kawen2 ni...

Dan ....ready wokey..saya dah nak masuk bercerita fasa yang tak best woooo,
Ok...bila mak kawan saya pu dah stuju nak kenal2 ngan dak laki tu,
Tetibe je...dak laki tuh melatah
"Mak ayah awk nak jumpe saya dulu?"
cam nak marah2...
kata dak laki tu laki..."Sepatutnya awk la jumpa mak ayah saya dulu..tak boley camni, saya taknak jumpa mak ayah awk dulu"
...tuit!ade ke patut cam tu?????
ape tak ikhlas ke diye ni nak cuak gila semacam!
Pehtu akhirnya terbongkar lah rahsia...
dak laki tu akhirnya berkata....
"awak..sebenarnya mak saya ada pilihan isteri dah tuk saya, ermmm..sebab tu saya nak awk jumpa mak saya dulu, kalau mak saya dah tengok awk n diya suka..oklah..."
pastu..kawan saya pun membesarkan biji matanya dan berkata pada lelaki itu
"habistu kalau mak awk tak suka saya?awk pun ikutlah tak suka ek?mcm tu?"
budak lelaki yang saya tak guna itu menjawab
"Saya tak kan kecewakan mak saya, sbb saya ni harapan mak saya, saya takkan belakangkan keluarga saya, saya harap awk paham."
perghhhhh...dah la tak jawab soklan..pastu diya ckp soh kita paham diya....
sekarang ni korang tahu tak...
dak laki tu masih dok terkejar2 kawan saya..
kata dia dia masih sygkan kwn saya..tapi diya tak dpt nak belakangkan mak diya...
DIsini bukan soal kita nak soh dia derhaka kat mak dia...
Dak laki nikan lelaki, bagi saya seorang lelaki yang nakkan seorang perempuan tu ko kenalah terus terang ngan mak kau..
Cakap kau dah de calon sendiri...
Kalau kau rasa kau nak pilih je pilihan mak kau..
kau takyah lah nak sibuk2 approach org lain...
kau ni menyebabkan hati org lain sakit dan pk lah jugak tentang kuarga org lain...
Dan akhirnya barulah kawan saya citer..
kawan saya alhamdulillah dapat sambung PHD...
masa diya habis master dulu...
dak laki ni sibuklah asik soh diya jadi lec..
katanya "gaji lecturer ni banyak"
boleh beli keta tutttttt...
pergh..berangan bagai dengan duit anak dara org...
dan skang ni diya tahu kawan saya dapat sambung PHD..
dok sibuk lagi kacau...
ish...janji aje lelebey bagai ape ntah..
akhirnya hanya berjanji gelas kosong..
humph!

alhamdulillah...Allah permudahkan kawan saya..
Dia akhirnya mendapat biasiswa KPT untuk PHD kali ni...
besar rahmat Allah kan?
so...dun worry please be happy ;-)
Yakinilah dengan janji Allah..
Kerna janji Allah itu adalah pasti...
Kalau kita merasa derita di dunia..jangan kita menangis meratapinya..
bahkan senyumlah selebarnya kerana kita pasti bahgia di akhirat..
Pasti!
Itulah janji Agung Sang Pencipta pada hambanya.
;-)
Janji manusia kadangkala menyakitkan hati..
Tapi janjinya Allah adalah pasti..

Saya adalah kawan yang meluahkan ape yg terpendam oleh kawan saya.
Saya merasa apa yang diya rasa ;-)
Be strong gugil...
luv u...
(ye..nama samarannya gugil)
hehheheheh

-----@ Ummie Aie'sya

~Apa Menu Pertama Anak Anda?~


Salam dan selamat pagi...
(sok sek sok sek)
Ye..hidung ku masih berhingus yang kental
(erk???ye...bila dok dlm acond..selesema pasti dtg semula)
Waaaa..not good not good...
ermm...Next week...Wafiy akan masuk umurnya 6 bulan,
Saya masih dlm kegelapan,
Ape sebenarnye menu yang paling sesuai ye?
Bubur nasi + carrot dan di blend halus...
atau makan nestum dalam tin tu?
mana yang bagus?
ermmm...??
tolong ye saya yang di dilema dengan keadaan ini..huhuhuhu
Please mommy mommy..help me...huuuuuuuuuuuuuu

----@ Ummie Aie'sya

Thursday, February 24, 2011

~Sahabat Baru~

Salam dan slamat malam ye,
Saya sekarang lagi sedang malayan wafiy,
Ye..
Bakul itu sahabat baru nya,
Wafiy..nnt tolong umie basuh kain ye..
Hehehe

----@ Ummie Aie'sya


Sent from my BlackBerry® smartphone

~Alhamdulillah, She's Getting Better~


Salam dan selamat pagi acik acik pak cik pak cik,
Alhamdulillah,
Umie makin sihat,
Hari ni umie dah gie work,
Tapi hidung umie masih bunyi sok sek  sok sek,
Batuk pun masih bunyi bunyi koh koh..
Tapi she is getting better
(aicheh, speakang speakung..hoohoohoh)
Makaseh ye sume doakan umie...
Wafiy kasi orange ok tak?
Boley lah yer...nah..amek lah!
tq all!..
smile please................;-)

------@ Naufal Wafiy

Tuesday, February 22, 2011

~Budak Merajuk~

Salam ...selamat mlm...
Wafiy dah tdo tadi...
Penat agaknye..lama dah tu dia tdo...
Skang ni aksi2 dok angkat punggung...
Heheheh..
Gambo tu..majuk plus angkat punggung..
Aduhaiii...umie batuk lum kurang..
Badan start panas plak ni...
Mmg cabaran kan kalau seorang diri dgn demamnya nak urus anak kecil...
(Abie wafiy sampai selalu kul 10 kalau tak outstation)
Moga Allah terus bimbing ;-)
Keyla...gnite all ...


-----@ Ummie Aie'sya




Sent from my BlackBerry® smartphone

Monday, February 21, 2011

~Umie,please get well soon~

Salam acik acik,
Wafiy kat clinic ni,
Bukan wafiy yg sakit,
Umie ni..cian umie..
Doakan umie key..
"Ya Allah..sembuhkanlah umieku"
Go go go!
Fite fite fite!
Win win win!

----@ Naufal Wafiy


Sent from my BlackBerry® smartphone

~Saya mahu Stylo Mama Shoulder Bag Set dari Blog momschoice~

saya dan dia
budak ni yang nak cooler beg tu..iye..betul...;-)

Salam...hye ;-)
Ye.Betul.
Saya  yang mahu dan teringin sangat kalau boleh nak cooler bag tu.
(wah sungguh berangan tau)
Wafiy juga double mahu!
(ok ok...umi je yg nak sgt kan?)
Sebabnye cooler beg yang skang kecik dan tak berape muat nak muatkan botol dan ais bag..
(huhuhu..kecik je beg sebelum ni...kadang2 tak muat pun..cukup dlm 3 botol je)
hukhukhuk..
bila la nak beli tuh..hehhehehe

Beg yang sebelum ni kecik je dan dan tak cantik dah..hehehhe
(tak cantik sbb dah mcm koyak dah...sedey kan...)
Yang penting adalah cooler beg tu besar sikit dan boley muatkan botol2 susu selepas di pumpkan.

besar kan?hehhehe..mahu mahu..huhuhu

Dan Alhamdulillah, sampai sekarang saya masih BF baby saya.
(terimakasih ya Allah)
Berkat bimbingan kawan-kawan terdekat,
sharing sharing dari ibu ibu blogger yang sama2 menyusu
website website yang juga banyak membantu dan memberi galakkan untuk ibu yang menyusukan anaknya.
serta ilmu yang saya dapatkan di website juga lisan daripada mereka yang berpengalaman.
Alhamdulillah...

wafiy  said :umie,,susu please...
(dia adalah sedang merayu)
kihkih...

Sekarang sudah hampir 6 bulan saya menyusukan anak saya.
Saya berazam untuk terus menyusukan anak saya.
(chaiyok!chaitok!)
Moga Allah permudahkannya.
(amin ya Allah!)
Kerna saya percaya dan yakin khasiat susu ibu adalah tidak dapat diragukan.
Selagi larat dan mampu kudrat saya ni, insyaallah saya akan usahakan.

wafiy! i love you!
moga susu yang mengalir adalah barakah selalu buat kamu!
amin!


Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. SertaiBengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack



Friday, February 18, 2011

~Esok Dan Lusa~


Salam dan salam petang jumaat,
Hailaa...ye esok dan lusa memang cuti,
Tapi maaf ye wafiy, esok dan lusa umie de kursus di ampang,
hikhikhik..
dokat je ye...
tapi dari subuh sampai la mlm baru balik,
Wafiy dok ngan wan bebaik,
Jangan susahkan wan ok,
Awak good boy kan,
Nanti umie balik malam kita memain jap pastu awak tdo ye,
Minum susu tau,
Tolong wan ape yang patut,
Kalau wan soh tdo..awak tdo ye wafiy,
Cian wan nnt,
Toksah ngamok okay,

ok wafiy?
gimme pie!

-----@ Ummie Aie'sya

~Agak Masam~


Salam dan selamat pagi acik acik,heee..
Maaflah..wafiy dah lame tak update,
Bukan umie tak kasi,
Tapi wafiy nie, banyak kerja nak buat
(kerja?)
Walaupun entry ni adalah agak masam
(kerana dah lama sangat baru nak story..)
hehhehhe..tapi wafiy gagahkan jugaklah...
entry masa CNY lum bis lagi,
heheheheheh....
ni masa kitaorang gie pantai bersih..
yang famous kat situ...
memang yong tau fuu
(perghh..memang sedap ...wafiy tgk saja dong)
dah memang aktiviti wafiy setiap kali org mkn untuk sekadar melelehkan air liur..
(kesian kan?)

coq udang sedap!

eh eh eh..aisehman..tak dapat pulak!


abie mmg suka yong tau fu!

slurpppp..mieeeeeeeeeee!


lincikang! nak!

dan pas mkn kami bergambar!
mmg itu wajib kan?

my abie...


my family ;-)
abie..wafiy..umie..

----@ Naufal Wafiy





Wednesday, February 16, 2011

~Dulu Saya.Kini Dia~


dulu dan kini..
ye...betul memang itu kami...
hhehehh
sebelah kiri itu saya...sebelah kanan itu wafiy...
kat mane yang sama?
plzzzz...betul kan muka saya sama cam wafiy...
eh silap muka wafiy sama cam saya....
heheheh....

----@Ummie Aie'sya

~Selamat Pagi~


Salam dan selamat pagi,
Alhamdulillah..
Hari ni dah mula kerja..
aduh..memang agak keliatan..
huahuahua..
tapi di suntik sedikit semangat dengan 'ceres',
Alhamdulillah semalam abie wafiy dah selamat pulang...
dan semalam jugak dah selamat makan ceres dengan ais kerim!
hehehheheh....
(Mak cik Fad...jangan marak 'occay')
u nak ke?nnt i post kan u satu...hehhehe


-------@ Ummie Aie'sya

Monday, February 14, 2011

~Salam Maulidur Rasul~

Salam acik acik,
Selamat malam...
Esok cuti kan..
Salam maulidur rasul ya,
"Ya Nabi salam alaikha.."
"Ya Rasul salam alaikha"
...Moga kasih sayang kita buat Rasulallah kian mencambah....
Luv alwez....

----@ Naufal Wafiy


Sent from my BlackBerry® smartphone

~Off~

Salam dan selamat pagi,
Hye, saya off harini,
Kena amek jugak EL,
Pengasuh wafiy emergency hari ni...
Aduhai....
Abie wafiy juga masih diJakarta...
Cepatla esok..heheheh..
Ye..pulangnya esok,
Tak sabo nak soh abie wafiy tgk perangai baru budak sorang ni...
Dia shgt gigih menarik tapak kakinya...
Dan wafiy juga sedang selesema,
Ade pape petua ke nak bg cepat sembuh selesema?
Stakat ni letak minyak zaiton kat ubun2 dia supaya hdung tak tersumbat,
Saya ada penyedut hingus tu..tapi bila sedut hingusnya tak nak juga kuar,
nak bagi ubat selesema saya tak brani sbbnye ade kawan di GH bagitau...pekeliling dah kuar bahawa baby below 6month memang tak bley bg ubat selesema n batuk..
Ubat demam je boley...
Mohon petua ye..sesape ade cara nak hilangkan selesema...;-)

----@Ummie Aie'sya



Sent from my BlackBerry® smartphone

Friday, February 11, 2011

~Pernah Makan Macam Nie?~


Salam dan selamat petang.
Alhamdulillah. Boleh juga saya update buat kali ketiga.
Hari ni rehat panjang.
Nak cerita pasal roti.
Pernah makan tak roti gardenia n letak choc rice.(ceres)


Yang jenama ceres je sedap tau.
Macam gambo kat atas tu.
Tapi yg biase tu choc rice manis sgt n berasa gula..
tapi yang ini rase choc  lemak2 sket..
Tabur je banyak2 lagik sedap tau!
sedap!
Ini idea dari kawan2 indonesia yang ajar makan camtu..
Dan tentulah ceres ni jugak dari jakarta..
hukhuk..
dan kebetulan abie wafiy di Jakarta..
Pesan banyak2...hehheheh
wat stock!
cubalah cari kat Cold Storage kot2 ade...
atau kat chow kit(ada satu kedai brg2 dari indonesia)
memang tetibe lapo roti!
baru je kejap tadi borong roti lagik!
aishhhhhh..lapo!
-----@Ummie Aie'sya

~Pulau Sayak~



Salam dan hye,
Hooyeh,
Hari ni kerja ku sudah bereh,
Kot2 petang nnt byk la kot,
Masa yang ada dab berbekalkan mood yang masih cantik,
Moleklah kiranya sambung cita jalan2 carik makan CNY hari tuh,
Yupppp...
Selepas kitaorang check out dari PMBR
(PMBR = Pantai Merdeka Beach Resort)
Kitorang dibawa ke Pulau Sayak,
Ermmm..dalam 2km je nak ke sana,
Naik keta...tak yah nek boat..hehhehe...
Kat sana tempat makan yang semuanya disajikan dengan udang segar,
Tempat makan dia menarik sbb tepi laut...
hushhh hushhh angin dia...
walaupun kitaorang pegi tengahari terik,
Tapi tak panas pun..hehehhe

wafiy n tok abah


ha kat depan kami tuh laut terus tau...
wafiy pun syok je tdo...

Nasi Goreng Udang Pulau Sayak
Mee Udang pun ada..
Tapi tak sempat la nak snap...huhu

tokde makan mee udang...
dan oleh kerana viewnya cantik..
mmg syok la dok photoshoot...
ehkekekke





dan sebelum pulang..
kami ziarah kawasan yang kena tsunami dulu...
huhuhu...

dan ini kapal2 yang di dilanda tsunami di Kuala Muda..
di himpunkan...

Kuala Muda...

-----@ Ummie Aie'sya

~Orang Kuat~

Salam dan selamat pagi,
sekarang ni memang stock wat entry pepagi,
Bile dah start kijo jgn harep la mendapat nak update nih..
hehhehhe...
erm...kite sambung je la saki baki yang lum habis tuh...
cerita di malam hari di Pantai Merdeka...

kami !

org kuat dapuq!wehaaaa

org kuat makan!

merekaaaa inilah...
org kuat makan juga

org kuat membako juga yg baju biru tu...
sate pun ado ehhhh

ya..menu utama ikan keli bako
sponsor by abah den..
abah den bela ikan keli...so kitaorang siang dalam 30 eko..
ayam pun ado...tapi dah bis..tak dan nak amek gambo!
hehehhehehe...
makan makan makan...
tapi mmg abie wafiy suka bab membako..
suke ke?
ye...dulu kalau zaman kitaorang kat universiti dulu mmg diye la power hidup kan api guna batu!
hehehheheh..
ade lagi citer bab makan..nnt saya sambung ye..
time is up!

-----@ Ummie Aie'sya

Thursday, February 10, 2011

~Ada Bau Itu~

Salam dan selamat pagi,
sorry la...gambo kat pantai merdeka masih pending..
Maaf ya..ampun...
guwe agak sibuk,
Tak sempat nak update,
Today abie wafiy dah fly ke Jakarta umtil next tuesday,
oklah tu kan,
Pernah dulu 3 bulan tau,
Ini kira kental lagik la,
Wafiy jgn cari abie ye malam ni,
huaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

actually...
saya nak tanye...
korang pernah tak tetibe suatu masa akan ade ter'bau' keadaan sesuatu kenangan dulu?
Alaaa..
camna nak cakap ek...
ntahlah...tapi yg nyata saya selalu jadik camtu...
bila ter'bau' mulalah rindu bangat sama kenangan itu...
Saya ter flash back masa tahun 2006 dulu,
Tahun saya graduate dan terus bekerja sambilan,
Saya sangat rindu kerja di zaman itu,
Saya rindu team binding yg sgt kuat,
Rindu kerja dengan kawan2 lama,
rindu aoutstation sama2,
rindu!!!!!!!!!!!!!!!!

Ada ketika tu kitaorg mmg tak dibenarkan beraya
sbb ade keja kat johor masa banjir johor tahun tu...
tapi kerja sgt penat and happening !!!!


abie wafiy tak satu opis tapi selalu lepak ngan kitaorang ahhh..















ehem ehem..jam nike ;-)



angah, mat, hei, saya, farra
dina, haron, yazed, apek ntah gie mana masa ni

sekarang sumanya dah kawen n beranak pinak,
ada yg masih bujang,
tapi 3 iron lady tu suma dah kawen..hohhoho..
suma dapat baby hero..adehhh...
dan rindu pastinya rindu...
hari kan dah wat gahtering
insyaallah next time buat lagi sbb hari tu ramai yg tak dpt dtg...

miss you all ;-)
huk huk huk

--------@Ummie Aie'sya



Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...