My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Sunday, August 28, 2011

~28 Ogos~

27 ogos 2010
5pm
Di petang sebelum ke Bazar, selesai solat asar, saya dan suami duduk berteleku sekejap di Sejadah.
My due date 26. But still relax dan tidak menunjukkan tanda. Maka, abie pun mengeluarkan hujahnya :)
Abie : Hari ni dah 27 ogos, masih tak sakit sakit ke?
Umie : Ntah..tak rasa ape ape pun lagi.
Abie : Baby ni nak kuar waktu merdeka agaknya..kalau keluar waktu merdeka, kita letak nama dia Ahmad Merdeka pun ok. Heheh
Umie : hekkkkkkk...(Mcm ye ke??)
Kemudian kami pun bersiap siap nak ke Bazaar Putrajaya. Sebelum kuar rumah saya nak letak nasi dulu, dan sambil sedikit bertinggung saya ceduk beras masuk ke periuk. Dan tetibe sesaat rasa sengal di pinggang. Ngap! Erkkkkk. Apekah ini? Tapi mcm takkk kot...
Dan dengan relax kitaorg pun gerak gie Bazaar.
27 Ogos 2010
6.15 pm
Tetibe ade rase 'ngap ngap' again.
Saya terus bgtau suami.
Umie : Eh, aduh! Sakit gila lah pinggang, apehal ekkk, mcm pelik ja, ke ini sakit contraction?
Abie : ekkk? Tengok jam cepat. Kira skala contraction.
So terus tengok jam kat dashboard.
Sakit tu dtg setiap satu jam.
Sampai di Bazaar. Tetibe sakit betambah di pinggang. Euhhh! Mcm tak bley nafas! Sesak!
So suami saja yg turun Bazaar. Saya just stay dlm keta. Sakit pinggang dtg dan pergi. Tapi bila dtg perghhhh. Rasa mcm nak tercabut pinggang. Errkkkhhhh!
27 Ogos 2010
7pm
Sampai di rumah, saya mmg dah tak bley buat ape, bila sakit je pinggang rasa mcm cramp satu badan. Saya just baring atas katil dan suami yg hidangkan makanan. So tepat je waktu berbuka sakit itu hilang, maka saya mkn dgn pantas dan dgn byk. Mahu kumpul tenaga. Dah rasa konfident ini pasti. Contraction yg betul! Heheheheeh.
After bebuka dan solat sakit menyerang kembali. Saya hanya berbaring depan tv dan mengerang kesakitan separuh nafas. Sakit beb!
27 Ogos 2010
830 pm
Masih berbaring di depan tv sambil kunyah kurma. Sakit contraction dah jadi every 30minit. So dlm jaga2. At last mmg saya baring dan suami yg siapkan semua :)
28 Ogos 2010
12 am
Saya sudah tak tahan rasa sakit walaupun hanya every 30minit. Jadi kami gerak ke hospital Annur, Bangi. Dalam kereta pun suami saya masih tetap bawa kurma dan suruh saya kunyah. Erkkkkk. Kunyah juga. Itu je yg boley telan pun. Saya dah semacam nervous + cuak.
28 Ogos 2010
12.45am
Saya di check bukaan. Baru 3cm. Dan sudah di tahan. Akhirnya saya bermalam di Hospital dan suami pulang ke Serdang.
28 Ogos 2010
3pm
Suatu keajaiban bila sakit every 15minutes tu tiba tiba hilang. Saya yg masih ber'msg' dgn suami. Suami ckp, ke ni false alarm. Erkkkk. Bukanlah kot sbb dah bukak 3cm kannnn. Makanya saya tunggu di hospital saja, dan saya tertidur sampai Subuh! Fuhhhh. Mmg sakit tu hilang, itu yg sampai tertidur. Tapi katil sebelah saya yg baru masuk pukul 3am dah mengerang nak bersalin. So saya panic untuk dia. Errrr. Heheheh
28 Ogos 2010
6am
Bangun dan solat subuh.
Lepak sambil breakfast dan tgk tv Oasis. Hehehehhe. Saya dlm termanggu jugak sbb pelik. Ke baby tidur ekkk ???? Saya dah hilang dan berdoa jugak moga contraction dtg balik. Huhuhu. Saya mahu cepat bersalinnnnnn.
28 Ogos 2010
9am
Doctor dtg again untuk check 'jalan'. Still sama 3cm dan doctor tanya, awk sakit tak. Saya geleng laju2. Mmg tak sakit dah masa tu. Memohon harapan supaya doc suruh balik. Eheheh. Tapi hanya tinggal harapan. Doc ckp saya mgkin bersalin malam ni. Malam ni???? Lambatnye....jadinye saya hanya duduk di hospital sambil dgr org kiri kanan yg dah bersalin.
28 Ogos 2010
12pm
Suami dah kat hospital. Kitaorg berborak kejap dan family sebelah suami juga dtg bagi support. Dan tiba2 saya dah rasa sakit kembali. Sakit gila ..every 30minutes! Baby go go go! Eheheh. Tapi muka saya mmg tak bley blah dah, suami buat lawak pun dah mcm tak bley di terima akal. Erghhhhhh. Sakit!
28Ogos 2010
3pm
Sakit dah sekitar 15 minutes.
Doc ckp by 10pm mgkin saya dah selamat bersalin. Sbb bukaan masa tu dah 5cm.
28 Ogos 2010
5pm
Sakit jadi 10minutes dah. Saya dah dibawa ke labour room. Bersama suami. But sebelum masuk LR. Saya bisik kat suami "eh, kenapa dah hilang ek rasa sakit?"
Suami say pun pelik, "eh takk sakit dah ke?"
Saya semacam nak naik je duduk kat ward balik. Uhuhuhu. Tapi saya dah di LR. Doc check jalan lagi sekali. Tiba doc yg lain ni check jalan dia ckp baru 3cm. How come 5cm jadi 3cm???? Bluerghhhh. Terys putus semangat dan contraction pun dah takde. Tapi diorg mmg biar saya rest dlm bilik LR tu.
28 Ogos 2010
6pm
Saya mmg tak sakit dah. Tapi mcm sengal2 di perut. Suami pun dah keluar g solat asar. Saya ckp kat nurse, sakit perut, dan ckp eh. Dah 5 ke 6cm ni.. Errrr??? Wah! Saya terus bersemangat. Mgkin betul pukul 10pm kot nak bersalin ni... Hehehe
28 Ogos 2010
7pm
Segalanya pantas. Tiba2 dah 8cm. Dan kemudian 10cm. Last check 'jalan' tangan bidan tu dah mcm ade darah. Ohhh panic beb!
Tapi nurse dan doc serta suami sempat berbuka dulu. Doc yg nak sambut baby saya masih dlm perjalanan. Family saya dan family suami semua pulang rumah berbuka sbb igt lmbat lagi. Ehehhhe
28 Ogos 2010
745pm
Suami masuk labour room terkejut tgk saya dah siap2 di pasang untuk ke 'medan perang'. Sungguh berperang! Kitaoeg sama2 terkejut!
28 Ogos 2010
8.20 pm
Doc dah sampai dan terus Bismillahirrahmanirrahim
Doc : ok Mama u can push now(sambil senyum)
Saya push dan push.
Sambil selawat suami saya dan kedengaran azan Isyak berkemundang dan dengan itu jugalah lahirnya sang putra pejuang khalifah Allah, Naufal Wafiy kedunia.
Subhanallah.
Allah beri segala kemudahan dan kenikmatan.
Dan sekarang sudah setahun berlalu. Tapi kekal masih hangat di fikiran saya.
Mana mungkin melupakan detik yg mana kita merasa sungguh2 dekat dengan Tuhan. Menyerahkan segalanya pada Dia :)
Terima kasih ya Allah.
Today.
28 Ogos 2011
‎​​اَلْحَمْدُلِلّهِ.
Naufal Wafiy membesar dalam keadaan sihat.
Dan syukur tidak terhingga kerana Tuhan masih memberi susu badan sepenuhnya untuk Wafiy.
Rezeki Wafiy.
Insyaallah. Moga Wafiy terus jadi anak soleh dunia akhirat.
Terus mencintai Tuhan dan Rasul.
‎​آمــــــــــــين يارب العالمين
Selamat Hari Lahir Naufal Wafiy sayanggggg :)
From,
Umie dan Abie

Sent from my BlackBerry® smartphone

Monday, August 22, 2011

~Rindu semua!~

Assalamualaikum,
Happy working



;)
bye bye


~Sudah Lama Kita Tidak Bertemu ;-)~

Assalamualaikum,
Ape khabar duhai mak cik , pak cik, auntie, uncle dan semua,
Wafiy disini sihat,
Anggaplah ini surat tidak rasmi yang tidak berformat dari Wafiy
(Saya kan dah big boy, bahasa juga ala ala kemachoan gituwww)
hehhehehe..

Maaf, agak lama kita tak bersua,
Al maklumlah, umie saya bz,
Jadi saya juga turut sama memenuhi kebizian umie
(hehheheh< apekah bahasa saya kurang enak?)
ok ok kita tukar ...

Hye hye,
RIndu sgt nak berblog!
(aicheh)
Selamat berpuasa,
Tunggu keluaran edisi entry khas dari umie sempena ulangtahun pertama Wafiy key!
Wafiy sayang semua!
jumpa lagi!
;-)

-----@ Naufal Wafiy

Sunday, August 21, 2011

~Cinta Ramadhan~

‎​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه.
Moga petang minggu yg penuh barakah :)
Ape menu berbuka korang today,
Haihhh, lama betul tak update kan,
Tapi sentiasa di hati jugak ;)

selamat beribadah dan mengejar cinta Ramadhan,
Penuh hikmah,
Penuh barakah,
Moga Allah tetapkan hati hati kita supaya terus teguh hingga bulan2 akan dtg,
Rebutlah cintaNya Allah,
Insyaallah, sama2 ya :)

Insyaallah bila selesai Ramadhan nnt mgkin saya punya kesempatan tuk update,
Wafiy lagi beberapa hari lagi dah nak setahun,
Doakan Wafiy ye :)
Dia anak lincah dan aktif,
Sejak dah tahu jalan ni mmg umie pun mcm tak cukup kaki tgn nak kejor,
Hihi...

Oklah,
Nnt key,
Saya akan update pic terbaru Wafiy,
Hingga jumpa lagi,
:)

-----@ ummi aie'sya
Sent from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, August 2, 2011

~Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan~

‎​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه.
‎​​اَلْحَمْدُلِلّهِ,
Hari ni sudah hari kedua kita puasa kan,
Dan dikesempatan ini,
Saya baru sempat nak ucap Selamat menyambut Ramadhan buat semua,
Enjoy ur fasting moment!
Grab maximum present from Allah!
Ayohhh!

Pendek kata even sedang bekerja di ofis,
Sertakan dengan niat,
Supaya puasa kita tak sia sia,
Dan juga yg di rumah,
Setiap gerak langkah itu sertakan dgn tasbih!
Moga Ramadhan ini takkan pernag menjadi rugi buat kita.
:)

Mari teman juga rakan,
Jadikan Ramadhan yang paling indah buat kita,
Biarpun nanti Ramadhan meninggalkan kita,
Indahnya tetap terus terasa hingga Ramadhan seterusnya.
:)

Selamat berpuasa.
Berpuasa dari yang mengurangkan pahala,
Ayuhhh tambahkan berat timbangan bekalan kita di Hari Akhir nanti,
Kawal nafsu, kawal emosi dan diri,
Ayuhhh! Bersemangat!
;-)

Selamat bekerja untuk dunia juga akhirat,
Jadikan hari hari adalah bukan sia sia,
Mengingati Tuhan sebanyaknya, insyaallah kita takkan sahaja ingat malah kita terus berusaha menghampiri Tuhan yg menunggu kita,
:-)

Segalanya datang dari niat,
Berniat lah seperti mana kita berniat untuk puasa esok hari,
Dan pada waktu itu jugalah kita berniat terus mahu meninggalkan segala yang mendatang dosa juga khilaf,
Moga Ramadhan kita lebih suci dari noda,
Tiada yang menjadi sia sia,
:-)

Puasa itu bukan hanya berdiam,
Puasa itu adalah dengan bergerak!
Rasulallah juga berperang di bulan puasa,
Maka berperang juga kita di medan dunia,
Menangkis segala yang buruk,
Perolehi segala kebaikan,
Insyaallah :-)

Salam Ramadhan,

P\s : eh, wafiy dah boley menapak hampir sepuluh langkah tanpa berpegang apa2 :)
‎اَلْحَمْدُلِلّهِ!

-----@ Ummie Aie 'sya


Sent from my BlackBerry® smartphone

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...