My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Friday, March 23, 2012

~Angry Bird~

Assalamualaikum,
Sekejap aje dah jumaat,
;-)

And today my baby inside tummy was 7 month and plus already,
Actually dah 30 weeks,
errrrr...dah sekarang sudah fasa my tummy herot berot sedua saat,
hehehe, mungkin ruang didalam juga sudah padat,
dan pergerakan baby mula menampakkan bonjolan ketara,
hehehhe, rindu pulak zaman wafiy dalam perut dulu,
ohhh wafit sgt aktif dulu,
sampai rasa penat,
hihihihi... dan dia mmg aktif okay sampai skang...
Alhamdulillah sehat tubuh badan, mmg sgt dah syukur kan?

Mmg dah lama tak update kan,
Dan mmg bulan ni pun belum scan jumpa doc
Dan saya belum sempat update pasal HB low,
ehhh..ke dah update ek?
errr..tak igt lah...
by da way pasal HB low,
Haritu mmg lah jatuh sket,next check up 29 ni,
harap2 oklah, nak kena mkn bayam byk2 lagi ni,
Actually masa preggy kan Wafiy pu dulu ade HB low sket,

Dan barang2 tuk adik Wafiy dah beli sket2,
Dulu masa first baby byk sgt beli baju newborn,
So kali ni dah tahu, beli 3 month punya siap2 sbb dulu Wafiy kuar2 dua hari je ley pakai newborn,
Pastu sentot! adehhhhhhhhhh...
Baju warna ape?
hehehhe, macam2 dongggggggg...
ermm ade warna itu, ade warna ini....

Actually saya pun masih tertanya betul ke jantina adik Wafiy ni,
Setakat ni dah dua kali scan mmg result nye sama,
Dan Abie still nak biarkan jantina as a surprise!
Dia taknak kasitau bila adik ipar n my MIL tanya pun selamber dia jawab "RAHSIA!"
Ohhhh saya hanya ikutkan aje dongggggggg...
;-)

Tapi boley je tanye Wafiy,
Wafiy pun tahu kan..kan Wafiy kan....

Kalau tanye Wafiy,
"wafiy, adik girl ke boy?"
ini jawapan dia...

hummm..rahsiaa sambil buat muka angry bird...
ye nilah alkisahnye kenape entry today adalah angry bird...
hahahhahhahah

Wafiy mmg sgt dah abg-abg,
Mmg sgt manja juga,
dan skang dah demand piring sendiri kalau nak mkn...
Kalau kat rumah, dia mesti nak piring dia ni jugakkkkkkk

haaa..ni pinggan dapat free beli pampers drypers..
heeeeeeee..


So abg Wafiy mmg abg besar sudah...
Sgt rindu jugak waktu dia baby,
dan masih gemboi-gemboi,

dan alwez be my big mag, donut and wat ever lah
(tokde yg selalu bubuh nama makanan gitu..)
hahahha

tokde kate ni Big Mac
Big Mac....
Wafiy at 6 month...rasenyeeeeeee...
:-)

So dah habis kot crita pasal Angry Bird yang sorang ni,
And dikesempatan ni saya nak ucap congrates pada kwn2 blogger yang baru je bersalin, yang baru je dapat happy news (pregnant again!) tahniah korang, yang masih tunggu saat nak bersalin, yang masih fully breastfeed dan masih BF, untuk para isteri dan ibu2 yang sgt2 dikasihi Tuhan,
dan tuk semua nya...dan tuk sesiapa saje..;-)

Jangan pernah mengalah okay, jangan pernah menyesal,
Tuhan tahu apa yg terbaik buat kita,
Dan perancangan Tuhan itu lebih terancang
Dan Tuhan tahu ianya adalah terbaik buat kita 
SMILE....


May Allah bless all of you,
Salam Jumaat dan moga hari ini membarakahkan hidup kita hingga akhirnya,
Lots of love...



--------@ Ummie Aie'sya


Thursday, March 8, 2012

~My Second Journal~

Assalamualaikum,
May Allah bless all of you,

Dulu masa pregnant kan Wafiy ,
Terciptalah "My Pregnancy Journal",
Kalau berminat nak tgk 'pembikinannya' boleh click sini dan ini.

Skang saya masih guna buku yang sama,
Insyallah untuk anak2 yg akan dtg pun saya akan guna buku yg sama,
Cuma budget dan brg2 nya mungkinlah lain,
Hias2 kan pun nak kasi lain sket, heeeee,

Now and Today,
Saya dan masuk 7 Bulan,
Waaaaaaaaaaa,
Walaupun dah 7 bulan,
Bekerja masih lagi dengan pun semangat,
Ye mmg diakui sgt hectic dan letih,
Sakit pinggang dan belakang jgn cakaplah,
Tetambah bila nak bangun atau nak berkalih arah time tido,
Fuh! Sakitnya!
Itulah ibu ;-)

Walau di kesibukan yg amat sgt,
Diam2 cube curi masa nak listkan brg nak beli,

Counting2! sekejap sudah masuk Trimester ketiga!
Final Trimester!
Moga Allah permudahkan segalanya,
;-)

Wafiy dan adik Wafiy punye.

Today jugak ade check-up kat klinik kerajaan,
Petang iniiiiiiii...
So today half-day insyaallah,
n Abie will fly to Terengganu sampai Ahad ptg ini,
Selamat berjuang Abie!


---------@ Ummie Aie'sya


Tuesday, March 6, 2012

~Nota Kecil Dari Anakku Wafiy~

Nota Kecil Dari Wafiy.

Assalamualaikum,
Moga Allah membarakahkan hari-hari kamu.

Disini Wafiy ni,
Dah lama Wafiy tak tulis apeape,
Alhamdulillah Wafiy sihat,
Adik pun sihat,
Abie and umie pun sihat.

Kebelakangan ini,
Wafiy ade perasan beberapa perkara,
Rutin harian kami sekeluarga.

Sekarang pagi-pagi hari Isnin hingga Jumaat,
Mesti Wafiy terasa seperti didukung masuk ke dalam kereta,
Kadang-kadang sedar,
Terus rasa dahaga mintak susu,
Tapi kadang2 dari dalam rumah lagi dah terjaga,
Masuk kereta kadang2 terlelap semula,

Pagi-pagi kalau Abie ada,
Abie lah yg akan dukung masuk kereta,
Tapi kalau Abie tiada, umielah yang dukung wafiy ke kereta,
Bila Umie dukung macam lain sket sbb akan terasa ada bonjol kat dada Wafiy
Rupa-rupanya adik.

Wafiy tahu, Umie sangat letih dan penat,
Pergi kerja pagi2, Pulang kerja juga lewat,
Dalam kereta Umie selalu kata umie minta maaf balik lambat,
Sebab byk sgt kerja...
Umie kerja mcmana tu ek?Ntahlah Wafiy tak pasti,
Tapi Umie selalu kata Wafiy kena ikhlas,
Sebab Umie pergi berjihad, Dulu Umie selalu kata Abie saja yang pergi berjihad,
Sekarang dua-dua pergi berjihad?
Dua2 perlu bekerja?

Wafiy memang tak faham sgt,
Tapi Wafiy faham bila tengok muka Umie bila pulang dengan jalan pun huyung hayang,
Sebab Umie tu mengandung jugak kot,
Bertambah huyung hayang Wafiy tengok,
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
Wafiy nak mintak maaf pasal semalam.

Semalam,
Semasa pulang dari rumah Wan,
Wafiy duduk dalam carseat macam biasa,
Sambil minum susu,
Minum separuh saje,
Terus kasi balik kat Umie,
Lepas tu Wafiy buat isyarat kat umie yg wafiy nak gie duduk kat seat seblah driver tu,
Umie yang tengah drive masa pun berkata
" Tak boleh lah Wafiy, bahaya ni, atas highway ni tak boley tukar"
Tapi apakan daya, Wafiy nak jugak kuar dari car seat tu...
Nak juga nak juga...
Umie pun cakap lagi..
"Sekejap ek sayang, dah nak sampai niiiiiiii...sekjap je lagi"
Dan wafiy pun terus nangis,
Bile dah nangis , tiba2 Wafiy bunyi mcm nak muntah,
Wafiy nampak Umie mcm gambra,
Umie kata "Wafiy jgn nangis dah, nnt muntahhhh"
Dan umie slowkan kereta, nak stop terus mmg tak berapa ok sbb atas highway,
Jadi umie slow kereta sambil tangan pegang stereng, sebelah lagi bukak seat belt kat belakang,
Wafiy masih nagis time tu, terus trun carseat sambil nangis2, sambil duduk ditengah2 seat depan,
Dannnnnnnnnnnnnnn
"Wekkkkkkkkkkkkkk"
Muntah yang sangat byk . Dan muntah itu telah terkena umie.
Aduhhhhhhhhhh...

Masuk Putrajaya baru dapat berenti sekejap tepi jalan,
Umie lap2 Wafiy,
Dan habis jugaklah baju umie,
Dan keretanya.
So Sorry lah umie,
;-(

Wafiy mintak maaf ye.

----------@ Naufal Wafiy

Assalamualaikum...

Ini Umie Wafiy,
Apalah dayanya kalau sianak yg tak tahu ape2 ini,
Mana mungkin wafiy secara verbal dalam ckp pada saya sendiri yang dia mintak maaf kan..
Tapi secara mimik muka dan pandangan mata dia,
kita pasti tahu yang anak kecil ini seperti mintak sgt ibu dia maafkan dia..
Betul kan?

Ye.
Tapi mmg kebelakangan ini saya agak stress dan penat,
Tapi masih terkawal.

Tapi hati selalu meronta2 nak balik awal,
Masa pulang dari opis pun dah terbayang2 muka anak,
Inikan bila dah jumpa,

Wafiy mmg agak lasak sekarang,
Dan normal sbb dia sedang membesar dgn sihat,

Penat itu ditelan kerana itulah yang diharapkan sebagai pahala jihad
Jihad yg meninggalkan sementara anak jauh dari kita
Jihad itu mesti ikhlas

Ye.
hari2 dan setiap masa saya cuba  mengingat diri sendiri,
Bila mana pergi bekerja,
Bukan semata untuk kerja,
Tapi adalah kerana Tuhan,
Dan setiap kali beringat, setiap kali itu lah beristiqfar,
mana mungkin saya tak pernah mengeluh dengan kepenatan tubuh yang senantiasa ini,
Sebaik pulang kerja, mahu sepenuhnya untuk anak dan suami,

Moga Allah terima jihad dan penat lelah ini sebagai bekal disana,
Moga Allah iring setiap langkah kaki kami sekeluarga,

Moga kamu kuat anak anakku
Wafiy and baby please be strong.
Umie and Abie love both of you...

Allahuya Allah.


--------@Ummie Aie'sya

Friday, March 2, 2012

~Barakallah!~

Assalamualaikum...
Today adalah harinya!

Soft-Launching Student Mobility(Malaysia-China)
Doakan semua lancar...

Dan moga barakah buat semua!
Salam Jumaat!

Ok dah nak chau ke Dewan!
Bubye!

My Little Precious

Wafiy's Quote of the day : go go go Umiie!
Dear Wafiy, sorry lately ni ummie pulang lewat, but not today, yehaaaaaa
Moga Jihad kita bersama redhanya Allah.
;-)

-----@ Ummie Aie'sya

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...