My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Wednesday, October 17, 2012

~You can Do it, be Strong~


Assalamualaikum dan selamat pagi,
Alhamdulillah.
Syukur masih dipanjangkan umur sampai ke hari ini.

Just now,
Saya sedang menikmati hot milo bekal dari rumah dan 2 keping roti gardenia,
Harap2 cukup dan kenyang sampai ke tengahari,
Today pun ade meeting,
So banyak benda nak kena focus,
Ye disebabkan kesibukan yang GALA macam jualan GALA,
saya tak sempat2 nak update blog,
;)
Its sound like very busy like a bee, hihihihi

Taklah jugak,
sebenarnya busy dan sakit kepala nak layan kerenah manusia,
Ye betul,
Manusia tak pernah puas kan,
Sentiasa ade kemahuan walaupun itu bukan keperluan untuk hidupnya,
malah ada keperluan yang penting pun masih terabai,

So amek kesempatan nak ngadu ngadu sket kat diary cyber nih,
Diary ke? Nota kot...ke minit mesyuarat?
hahahaha..

Heee, dah macam mengadu ape je,
Ye, lately ni agak stress,
Lama dah pendam tapi pendamkan  jugaklah,
Bila rasa frust ingat nawaitu kerana Tuhan,
huhhhhhhhhhh,
Berat kan..

Actually, it was normal,
Biassalah stress kat tempat kerja kan,
Tapi sentiasa betulkan niat kat hati ni,
"Aku boleh, aku boleh, aku buat semua ini untuk bekal di akhirat, so dont be sad Syazana"
Itu kata semangat tuk diri sendiri,
Yes! You Can!
When you got suffer today,
remember that Allah will give you a colorful and beautiful rainbow tomorrow,
If not tomorrow, it will come someday, Allah promise. Till Jannah. ;)

So Syazana You can!
Everyone!
Bismillah for today.
begin with kalimah Allah, because of Allah.
hummmmfffffffff(Tarik nafas dalam-dalam)
Dan sebut AlQawiy (dengan kuat dalam hati supaya teguh tertanam di situ)
dan bisikkan dalam hati,
Kerana Mu Duhai Tuhan aku berbakti didunia,
Kerana Mu aku meneruskan perjuangan sebuah kehidupan,
Maka berikanlah aku sedikit kekuatanMu untuk aku mampu bangkit hanya keranaMu.
Ameeenn!

Al fatihah.

selamat bekerja,
selamat berjuang,
selamat beribadah!
You can do it !




"Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram.”
(QS Ar-Ra’du ayat 28)
 
Assalamualaikum.


-------------@ Ummie Aie'sya

Friday, October 5, 2012

~PujukanNYA selalu terpujuk (T___T)~

Assalamualaikum,
Salam Jumaat,
May Allah bless us ....
Every single day ;)

Menghampiri Allah diwaktu senang tak ramai,
Mendekati Tuhan diwaktu susah lebih daripada ramai,
Dan begitulah kita...

Merasa kebahagian,
Mengecapi kegembiraan,
Itu kerana izinnya  Tuhan kepada hambaNYA...

Dalam suatu saat,
Letakkanlah dirimu disuatu tempat yang paling sedih dalam kehidupanmu,
Pasti kemudiaannya mencari Tuhan bagi menyembuhkan kesedihan itu,
Dia memujuk kesedihan itu sehingga saat ini kita telah lupa sebahagian kesedihan yang pernah kita alami...
Begitulah kasihnya Tuhan kepada kita
(T___T)

Sungguh bila derita itu datang, bukan mudah bagi melepasinya,
Sungguh bila sedih itu datang, bukan semudahnya ianya hilang,
Dan sungguh setiap kesusahan itu bukan dengan mudah pergi meninggalkan kita,
Kerana itulah caranya Tuhan mengajak kita bertemuNYA,
Kerana dengan sakit kita tahu Tuhan menyayangi kita,
Kerana dengan sedih kita pergi sujud sendu kepada Dia,
Kerana dengan kesusahan itu , Tuhan mengajar kita tentang sebuah kehidupan dunia yang hanya sementara, bukan kekal untuk selamanya...

KERANA....

TUHAN TAKKAN PERNAH TINGGALKAN KITA DIWAKTU KITA SEDIH...

KERANA....

TUHAN SENTIASA MEMAPAH KITA MELEPASI SETIAP KESUSAHAN HIDUP KITA....

KERANA....

TUHAN TAHU SETIAP APA YANG ADA DALAM HATI KITA.......




Tuhanku,
Ampuni khilafku,
Peluklah aku supaya kesedihan ini hilang...

Tuhanku,
Gengamilah jiwaku...
Kerana aku hanya mahu Engkau dihatiku...

Tuhanku,
Pimpinalah langkahku supaya keperitan dan kesedihan itu mampu menjadi kekuatan padaku,
Bantui aku,
Ampuni aku,
Ampuni aku.....

Begitulah sang hamba kerdil bersujud menemui TuhanNYA,
kerana dia tahu hanya pada Tuhan tempat mengadu,
Allah itu Maha Adil,
Memberikan kesedihan dan kemudiannya memberikan kebahagian,
Sememangnya tak semua Bahagia itu hanya Tuhan beri di dunia,

"Sebab Allah nak bagi bahagia kat kita masa di Syurga"

Bila memandang sekeliling hati manusia kita sering berkata-kata,

Kenapa begini nasibku wahai Tuhan?
Mengapa nasibku tak sebaik dia yang penuh kebahagiaan?
Sampai bila kau mahu hentikan kesusahan ini wahai Tuhan...?

Tuhan menyayangi kita lebih daripada segalanya,
Tuhan mengangkat darjat manusia setinggi-tingginya daripada yang lain,
Kerana Tuhan mengasihi kita tiada sampai hujungnya....
Setiap mana kita menangis di hadapan Tuhan,
Tuhan mendengarkan kita,

'Itulah hambaku yang sabar'
'Itulah hambaku yang tak pernah mengeluh dengan kesusahannya'
'Itulah hambaku yang aku sayang , maka mulialah tempat baginya'
'Itulah hambaku yang kelak takkan rugi hidupnya di akhirat'

Allah Maha Besar,
Penuh dengan kasih sayang,
Takkan Dia membiarkan hambanya Menangis seorang diri,
Dia sedia menunggu hambanya berteleku menangis dihadapannya,
Supaya hamba itu kemudiannya tenang....dan bersyukur..;)

Subhanalah..
Moga perkongsian ini terkesan pada kita dan juga pada diri saya sendiri,
(T____T)

Moga Tuhan menerima kita,
Ameeennnn

-------------@ Ummie Aie'sya


Wednesday, October 3, 2012

~Aimy dan Susu~

Assalamualaikum dan selamat pagi,
Sebenarnya pagi ni kepala agak weng weng,
Dan sangat mengantuk,

Maka bukak blog jap nak sharing pasal susu Aimy
;)

Aimy esok genap 4 bulan,
Alhamdulillah, pagi tadi baru betul2 berjaya tertiarap,
Balik kang petang baru nak tanya Wan dia
Dia meniarap ke tidak , hehehhehe
Kebanyakkan baby fasa menirarap 2-3bulan rasanya,
Wafiy dulu pun lambat gak 4 bulan lebih, hehehhehe
Tapi skang pantang soh pakai pampers time tu jugaklah dia nak pusing lah, nak bangunlah,
Fuhhhhhhhhhhhhh!

Okay, berbalik citer pasal susu Aimy,
Alhamdulillah Aimy masih lagi menyusu sepenuhnya dengan susu badan,
Tapi Aimy sudah hampir sebulan tak direct BF,
Makna lain, saya kena pump n kasi dalam botol,
Kalau bagi jugak direct punyelah diye marah,
Haihhhh...

So skang tengah2 malam kul 2 atau 3 atau 4 pagi,
Bangunlah wanita cekal ni bersekang mata mengadap pump,
(hehehhe, lalok okeh!)
Dah la bunyi pump bising di tengah malam,
( Tapi Abie dia sedap je tdo seperti tiada gangguan (T__T) )
Ohhh..Demi anak ;)

Aimy sekarang minum 4 oz, kalau siang habis dalam 4 botol,
Malam 2 botol...
24 oz...erm ok ke ek?
Tapi kalau petang nak ke malam tu, 4 oz mesti lambat habis,
Dia dah lueh je minum,
Habis habis basah kolar baju...
Pastu dia sengehhhhhhhh ;)


Hye, saya minum susu Umie, nak sket ???


Milk booster yang serasi setakat ni :

1) Air milo panas ;) (milo lebih dari susu)
2) Kurma
3) Sup Lobak putih
4) Chocolate + kek Chocolate (Amboiiiih, mmg sedap lah kan)
5) Nasi yang penuh pinggan 
   (kadang2 penuh daripada pinggan suami, sampai mula2 dulu dia pun pelik, boley habis ke bini aku  ni???kikiki)
6) Air suam + air kosong yang banyak
7) Susu Dutchlady, HL perisa Strawberry (sengaja demand Strawberry lah tu, muaheheheh, susu ape pun okay lah dong...)
8) Doa dan nawaitu (ini sepatutnya kat atas ye baru betul ;) )
9) kalau ade tambahan silelah sharing ;)

heeeeeeeeeeeeeeeeee ;)
Semuanya dengan izin Allah dan usaha yang terdaya,
ALhamdulillah, harap2 Aimy pun dah menikmati susu ibu sampai 6 bulan, 1 tahun, 1 tahun lebih atau lagi bagus sampai 2 tahun..
AMEEENNN!

Breasfeeding journey kali ni memang tak sama macam anak pertama,
cara penyusuan pun dah tak sama macam abg dia,
Pengalaman yang berbeza dan still happy la ..heeeeeee

ingat nak citer banyak pasal Aimy tapi nanti dia naik bulan lah citer,
hihihihihi

So okaylah,
Ngantuk pun dah hilang
Have to finish my work yang tak pernah2 habiesssss
hihihihi


Dah kenyang haa, ape lagi, tdo ahhhhhh ;)



Bye bye
assalamualaikum
;)

-----------@ Ummie Aie'sya


Tuesday, October 2, 2012

~Walk for Health~

Asslamualaikum,
Hye..

Today nak sharing pasal experience join 'Walk for Health' last Saturday.
Yang nak sharing nya dalah pengalaman bawak two babies ni haa...
Hehehehhe...

Hari Sabtu haitu,
Kitaorang 3 beranak (Umie, Wafiy and Aimy)
Follow Tokde join Walk for Health,
Lokasinya dekat aja dong..Kat Putajaya jer,
Penyertaan jugak adalah PERCUMA!

Walk for Health adalah anjuran Kementerian Komoditi,
And that programme started at 7am,
Haa..mmg bangun wal lah kan..
Dengan subuh2 sapei bangun and mandi and zas keluar..;)

Babies pun bangun tapi tak mandi,
Tukar baju jer,
Kikikiki...

Kitaorang sampai tepat mengikut tentatifnye,
Tapi oleh kerana ini juga adalah programme kekeluargaan,
Memang pukul 8 jugak baru start,
Ramai jugak orang,
babies pun ramai,
MEMANG RAMAI!!!!!!!
hehehhehe plus bebudak sekolah lagi haaa...

Okay,
Wafiy pun okay, sampai2 je trus gelabah nak belon udara (T____T)
Itu belon perasmian sayang,
So cannot okay,
DApatlah belon Unifi pun sokaylah kan...
Tapi nak dekat 50 kali kot asik pecah je belon dia n pegi kaunter asik mintak belon,
Adeiiiiiiiiiiiiiiiii,
Walk for Health or Walk for Balloonnnnn???????????????




After briefing and warm up,
Semua peserta di lepaskan (start walking yer)
Kitaorang berjalan from Kedai satu Malaysia and menuju ke Palace of Justice,
Pastu buat u turn before palace tu and trus berjalan sampai Masjid Putra and pusing roundabout and jalan sampai ke Kementerian Komoditi semula,
Haaaaaaaaaaaa, faham tak? faham tak ayat saya tu?
Faham ke tidak ???Hahahahhah
Jauh jugak lah kan... 5km ohhhh



 
Perjalanan smooth je,
yang happening adalah budak2 skolah,
Wafiy sambil jalan sambil tengok orang,
Sambil jalan , sambil sebuk dengan belon,
Wafiy jalan ngan tokde,
Umie jalan sambil tolak stroller dede,
Dan kekadang bila umie n Aimy dah jauh ke depan,
Dengar suara Wafiy jerit...
"Aimeiiiiiiiiiii, Aimeiiiiiiiiii"
(ha ah, pronouns Wafiy kalau panggil Aimy mmg gitu, Aimeeeeiii, dengan suara besar okay)
Hehehehhehe....





Dede tdoq ja dia...
Abang pun mantap,
Berjalan dan tak banyak komplen,
Cuma sesekali kapal terbang atas kepala dia tunjuk
"Apa bang" (kapal terbang)




dan bila dah nak dekat sampai,
Dede dah bangun!
Dan Umie walk walk sambil dukung dede, hihiihih
Memang senaman mantap habis!
;)



Sampai je mmg penat la sekejap, hhihihi
Tapi depa bagi kasi pisang,
hihihihi,
Pisang pun jadilah haiiiiiiiiii,




Hehehe,
Kitaorang lepak kat sana sampai kul 12,
Cabutan bertuah pun ade, tapi tak de tuah haitu, satu pun tak dapat,
hihihihihi...tapi barang2 kementerian adelah cam brg2 kraftangan and kerepek2..
;)

Dan Abie is not around,
Abie berjuang,
Go go go!
Walaupun hanya aktiviti berjalan kaki,
Tapi happening dan terisi waktu dihujung minggu with kids...
dan paling happy kalau tgk budak berdua ni happy!


Abang!


Dede!
 
 
Itu saja !
 
Bye bye ;)
 
 
 
-------------@ Ummie Aie'sya
 
 
 


Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...