My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Wednesday, September 15, 2010

Rindu ber Blog!!!!!

Salam dan selamat pagi!!!!!!
Aduhai, sungguh susah mencuri masa di saat berpantang,
Hehehe...
Yuppp...siapa cakap senang nak jadi mak dan ayah kan...
"ayah dan ibu...ayah dan ibu..itulah permulaan kami ..." 
(lagu pak sudir..bergema di iklan raya)..adehh...sedey sekejap...
Dan bila kamu menjadi ibu dan ayah...barulah terasa kan...
dan...itulah yg dilalui oleh mereka yg bergelar ibu,
Dan itulah pengorbanan namanya...

Yuupp..Truly..Deeply...
Memang agak mencabar pada mulanya..
Memanglah tanggungjawab itu besar ye...
Awal2 pantang haritu...lagila...
Nak pulak 1st time...tak reti sgt bab baby ni..tapi di usahakan jugak...
Dan saya masih BF baby setakat hari ini..
Awal2 dulu mmg cukup mencabar ok..
Salah satunya..yg kat bawah tu tengah sakit jgn cakap la...
Pastu tengah malam baby mahu susu..memang dua jam sekali saya akan bangun susukan anak...
Dan ada jugak sekali tu saya menangis sbb baby dok nangis...pastu kat bawah plak ngah dok sakit...
Baby nangis sbb susu badan tetibe tak kuar susu..
Dan esoknye pas ngurut..kuarlah susu..alhamdulillah...
hampir2 dah nak guna susu formula..
alhamdulillah rezeki naufal wafiy saya...kan wafiy kan?(ramai juga anggei naufal,hehehe,saya pun kdg2 panggei naufal)
Dan alhamdulillah sekarang sudah makin ok..saya ajuga sudah makidn sihat...
dana bakal2 ibu...have fun n enjoy ur journey...
bagi yg dah nak bersalin..bykkan baca al fatihah...
bagi yang belum ada rezeki..jgn sedey..percaya pada hikmah Allah..bykkan al fatihah..
insyaAllah saya doakan untuk semua...
Bagi ibu yang sudah selamat..tahniah dan saya doakan kita semua tabah dan terus cekal tempuh alam baru ini :_)..
Saya sungguh rindu untuk berblog...
Byk yang nak dikongsi...pengalaman BF anak..
Pengalaman berpantang...tapi..nnt saya crita lain ye...
Mohon doa semuanya...

Kasih  Sayang Allah sentiasa buat kita, percayalah!!! ;-)

---------------------------@ Ummi A'eisya@Naufal Wafiy

Sunday, September 5, 2010

Naufal Wafiy

Salam dan selamat pagi,
Ya Allah sungguh lama saya tidak meng update!
Pastilah semuanya dapat meneka....
Pertama sekali saya mohon maaf sbb langsung tidak meng update,
Al maklumlah...kesibukan yang mmg tidak terbiasa sebelum ini menjadikan kehidupan tersgt lah  bz,
Ya...anakanda sudah selamat lahir< Alhamdulillah..saya juga selamat melahirkannya :_)

Nak kronologi???
Saya cita sket ek...

Due date saya sepatutnya pada 26 Ogos 2010,
Tunggu punya tunggu...26 Ogos masih zero.
Tiada tanda langsung saya ini mahu bersalin...
Dan saya juga suami berkira-kira, mungkin lmbt lg ni..dan kalau tak bersalin jugak..induce la jawabnya..

Petang 27 ogos 2010.....
Selesai solat asar berjemaah bersama suami,
Seperti biasala...pasti topik kami adalah.."bile baby nak kuar ekkkkk"
hehehhe...dan suami saya pun dengan besar harapannya....berkata...
suami : ermm..baby nak kuar time merdeka kot...haa..kalau kuar time merdeka...kita bubuh nama dia mesti ada merdeka!
saya : ishhh...takmolah letak merdeka...
dan..itu hanya sembang petang kami je...dan masing2 bersiap nak gie bazaar Ramadhan Putrajaya...
dan masa bersiap2 tu tetibe ada rasa kureng di bahagian pinggang...adeh...nape tetibe nak cramp plak kat pinggang ni...
Adehhh...pesal plak ni...
dan terus juga bersiap2..ohh mungkin tadi masa amek beras dok bertinggung lama sgt kot...
tu yang sakit pinggang tu..
(masih berfikir-fikir saya ini belum nak bersalin ok)
Dan pergilah ke bazaar..
Tapi masuk je dalam keta...sakit pinggang tadi dtg semula..
aishhhh...konpius ni...konpius....
suami saya dah dok belek jam..kot kot la ini namanya contraction...
serius..tak tau camna sakit contraction...yang tahunya,,ia berskala besar ke kecik..
dari lama sampaila makin kerap...
adeh....setiap setengah jam aku sakit pinggang..adoihhh..
sampai ja kat bazar saya mmg dah tak bley nak turun keta...
So suami ajelah yang pergi membeli..
Dan saya masih waras fikiran..terus mengira sakit yg dtg...
mcmana ek nak komfem itu sakit contraction..
adalah awk ni tak de trun tande...
pecah water bag pun tidak ok....


balik je rumah...ohhh sungguh jemmmmmmmm..langsung tak bley bgn..
lain mcm sakit pinggang ni....aduhhhhhhhhh..sakit weh..
mcm tak bley bernapas pun ada....
dan saya terus terbaring sambil masih lagi mempertahankan puasa saya pada hari itu...
hehhehe..(saya sudah berjaya puasa 16 hari ok)..alhamdulillah...


Masuk je maghrib...terus mkn dgn byk(aik lalu plak nak mkn byk2)k sbb sakit contraction masa tu hilang bagai angin lalu...aicheh..yup...mcm takde sakit pape oooo....
dan selesai solat maghrib....ngappppppppp!
perghh..sakit pinggang mcm menyengat gila2(punye la sakit weh)
So berbaring lagi lah saya sambil suami picit2 kan pinggang..tapi masa sakit tu mmg tak bley pk la....
ngap ngap ngap.......
dan terus tgk jam je la...sakit sakit saya sudah consistant...setiap 20 minit...
maka...saya dan suami pun bersiap2 lah untuk ke hospital...
debar campur teruja....terus nekad ke hospital Pakar Annur, Bangi....

Dan sepanjang perjalanan dalam kereta...
Masing-masing diam..
aishhhh....nak pergi menyerah diri di hospital tapi tak kuar tande darah,
Pecah air ketuban pun tidak..hanya sakit contraction sahaja...
dan sewaktu dalam kereta saya pelik saya rasa sakit tu tak dtg2...
aishhh...main2 betul ekkk..
betul ke ni....

Dan sampai je kat Spital....
macam biasa..saya dibawa ke Labour Room..
Diorang nak check bukaan..check CTG baby juga...
Ohhh baru 2 cm laa...tapi doc dah soh stay..sbb lagipun contraction dari petang dan mungkin tengah pagi ni atau paling lewat 9 pagi esok saya dijangka bersalin....
OHhhhhh..yeke ni nak bersalin????????????????

Dengan berat hati saya merelakan diri stay di hospital tanpa suami...
dan semasa di wad...mmg ada nurse n doc slalu dtg pantau..
especially bukaan bpe cm...
sakit lak kerap dtg dan bukaan saya sudah 3 cm....tggu lagi..tapi start jam 2 pagi..
saya tetibe dah tak sakit...sampai boley terlelap kot kul 5 terjaga..
aishhhh...aku tak sakit2???
Tak jadi nak bersalin ke ni???

nak kena balik umah plak ke??

camna ni...sambil dok bercakap ngan baby...

awak buat ape tu baby...jadi ke tak jadi nak bersalin ni..huhuhuh.....
saya terus la msg suami..huhuhu....
suami juga agak risau dan pelik..yelah..
smalam bukan main sakit lagi kat umah...
dtg je hospital terus tak sakit..
dan kul 8 pagi...alamak kejap lagi doc nak dtg check...


Doc pun pelik tgk saya releks smacam
doc :tak sakit?
saya :ermm..smalam ade jugak.,tapi skang tak(alamak...jadi ke tak nak bersalin ni)

doc : emmm..takpe..puan rehat dulu..kalau rasa skt tak tahan tekan bell ok...
saya : ok (walhal hati sudah tak keruan...)

Dan kul 9 pagi (28 Ogos 2010)
Tetibe..ngap...ngap..
ya sakit tu dtg...secara benarnya saya mengaku diwaktu rasa sakit tu dtg..
saya sgt happy...
sbb saya sgt tggu sakit itu...kalau tak mcmana nak bersalin...
dan sakit makin kerap..
keluarga mertua juga ramai yg dah de kat spital...
diorang lah yg dok tulun picit pinggang...
bila nampak muka saya berkerekok je..semua tanya..sakit?
saya hanya angguk......

sampaila sakitnya dtg 5 minit skali...
masa tu dah tekan bell...dan nurse dtg..


nurse :sakit ke?bpe minit skali?
saya : ye..dah 5 minit skali...
nurse : ok saya bagi ubat berak dulu ye...


dan nurse pun cucok lah ubat itu...
dan tetibe saya rasa nak oooukkkk.....
dan trus lah ke toilet...
dan semuanya tak bagi saya kunci pintu toilet..
saya pun oklah memandangkan ada org yg menjaga pintu...
dan sedang saya baru je nak membuang...tetibe masuk seorg nurse yg agak brutal...


nurse brutal : maaf ye puan...maaf sgt...puan tak bley buang air besar kat sini..kita ke labour room ye?
saya :sekarang? tapi saya dah nak terberak ni...

nurse :takpe2 kita ke labour room sekarang..
adeh...kacau mood laaa..saya bukan nak bersalin lagi...
nurse : bukan ape puarb kieranan sbb ade case yang terberanak dlm toilet..tu yg kite takot tu..
(oohh..mcm diye tahu plak saya dok ckp sensorang)

dan agak stress saya dan suami terus gie ke Labour room..
sempat jugak bawak air selusuh...
aduhhhh..nervous ni..yeke nak bersalin...
dan tahu tak sampai je kat labour room..saya baru sedar saya dah tak sakit 5 minit tu...
masuk je labour room...
nurse soh  trus baring..


saya : nurse saya nak berak dulu bley..
nurse :ok..boley tapi jgn kunci pintu ye..
saya :ok....
masuk je dlm toilet...aisehhh mann..
dah hilang rasa berak tu..camne nye? 
jgn terberak la masa nak bersalin..aduihhhh..


so saya baring semula..nurse pun dtg check ctg dan bukaan...
sebelum tu...nurse tu pun berkata-kata lagi...


nurse : eh..awk btul ke sakit 5 min 5 min tadi?
saya : erk...betul ..tadi kat wad saya mmg sakit tak tahan sgt...
(sambil memandang suami minta di back up)
suami : ye kak..mmg dah sakit sgt tadi..
nurse :ok tak pe..kita check bukaan...(dia pun seluk)..
ohh dah 4 nak 5cm dah..(fuh mmg itu yg ku harapkan)
so awk stay je kat sini ye...ermmm tapi awk tak sakit kan skang....hermmmm..
(ish nurse ni konpius kan aku)


so saya dan suami trus saja menunggu sambil berborak-borak...
dan suami saya asik tanye la sakit ke belum..
dan saya juga menjawab belum...
kalau belum ada contraction maksudnye bila bukaan saya nak bertambah?
hati mula risau..
dan mula berdoa untuk rasa sakit semula...
aduhai..
tetibe je..ada bidan nurse ni masuk dan berkata..


nurse :puan masih belum rasa sakit?
saya :ermmm belum

(mcm nak je jawab sakit nak soh dia seluk lagi kot2 ada bukaan)...
nurse :erm..kalau macam tu boley tak puan dan suami tggu di luar dulu sbb ada patient ni lagi takle tahan dah sakitnya..dah nak bersalin ni...


ohhhh...tidak..daku lagi lambat laa jaawabnya...
keluar la saya dan suami menunggu di luar labour room...
sambil menunggu sambil memantau rasa sakit...


saya : jie nape tak rase sakit dah ni..
jum la naik duduk kat wad..
kang duduk sini byk kali plak nak kena keluar masuk..malu ahhh..
nurse tu igt kite tipu plak nnt
(saya dah tak ley bepikir masa tu)


suami : relax..kite tungggu je..terus saje beristigfar....
(aduhhhhh...mmg diye relaxxxxxxxxxxx...)

dan tak sampai 10 min..
nurse panggil masuk semula labour room...
ada bilik kosong..
so saya dan suami tggu di situ 
dan rasa sakit dah dtg sekejap2 tapi bukan kat pinggang tapi kat  perut..
mengeras dan mengeras gila-gila...
tapi bila bidan dtg check tak sakit plak...
masa tu dah jam 5 petang...asik main nyorok2 la sakit ni...
aduh,...pnjangnya cita...


dipekdekkan...
rasa ada cecair keluar melalui dubur..mengalir laju..
lagi laju dari air kencing..
tetibe saya teringat ubat berak..aduh..saya berak ke ni...
saya pun suruh suami bgtau nurse..adeh..diorg la bersihkan...
adeh adeh adeh (opps dah tak nak igt cite itu..sungguh malu)


da sorg doc dtg check bukaan..
lagi la mengecewakan...baru  bukak 3cm dia ckp
aikk..dah reverse pulak..tadi kata dah nak 5cm....
saya pun malas dah nak pk..berdoa aje..al fatihah aje kat mulut..


sepanjang saya dlm labour room..
sempat lagi bertukar2 org masuk melawat..
sekejap mak mertua..sekejap mak saya
(oohh mak saya ppun b aru sampai je tu dari penang)
perjalanan diorg dari penang ke KL pun saya masih belum bersalin
(hehehe..itu kan hikmah Allah)
nak beri saya kesempatan la tu jumpa family sebelum bersalin...


dan waktu  dah berganjak senja...
dah nak masuk waktu berbuka..
saya suruh suami saya gie berbuka apa yg patut dulu..
solat n doakan saya..
bila tanya bidan pun diorg ckp mgkin kul 10 mlm cam tu bersalin...
so keluarga semua pulang ke rumah dulu berbuka..
ada yg berbuka kat kedai2 berdekatan...

dan semasa itulah saya dan bidan aje kat Labour Room...
saya rasa perut saya makin mengeras teruk...
mcm sembelit..mcm nak pusing susah..sakit mcm kena pulas perut..
saya tanya bidan..saya sakit perut ni...
huhuhuhu..
tetibe bidan pun tgk muka saya semacam dan menggeletar truk semacam..
dia pun check bukaan..


dah 6 cm ni...ehhh..call doc dulu!(dia jerit bgtau kawan diya)
nurse : mana suami awk? bukaan dah cepat ni..
saya :dia gie solat..ermm boley tlg call diya???
nurse :mmm..takpe sempat ni..
saya dah gabra...aduhhhhhhh...


tetibe azan maghrib pun terdengar(sbb bilik saya sebelah aje ngan masjid)
saya mmg berdoa aje masa tu..
dtg lg sorg..check bukaan...eh dah lapan!
saya : haaaaaaaaaaaaaaaa?suami saya?
nurse : ok takpe sementara tu kita pasang kaki dulu ok...


dan bermula lah..diorg pasang itu ini wayar sana sini..kaki pun dah siap terpasang..
adeh..mcm lipas kudung..laju oooooo...
dah nak kul 8malam masa tu...dan tetibe suami saya masuk..
diya lagi terkejut..ehhh..nape ni????
dah nak bersalin ke??ehhhh..dah siap pasang ke??
suamiku ternyatalah lagi terkejut..yelah mana nak sangka...

dan doc masa tu dah sampai tapi kat bilik sebelah...
tetibe saya rasa ada benda nak kuar dari dubur..ehhhhh..
memberat yang amat..


saya :nurse...saya rasa dah nak bersalin ni..baby dah nak kuar..
nurse pun godek2 lagi...
nurse :belum lagi ni...
(tapi kat tgn diye dah de darah okkk..sebelum ni kalauseluk mana de darah..)
aduhhhhhh...nurse soh mengiring....dan tak sampai 5 minit saya panggil lagi..
ternyata betul kata org nak bersalin rasa mcm nak berak..adehhhhhhhhhhhhhhhhhh

dan kul 8.25malam plus plus (agaknyelah)
doc dtg trus duduk terpaku depan saya dan...
doc : ok mummy ready untuk push ye....
bidan : masa push tundukkan kepala sampai kena pada dada..jgn angkat punggung...


saya sudah bersedia dan juga suami..
perasaan subhannallah....
saya mahu menangis!
siap siap..pushhhhhhhhh!!! pushhhhhhhhhhhhh!!!!!!!


Allahuakbar Allahuakbar!azan isyak serentak bergema....
subhanallah...
dan...
doctor : stop push mummy..ya Allah..Assalamualaikuum....(kata doktor pada siapa?pada baby ke)
suami : Subhanallah...
saya : dah kuar ke baby??huhuhu(bercakap dalam hati)
bidan :pukul brape ni?
bidan 2 : 8.33 malam.


tetibe zuppp rasa ada benda kuar dari perut...dan diletakkan di atas perut saya...
Ya Allah..Subhanaallah...anak yang dikendong 9 bulan sudah di depan mata..saya mcm terpempam..
doc : touch ur baby sayang...
barulah saya usik tangan mugil diye...
Subhanallah...Assalamualaikum anakku.......
suami saya potong tali pusat baby dan azankan baby.......
Menangis..terharu...siapa sangka....
Allah lebih bijak mengatur segala....
Syukur Ya Allah.......
saya bersyukur saya dan baby selamat...
saya terharu Allah berikan peluang suami saya berada disamping saya melahirkan...
bukan saja suami...
ahli keluarga..
doctor dan bidan yg sgt supportive....

Dan selesai semuanya..
ahli keluarga semuanya terkejut bile tahu saya dah bersalin..
Alhamdulillah...
Allah mudahkan semuanya....

dan inilah permata hati yang dinanti2..


 Naufal Wafiy Bin Faizi
3.4 kg
52 cm
Boy

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...