My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Monday, July 26, 2010

saya nak bercerita hari ini

Salam dan selamat tengahari,
Hye...mmg dah lama sgt kot saya hanya berbasi-basi publish kan post,
Memang saya agak bz jugak dgn kehidupan harian,
Nak menulis blog di opis juga saya dah jarang dapat buat,
So today, mmg hari isnin, tapi hari ini hari cuti saya,
heheheh, saya sengaja amek cuti rehat hari ni,
Pertamanya sbb suami saya pun baru balik dari JB...dan dia juga cuti,
Jadi mmg saya mencuri waktu ini untuk mohon cuti rehat,
So now saya dimana lagi kalau bukan di rumah,
hehehehhe....

Ohhh...Mula-mula sekali meh le saya ceritakan sket crita2 basi yang dah lama saya nak update tapi tak jadi jadi...
Bukannye ade crite ape pun....
stakat ni saya sudah menjalani rutin check up 2 mggu sekali, dan lepas ni akan jadi setiap mggu la pulak,
Lagi dekat nak due lagi bykla check up,
So, baru2 ni...check up saya agak lama,
Ntah..doctor kali ni ramah betul...byk plak yang dia nak tanya,
Sembang-sembang kosong je la,
Dan saya pula memang dtg seorang saja ke klinik,
Kononnya nak gerak awal,tapi at last kul 7.45 pagi baru saya gerak,
Sampai je kat klinik, not bad..takla ramai sgt, dan my turn is number 6 ok...kira ok la tuh kan
and saya ni belum mkn pagi lagi laa...sib baik de bekal roti and kurma dlm beg...
so smbil tunggu tu mmg saya ngap la ape yg ade..
Dan oohhh sungguh lama jugaaaa....
akhirnya kul 10.45 baru masuk bilik doc...
then, doc tu trus tanya,
"Puan datang sorang saja?"
"mana suami?"
saya jawab...
"ye doctor, sorang saja, suami saya kerja luar"
dan doc pun agaknye sebelum ni dah tgk my report book, kat situ kan  dah tulis pekerjaan suami,
dan dia pun tanya lagi...
"oohh..suami puan selalu ye outstation?dia motivation ye?" eh camne diye tahu?ohhh ade tulis di buku daa
"SO tinggal sorang ke kalau suami tak de?"
sambil senyum yang tak lekang lagi dari bibir saya ni, saya pun menjawab la dgn mesranya,eheh
"ye doctor, tapi kalau lama suami saya takde, saya balik rumah mak mentua, dekat je, kat serdang..."
doc : "oohhh, bgsla...sbb awk kan dah 8 bulan lebih dah nak masuk 9 bulan ni..."
saya pun senyum je la..ye doccc.saya tahuuuuu..hehhehehe,
dan bila waktu nak scan perut...
doc yg ramah ini mulakan lagi sesi keramahan yg mmg sgt ramah..
sambil saya baring dan sambil doc meletakkan gel diperut saya dia bertanya lagi,
"Puan ok ke selalu suami outstation?ke ok je...sbb ade setengah org tak suka suami dia ade slalu, dan ade jugak yg nak suami diye ade slalu..."
adeiiii...doc ni...saye ini pun menjawab sambil tersengih dan baby juga waktu tu dok menendang...semacam memberi support to her ummie yg sedang senyum kambing ini..hehehhe
"ermmmm...ntahlah doc, mula2 mmg la rasa sunyi, tapi saya redha je, sbb dia kerja untuk keluarga jugak kan n tuk baby niii.."sambil saya tepuk2 perut saya, dan doc pun senyum dan masih tggu saya jawab lagi....
"eheheh...insyallah, kalau saya redha, saya jadi oklah, lagipun suami saya kalau kerja luar pun hanya 3 hari seminggu, at  least hari2 lain tu saya masih jumpe ngan diye, tapi kalau suami org lain yg jadi askar ke..pilot ke..lagi lame kan kena tinggal...sbb tula saya pk ok je,...hehhehe"
lebih kurang mcm tula saya jawab including yang ketawa tu...mmg doc tu sempoi so boley la gelak2...
dan doc tu hanya....
senyum ......dan dia angguk2 kan kepala...dan ckp jugak
"bgsla kalau puan ok, pregnant ni tak bley terganggu emosi, bahaya"
saya jawab...
"insyaallah...."
dan kemudian doc pun fokus to my tummy...nak scan ni...
"hermmm..skang dah 35 weeks and plus...lagi bebebrapa hari nak masuk 36..means 9 bulan kan.."
baby beratnye ok...dlm 2.2kg..."
ehh..rasa2 saya last check up my baby still 2.2 juga...tak naik ke berat diye...????
"doc, last scan baby saya 2.2 juga kan?"
"ye puan, tapi ada bertambah sket..hari tu 2.21 dan skang dah 2.28kg..so normal..jgn risau"
"ohhhh"jawab saya..
"Air ketuban puan pun byk dan cukup, condition baby ok...ohhh, nampak mcm ruang diye pun dah penuh..sbb diye dah besar la ni.."kata doc sambil senyum...
sambung doc lagi ..
"meh kita capture gambo diye, eh...diye tutup ngan tgn plak...tapi baby awk ni aktif juga ya, bernafas pun kuat jugak ni.."maksudnye doc????
"maksudnye ok je..."
"ohhhh"
dan saya pun saje je tanye lagi jantina anak,..
"jantina baby doc???"
"ok...ni ha...dah nampak..."
ye ye...masih sama juga jantinanya..ehhehe..saje je saye tanye lagik...
doc: "ok puan, stakat ni semua ok ye....skang pun dah bley ready packing2 barang...letak dalam kereta ke ye "
saya :"ye doc, dah..." sambil senyum lagi....
"ok...nnt tggu di luar ye..."
"ok..terima kasih doctor...."

adehh....mmg saya terasa lama di dalam bilik doc itu...hehheheh...
ape pun alhamdulillah semua sihat, oohhh cuma berat saya turun 0.3kg...
boleykah????
ermmm..tapi doc ckp sht je, mgkin demam hari tu kottttt...


hehhehhehe...itulah saje critera nye...
dan saya juga trus aje bermsg dgn si suami...alhamdulillah katanya..semua ok..
walaupun jauh tapi masih tetap boley dihubungi kan..apelagi yg nak diucapkan..terima kasih ya Allah,
Jika kita redha, insyaallah..redha Allah itu pasti bersama kita...
saya juga bukan senang untuk mendapat kekuatan ini,saya juga ada masanya tewas dengan keadaan dan kekurangan yg ada pada diri, tapi saya cepat2 sedarkan diri, jgn tamak untuk segalanya,
yang pasti semua yang ada pada kita cuma pinjaman yang Maha Esa,
Dugaan ini hanya sedikit, jika dibandingkan dengan org lain yang dugaannya ya Allah lagi hebat dari kita sendiri,
Bila kita sentiasa memandang dan ingat pada yang lain...kita akan cepat sedar apa yang khilaf pada diri kita,
Moga bimbingan Allah sentiasa dekat bersama kita,
Saya tetap bersyukur kerana dikurniakan perasaan bahagia, kerana tak semua org kat luar sana merasa nikmat bahagia,
Bahagia itu biarlah sampai ke akhirat ketika kita semua berjumpa dengan cinta hakiki kita yakni cinta dan rindu untuk bertemu Allah kelak....dan moga kita semua dikumpulkan disana kelak di surga abadi..amin ya Allah...

Inilah coretan tuk kali ni yang dah lama saya tak coretkan di blog...
Salam rindu...

Sekian dan terima kasih,
Jumpa lagi........

-------------------------------------@ Ummi A'eisya

6 comments:

  1. eh doc tue bnyk tnye pulak eik...hahahaa....papepown tak lama dah tue awk..hati2 ye.....

    ReplyDelete
  2. besh2..semoga ketabahan dan kesabaran sentiasa dilimpahkan untuk kite..pape nanti inform tau...ane taw ley kiss baby masa diye 1/2 hari...^_^

    ReplyDelete
  3. EE...RINDU BABY DALAM PERUT KAK CHAH>>>CEPAT2 DATANG OPIS TAU..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah...tak lama lagi Sya dpt baby! yeay, akak tumpang gumbira...

    ReplyDelete
  5. kerak :mmg cuti la rak...
    mun :tq ye...doakan ye..;-)
    aza : mesti inform punye!!!doakan yong tau!
    mis sue :hehhehe, ye saya dah dtg ni...
    kak emme :ye akak, tq!!!nnt dtg tgk sya, insyaallah..2 mggu tu sya pantang kat serdang..hehehhe

    ReplyDelete

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...