My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Friday, July 30, 2010

When 36 weeks!

Salam dan selamat tengahari ;-),
Sememangnya di opis sungguh sejuk,
Sedangkan semalam saya terasa panas waktu tdo,
Sudahlah mmg waktu pregnant ni badan mmg panas ditambah pula udara di luar juga terasa panas,
Ohh, suamiku sudah selamat sampai di Penang,
Iya…berjuang di Utara pula,
Hehehe, Insyaalah ahad ni balik la dia,
Sebenarnya, kalau diikutkan planning saya juga nak ikut balik ke sana,
So selasa lepas, aku jumpa doc,
Mahu ambil surat pelepasan naik flite (walaupun saya dapat merasakan pasti tidak lepas beb)
Tapi digagahi juga,
Dan keputusannya pastilah tidak boley ye,

“Puan Syazana, awak dah 35 minggu ye, saya tak boleh sign ni, melainkan awk naik jalan darat lah..”

 

Iye doc, pastilah saya cube jalan darat.
Dan semacam sudah Nampak peluang lebih cerah, bila suamiku cakap ada Avanza yang akan bertolak Khamis malam,
Ohh boley la ikut kan, suami pun bersedia untuk naik Avanza je,
But but but,
Avanza itu akan ke Kuantan la pulak.......

So, mmg tiada lah lagi harapannya,
Dan kalau nak drive pun mmg letih kot jalan je sbbnye sampai je nnt suamiku terus kerja non stop dan ahad dah nak rushing balik,
So lebih baiklah saya tidak ikut lah kan,
ok.habis crita balik kampung yang tak jadi.

Dan semalam,
Terubatlah hati,
Bila saya sudah dapat my breast pump,
Masa start pregnant hari tu, saya main kutu,
Untuk dapatkan breast pump electric,
So smalam dapatlah ia,
Hehehhe, juga berasa nervous.Adeh,
Hopefully semuanya oklah nnt.
Masa gie amek kat present diplomatic smalam,
Akak yang baik hati itu siap buat demo,
Dan juga sedikit nasihat lah,

“Nak breast feeding ni…kenalah byk sabar ye dik, nnt masa baru2 lepas bersalin mungkin la susu tu tak byk, bila susu pun kuar sket mulalah kita yg sedang sakit dan penat ini terasa cepat nak give up, di tambah pula bila berpantang dengan mak sendiri atau mak mertua, diorg bila tgk susu sikit, diorg mulalah akan ckp, sikit sgt susu tu bagi anak minum, gunalah susu tepung jugak. So, adik kenalah educate diorang, susu sememangnyelah sikit, sbb susu awal yang kuar adalah kolustrum, walaupun kuantitinya sikit tapi adalah cukup untuk baby, lama2 nnt susu pun akan byklah…Ni pengalaman akaklah, akak pun mulalah cpt give up, tapi bila dah byk susu, akak jadi excited la..hehhe”

Ohh..terhangguk-hangguk la kepala saya dan mulalah berligat kepala ini berputar,
Iya, mmg sebegitu critanya dari kwn2 blog yg lain,
Juga dari kawan2 yang sudah berpengalaman,
Iya, saya mestilah kuat untuk tempuh alam itu,
Moga,saya dan baby juga kuat!
Hehehhe, minum susu ummie nnt ye nak…(sambil dok cakap kat baby)

Dan begitulah yang selainnya,
Bukan bab breast feed je,
Termasuklah segala hal yang lain,
Yang segalanya bermula dari kosong,
So, mmg semuanya kena belajar lah kan,

Soal berpantang pula,
Insyallah, lepas selamat bersalin, saya akan berpantang dulu di rumah ibu mertua diserdang,
Dalam dua minggu lah mcm tu,
After 2 weeks, barulah saya pulang ke kampungku,heheh,
Sampai habis patanglah.
Dan tak tahulah juga baby ku mahu kuar di tengah bulan posa atau di akhir posa atau mungkin nak dekat raya,
ehehehe...

Moga dimudahkan segalanya. Amin.

dan ini saya boh la gambo my baby stuff...
takla byk, beli sket2 ja...hehhehe


hehe,koleksi baju nye yg hari2 saya dok belek, especially time sorg2 lah.

brg2 si kecik.

ohh, dah bertambah sket.

dan sudah di basoh

cadarnya juga dan tuala.

src="http://4.bp.blogspot.com/_WcO0RX66rIA/TFJm2PVrZwI/AAAAAAAAAUk/obrR_qkASJA/s320/IMG00096-20100719-2106.jpg" />
eh, ini en.suami, gambar yg send ke saya sewaktu di blakang stage,
adoyai..

oohh, terasa sedih jugak sekejap,
sebelum suami saya ke Penang aritu,
saya sempat bersalam cuma keadaannya agak kelang kabut jugak,
sbb teksi dah sampai, nak ke KLIA,
sebenarnya ok saja,
cuma bila teringatkan saya sudah 9 bulan ni byk yg saya nak ckp masa salam tadi,
cuma tak sempat la...
tapi tak susah kan,
hanset kan ade,
dan kemudiaannya, ber sms aja dong,
Mohon maap semuanya, mintak halal makan minum pakai selama ni,
Mohon terus doanya suami moga dimudahkan,
Manalah tahukan, di saat suami berjuang, saya juga berjuang pada masa tu,
Sbb dah 9 bulan ni mmg kena stand by aja, walaupun tarikh due nya masih ada kira2 30hari..
;-)...ohh..juga rasa tidak sabar nak jumpe baby..
oklah..

Sekian dan terima kasih.
Jumpe lagiii......

---------------------------------------@ Ummi A'eisya

8 comments:

  1. kiut lah abg faizi..hahaha

    "haaaiii..."

    ReplyDelete
  2. hehehehhe...

    "bila nak pegi airport?"

    ReplyDelete
  3. meh la kak sya tumpang helikopter su..xyah bayar..hihi

    ReplyDelete
  4. sya, nnt add eja, dia pun ade blog, tgk kat page akak nye followers ekk..tapi dia baruu je register smalam...leh la kowang share story masing2 pun da dekat nak bersalin kan...

    ReplyDelete
  5. byk2 bw bersabar dlm menempuh alam berpantang nt..hehe..minta maaf kat suami, mak ayh, pak&mak mertua & sesapa sj la sblm bersalin nih..minta dipermudahkan & selamat semuanya..amin..

    ReplyDelete
  6. hehe...ummi yang kuat nie...yay saya sudah tgk barang2 itu live..cume baju2 yg comey itu belom lagi...bape bajet yong utk sume2 tu takat ni? hehe saja nak kira2 dong...

    wah mahu juga melihat electric pump..saya juga mahu full BF..sama2 kita berjuang ye...yong ley tunjuk ajar aza nanti...tambah2 bila da kerja..tu yg risau kit...perlukah beli icebox yg besar...fridge macam tak muat saja...huhu...

    ada aza baca seawal bulan ke2 pantang dah wat stok ebm(expressed breast milk).

    jom tukar2 blog pasal BF..aza ikut
    http://imtiyazs.blogspot.com/ dan
    http://ummsyuhada.blogspot.com/

    senior2 kat usm lu..huhu...

    kadang2 teori ni..ley la paham...sampai realiti taktau gak kan...berdoa dan tidak putus asa je la...

    ReplyDelete
  7. Fully BF mmg mencabar. K.jue sempat fully BF 2 bln je. Pastu campur susu smpai Rania 4 bln...(agaknye sbb time tu x beli breast pump yg betul2 ok kot....hehehe)

    ReplyDelete
  8. kak jue :hehhe, itulah..hopely sya tempuhnya dgn sabar la..huhu,doakan tau kak jue..

    ReplyDelete

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...