My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Thursday, December 15, 2011

~Release Tension Sekejap Boley Tak?~

Assalamualaikum,
Baru habis meeting tadi,
Bila dah habis meeting mulalah rasa berat satu mcm atas kepala,
;-)

Esok ade SKT kat PD,
Kalau ikut kan sampai Ahad,
Mula-mula boley bawa family,
Now cakap tak boley pula,
Lagi bertambah berat lah kepala ini,
Sebab akan tinggal keluarga,
Lagi ralat bila malam ni husband kan pulang dari berjuang selama seminggu hari tu,
Dan akan berjuang semula pada hari isnin untuk beberapa hari juga,
Dan bila nak spend time sama sama dengan Wafiy.

Mula-mula masa diorg cakap boley bawa family,
I am ok...
Last minute cakap tak boley pulak sbb masalah teknikal,
Trus rasa upset,
Berkocak jiwa raga,
Rasa sedih gila,
Suami saya sangat sangat jarang dapat cuti hujung minggu,

Tapi lambat lambat saya cuba realize,
Cuba kasi semangat tuk diri sendri,
Walaupun hakikatnya saya masih memberontak kecil dalam hati,
Tapi memang saya mmg silap kan,
Mana mungkin saya boley bertindak mcm tu,
Saya sepatutnya bersabar dan percaya,
Yang setiap yang dirancang untuk kita juga kerana izinnya Allah,
Kadang2 saya ada juga terfikir,
Kenapa jadi begini, kenapa  jadi begitu,
Tapi jika banyak sangat rasa tak setuju dalam diri samalah juga kita merasakan tak setuju dengan perancangan Tuhan,
Astaqfirullahala'zim.

Lately ni banyak sangat yang berlaku,
Maksud saya kerja di tempat kerja,
Kalau nak ikutkan adil mmg banyaklah yg kita rasa tak adil,
Tapi Tuhan mengadili dengan cara Tuhan,
Tuhan Maha Adil.
Percayalah.

Lemah.
Bila merasa diri ini lemah.
Saya mohon sangat sangat kekuatan,
Kekuatan mana lagi yang saya harapkan,
Melainkan dari Yang Maha Kuat itu.
Kalau nak diikutkan keupayaan diri sendiri,
memang tak tertanggung.
Kalau nak fikir semua yang dirasakan itu beban, maka makin tersiksalah jiwa dan raga,
Dari mana lagi kekuatan luar biasa yang mampu di dapatkan,
Hanya dari Dia.

Ohhhh,
Sungguh gelora jiwa ini berkocak lagi,
Istiqfar dan istiqfar lagi,
Betapa susah untuk mengikhlaskan diri sendiri,
Meikhlaskan suami sendiri pergi berjuang pun tidaklah sesusah ini saya rasakan,
Mungkin ini yang dirasakan suami saya ketika keluar rumah berjuang kerana Allah,
Bukan sekadar suami saya sekarang,
Juga saya sekarang mesti belajar meikhlaskan diri kerana Allah,
kerana terang-terang saya bekerja bukan mengejarkan semata-mata dunia,
Malah disebabkan pekerjaan itu ibadah kerana Allah.
Jika bersungut, maka tiadalah lagi ibadah,
Jika kerja ini bukan lagi ibadah maka sia-sialah selama ini,
Berpenat lelah siang dan malam hanya untuk dunia, hanya untuk keluarga?
Sedangkan redhanya Allah dimana?
Hanya untuk keluarga?
Bukankah kita mahu bawa keluarga bersama-sama ke Jannah...
Maka saya harus, saya mesti , saya wajib ,
Tanamkan dalam2 hati saya supaya saya lebih ikhlas melakukan semua ini,
Walaupun saya tak tahu bagaimana kehidupan akan datang,
Maka dalam setiap apa pun yang dikerjakan saya mesti wajibkan dalam diri saya betapa Tuhan merancang semua ini untuk saya kerana Dia lebih tahu kemampuan saya.
....................................

Subhanallah...
Menaip semua ini seperti melepaskan sedikit beban berat dalam kepala saya,
Seriously.
;-)

Bagaimana lagi yeeeee....
Saya sayangkan suami dan anak-anak saya (ye, termasuk adik adik wafiy kelak),
Saya harap redha dari suami juga anak-anak dalam kehidupan seharian dengan mereka,
Saya juga mohon yang tak pernah henti moga redha Allah juga bersama saya,
Saya mahu bertemu seluruhnya dan semuanya yakni suami, anak-anak, ibu , ayah, mertua, adik beradik,ipar duai,saudara2, sahabat2, teman2, serta seluruh umat Muhammad kelak di Surga, dihadapan Allah.
Maka kehidupan dunia perlu dijaga,
Kerana sedikit goyahnya iman dalam diri kita,
Membawa selangkah ke neraka yang tak tertanggung azabnya,

Allah Maha Besar,
Allah Maha Besar,
Allah Maha Besar.

Bermulanya dengan perasaan yang sedih,
Kita akan mula marah sedikit demi sedikit terhadapa sesuatu yang kita rasakan tak patut terjadi,
Kita akan cepat menyalahkan orang lain kenapa dan itu terjadi pada kita,
Bila menyalahkan dan menunding pada yang lain,
Kita juga sebenarnya sikit demi sedikit  mula menyalahkan ketentuan Allah.
Itulah namanya manusia adalah lemah,
lemah mengawal emosi.
Kawan juga kita boleh jadikan lawan,
Segala nya kita akan rasakan tidak adil,
Bertambah sakitlah jiwa kita,
Dan mungkin lagi parah jika its starting bernanah and bayangkanlah lah kalau bawu nanah tu mcmane kan...
Memang sangat perlu kita rawat dengan cepat,
Juga kepada saya dan kita kita ini...
Insyaallah moga hidup lebih diberkati..
Aminnnn. :-)

Oklah,
Kena tata dulu,
Got to go, go go go go...heeeee

dan ini encik Wafiy yang ..............ucuk,,,,,,,,,,





--------@ Ummie Aie'sya

3 comments:

  1. sya, bawak la cheng n wafiy stay kat hotel lain or hotel yg same, still boleh together with ur famili sya....

    ReplyDelete
  2. Kak emme : tak boley kak emme, sbb last minute sgt kan, so mane ade dah hotel yg dah kosong, sya dah call dan kebyakan hotel yg dekat2 tu ckp mmg dah fully booked sampai tahun depan, pasrah ajelah, huhuhu

    Fad : Everytime, every second, i sangat rindu nak jadi housewife tau, huuuuuuuuu

    ReplyDelete

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...