My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Wednesday, June 30, 2010

~Pelajaran Terhebat Untuk Saya~

Salam dan selamat tengahari,
ermmm, nak update antenatal class yang saya attend minggu lepas,
Alhamdulillah, saya berjaya attend sampai class habis,
Walaupun hanya seorang saya buat relax je..hohooh,
Sedangkan, setiap orang yang pergi tu semuanya dengan pasangan masing-masing,
Adeh...mula2 malu la jugak,
Tapi akhirnya saya zero aja dong,
hehehhe...yang penting ilmunya bukan malunya kan?

So pagi tu, dari serdang..saya drive ke Bangi,
Sampai sudah di Annur, saya memerhati je dulu dari dalam kereta,
Maklumlah awakkan datang sorang je,
Memang seganlah kot nak merayau-rayau tanpa haluan,
Sampailah saya mcm terdapat dua hingga tiga pasangan yang saya rasa diorang ni pun nak join class tuh,

Saya pun terus turun kereta dan pergi tanya kat kaunter dlm klinik Annur,
"Assalamualaikum, tumpang tanye, kat mane antenatal class tuk arini ye?"
"Ohh, Class tu kat sebelah klinik On G"
oklah...selepas berterima kasih dengan nurse tu, saya terus la pergi mencari tempat yang dimaksudkan,
Adehhhh...ndak jumpa dong,
Maklumlah awak sensorang kan, so saya tunggu la beberapa ketika di  luar klinik,
Rupanya, peserta yang lain dah de kat Chelos,
Tempat breakfast yang di sediakan,
Semuanya sudah mendaftar disana,
Baru je nak melangkah ke kedai tu, semuanya dah bangun menuju ke clas, saya pun follow je la...

Then, dalam class,,,
Saya tetibe kepelikan melihat diorang ni semuanya bawa goodies..
eh ade dapat goodies ke?
Adoiii..komfem ada pendaftaran tadi  kat tempat breakfast...adoii..
Dan nasib baik kak pendaftaran tu sgt lah baik,
So saya teruslah daftar kat dia dan dptlah Goodies Mamil..hhohoho,

Dan bermulalah sesi class,
Semuanya lebih kurang 40 orang kot..
semuanya bersama couple masing2,
Hanya kerusi sebelah saya saja yang kosong,
Adoi....zero aja dong,
Hehehheheh...
Bermulalah class dari pagi sampai tengahari,
Pagi tu class memang tentang kelahiran cara islam,
Then class penjagaan dan penyediaan bayi baru lahir,
Pastu class breastfeeding, oohh sgt bersemangat rasanya untuk BF nnt,Insyaallah...moga dimudahkan lah,
dan adelah lagi 2 class yang berkaitan dengan pemakanan semasa pregnant...

Dan lunch......
Seperti biasa dengan machonya saya lunch dengan seorangnya,
Hehhehehe..mkn tengahari pun disediakan ok...
kiranya dari pagi sampailah ke petang mmg makanan disediakan,
Sedih juga melihatkan pasangan lain ada yang suaminya ambilkan tuk dia...
Mkn berdua...ada kwn nak sembang...
Saya sembang juga dengan suami saya, tapi dlm hanset ajelah..heheheh
Ohh, lupa saya nak kasitahu,suami saya outstation 3 hari dan saya dapat panggilan untuk join training sehari sebelum,
So mmg lah tak sempatkan sebab suami saya masa tu dah berlepas ke Sarawak,
Dan saya ada juga mintak tangguh nak bulan Julai,
Tapi tempat dah terhad, kalau tak pergi minggu lepas saya dah tak dapat joinlah kan,
sbb bulan 8 dah due,
So saya nekad aje..hehhe..dan saya juga tak sangka saya dapat join sbb nama saya hanya di waiting list...

So sambung,
Lepas solat zohor,
Class bersambung...
Kali ini mmg class tentang labour la..
termasuklah bius epidural dan lain2...
tapi yang paling buat saya terkesima,
Bila diorang tunjuk video seorang perempuan di US tak silap,
Dia bersalin normal tanpa di potong di bahagian bahagian bawah,
dan lubangnya juga tidak terkoyak hingg ake punggung,
dan tiada darah yang kuar sebabnya mmg dia berusaha untuk lahir normal tanpa di gunting...
Dan disitulah saya dan peserta lain diajar cara pernafasan dan pain management,
Memang lah masa belajar rasa ok je,
Tapi bila saya membayangkan harinya nanti??????
Mohon kekuatanNya...berserah padaNya....amin Ya Allah...

Dan perasaan terbawa-bawa bila pulang ke rumah,
banyak juga pengaran yang saya dapat,
Dan saya sudah sharing dengan suami...;-) itu mesti!!!!!
Dan seperti biasa, ada lagi ayat suami saya yang menyentuh ke terus ke kalbu,
Suami saya seperti tahu gelora di hati saya ini,
Sudah pasti setiap ibu yang mengandung di saat yang hampir dengan kelahirannya,
Pastii ada yang mengusik jiwanya,
Pasti ada kerisauan di hatinya,
Dan suami saya berkata...
"Alhamdulillah, bagus bila kita sudah berilmu, bagus ejan sudah tahu dan tgk cara seorang ibu yang nak melahirkan...tapi kita jangan lupa dengan ilmu yang kita ada, jangan kerana ilmu kita rasa bangga,
iya, mmg bagus kalau kita berilmu, tapi lagi bagus kalau dengan ilmu jugak kita beristiqamah, berserah pada Allah sesungguhnya, serahkan diri ibarat kita perjuangkan anak yang nak dilahirkan, letakkan keyakinan yang Allah itu menentu segala, memang kita akan sakit, tapi bila keyakinan tertinggi yakni berserah sepenuhnya kepada Allah, disitulah kekuatan yang luar biasa yang akan kita dapat, bagaimana rasa itu? kita akan rasa bila kita zerokan semuanya...Kenangkan perjuangan ibu lain yang hanya bersalin seorang diri...Maryam...hanya seorang diri bersandar di pokok kurma melahirkan Isa, kesakitannya hanya dia seorang, tiada suami, tiada doktor atau nurse bersamanya, memang kehidupan kita sekarang tidak sama seperti zaman Maryam, tapi kita boleh dapat sedikit semangat perjuangannya, rasa cintanya kepada Tuhan yang redha segalanya, Dan sebagai ibu perjuangan kita menyelamatkan anak yang bakal dilahirkan...aminnn..moga ejan dipermudahkan...yakinlah Allah itu bersama ejan...bukan yakin bila suami ejan bersama ejan, kerana itu sebenar-benar keyakinan....kerana diwaktu itu doctor,,suami ..semuanya akan fikirkan keselamatan ibu itu lebih dari bayi..tapi siapa yang lebih fikirkan keselamtan bayi??dah tentu ibunya kan???................."

Ya Allah, meleleh air mata saya,
Semacam suami saya tahu apa yang saya fikir,
Memang sebelum tu, saya bercakap dalam hati, saya nak suami saya ada jugak diwaktu saya bersalin,
Saya nak suami yang pegang tangan saya,
Dan selepas kata-kata itu...saya lebih redha...saya rasa sebak kerana terlupa yang keyakinan hakiki saya itu Allah...saya hampir terlupa...saya ada Allah yang membantu...
Subahanallah...dan itulah pelajaran yang hebat untuk saya,
Moga untuk anda semua juga.........aminnnnnnnnn..
Moga segalanya dipermudahkan..........

Sekian dan terima kasih,
Jumpa lagi.....

-----------------------------@ Ummi A'eisya

3 comments:

  1. pelajaran terhebat buat saya juga...
    thanks yong for sharing...really appreciate it...

    tp apa yg aza dengarla kan..nurse/dr ni slalunya terus potong je...adakah kita pilihan?

    aza pon dilema hosp krajaan.swasta...sume ada pro n con..

    ReplyDelete
  2. takutnyer laa nak bersalin..moga dipermudahkan..amin..

    ReplyDelete
  3. aza :itulah..moga kita dimudahkan...yupp semuanya ada pro n con...apa yang pasti kita kena usaha n doa ok..chaiyokk..!
    ;-)

    deena :heheh, insyaAllah..moga dimudahkan..amin...;-)

    ReplyDelete

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...