My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Friday, April 8, 2011

~Wafiy, Gimme 5?~


Salam dan hye,
Ini entry malam semalam,
Hari ni baru sempat publish,
Ye. Malam malam mmg sempat taip,
Tapi bila nak upload gambar trus hang!
(burrrrrrrrrrrrrrr)

Wafiy sudah 7 bulan lebey kan...
(boleh pandang dan lihat di ticker kat atas tuh, heeee)

Wafiy memang banyak ckp,
Dan jugak banyak aksi,

Golongan bayi adalah sangat cepat perkembangannya,
Mereka menjadi observer,
Memandang setiap gerak gaya dan perilaku mak ayah atau orang sekeliling,
Sangat mudah belajar,
Sangat pantas "menangkap" dan click save dalam otak mereka,
(mcm cerita i robot tuh!heeee)

Jadi, memang sebagai ibu,
Saya begitu hati hati,
Memang kalau dilayan rasa penat dan letih,
Mudah saja nak keluar dan lepaskan rasa marah,
Hummmm...sangat penat.
Penat tapi itulah tanggungjawab.
(Ya Allah titipkanlah itu sebagai bekalanku...trimalah)
Awasi tingkah laku dan gerak gaya.

Sewaktu saya di pejabat,
Wafiy tinggal dengan 'acik mimi'
Setiap pagi semasa hantar Wafiy,
Dan setiap pagilah 'kakak' dan 'abang'
(2 orang budak yang umur 2-3 tahun yang dijaga acik mimi juga)
Diorang akan 'tata' sambil lambai tangan ke arah saya setiap kali selepas ambil atau hantar Wafiy,
Wafiy jadi pemerhati,
Dia tengok dan dengar,
Dan sekarang Wafiy dah pandai ikut sekali 'tata' atau 'bye bye'...
Sambil bunyi pelat mulut dia.."tah tah tah tah..tah tah"
heheheheh..Sungguh..mereka belajar!

Dan semalam,
Waktu makan malam,
Abie nak ambil Wafiy dari Baby chair,
Sebelum abie nak amek wafiy,
Abie buat dengan gaya, "Gimme Five Wafiy"
(sambil tangan abie buka semua 5 jari kanan)
Dan tahu wafiy buat apa?
Wafiy kata "Pive" (bunyi sebutan dalam pelat)
dan Wafiy juga buat gaya tangan yg sama!
Subhanallah!..
saya yang tengah mkn dah gelak terbahak
(sib baik tak tercekik)
Abie pun tercengang dan ketawa,
Itu pertama kali.
Dan pertama kali dia ikut.
Betullah kata orang baby akan belajar dan ikut.
Fuhhhhhhhhhhhhhh...
(esok tak tahulah dia igt ke tak lagi nak buat gimme pive!)
hahahhahahha...

Kesimpulan,
Layanlah dan ajarkanlah anak anak.
;-)
Ini nikmat Allah.
Alhamdulillah.
Syukran ya Rahman.

-------@ Ummie Aie'sya

7 comments:

  1. amboi wafiy gimme 5 hehe pandai sebut ye

    ReplyDelete
  2. nurul : hhehehe,pive je yg bunyi...hihihi.

    ReplyDelete
  3. pandainyaa! tak saba nk tunggu ika plak.. hehe

    ReplyDelete
  4. ajar la perkara yg elok kat anak2 kite...
    wafiy anak yg bijak, bakal bijak pandai like umi n abi nye jugak
    belajar sampai Universiti....InsyaAllah...

    ReplyDelete
  5. hye sya,
    best kan bila die orang dah pandai buat macam-macam?
    comel sangat, lagi la sayang nak tinggalkan bila pegi keja. ehehehe.

    ReplyDelete
  6. bijak sungguh budak wafiy nih...

    ReplyDelete
  7. amoi : budak2 mmg cepat belajar kan

    kak emme : AMIN...tq sis!!!

    jill : betul...rasa tak mahu pegi office..huhuhu

    ummi : hehhehe, diye suka menonjol skang, pantang jumpe org...

    ReplyDelete

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...