My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Thursday, December 16, 2010

~Fully CD..~

Salam dan selamat petang...
hohoho..ye sungguh sejuk tidak terkata..
Nasi yang dibeli tadi pun sekejap je sudah sejuk,
Adeh..nak menaip pun malas sbb tangan terasa beku!
(huh!sejuk weh sejuk nih!)


Ohhhh...ni crita pasal CD kan,
Ye..sebelum ni wafiy memang pakai CD,
Tapi saya hanya ada 6 keping stock CD,
Jadinya saya hanya pakai di waktu wafiy bersama saya..
Ye..pakai satu trus basuh..pakai satu terus basuh...
(mmg agak leceh kan nak basuh basuh ni)
Permulaan pakaikan wafiy CD adalah selepas saya tgk kakak angkat saya yg pakaikan untuk anak dia,
Memang dia crita habis ahh bab basuh dan semuanya lah,
Dalam hati dah dok cakap sorang2,
(Ishh taknak lah pakai CD, nak basuh baju pun kadang2 menimbun baru dapat basuh, inikan nak pakai CD)
So dah di crita panjang lebo...saya pun amek jela 6 keping..
(Masa tu saya beli rm 25 sekeping)
Dan masa beli tu waiy lum lahir pun...
Nak dijadikan cerita...lepas wafiy lahir..sampailah umur dia sebulan lebih...
Barulah CD tu saya guna..
Itupun sbb terpaksa
(Ye..pampers dak kecik tu habis masa tu yang takde stock lansung masa tu..)
Nak tak nak saya pakaikan jugak...
(Sementara esok baru lah nak gie beli pampers kan)
Masa pakaikan wafiy tu tetibe saya rasa syok pula..
Byk sbb yang syok sebenarnye..
Satu..kaler dia colourful kan...cantik!;-)
Dua...mudah je nak pakai..
Hanya dua sbb ke??
Tak laa...mmg bila saya dah mulakan pakai CD saya rasa syok bile nak basoh..
Dan juga excited tggu CD tu kering sbb nak pakai semula nnt...
hehehhe..bukan luar biasa..
Tapi naturally ianya dtg sendiri..
Jimat??..kamu sendiri tahukan mmg jimat..
Even saya hanya pakaikan dia waktu mlm n waktu hujung mggu
Waktu dia dengan pengasuh dia memang pakai pampers pakai buang tuh
(drypers..ye wafiy pakai drypers masa tu)


Masa CD hanya ada 6 keping..mmg saya gigih je basuh..
Pakai je basuh pakai je basuh..
dan untuk pengetahuan..CD lagi kerap basuh lagi bagus penyerapannye..
(cam makin tebal pun ado!hik)
Alhamdulillah...saya jumpe sorang stokis ni..dia boley kasi murahla..
(Tapi kena beli banyaklah...30pcs and above)
Then...saya kumpulkan beberapa orang akak2 kat opis ni yang nak beli..
(Ye..diorang pun nak mencube dulu..so masing2  beli dalam 2-6 keping)
So..kumpul punya kumpul..dapatlah dalam 40 pcs lebih..
Dan seperti dijanjikan memang harga yang sangat murah!!!!
Saya beli 13 keping...
Total yang wafiy ada sekarang 19keping..
Cukup ke?
Meh kite tgk...
Dirumah pengasuh saya bekalkan diye 6 keping CD..
(Saya dah ckp ngan akak tu..takpayah basuh langsung, masuk je beg plastik yang saya sediakan tu)
Kalau berak??
(Ye..akak letak je dlm beg palstik tu..nnt saya basuh)
Bukan ape...mmg sebolehnya saya taknak susahkan akak tu
Biarlah dia rasa senang walaupun wafiy dah bertukar pakai CD,
Memang balik rumah...banyaklah sikit kerja sekolah kite ye..
hikhikhik..tapi akan jadi seronok...macam kita pump susu tu...
happy kan walaupun letih..
Sambung cite..
Balik je rumah...kalau tak malam...pas wafiy tdo...
Atau time saya nak mandi...
Teruslah saya spray CD yang kotor(yang ada poo poo)
Spray ngan air paip  je(jgn tonyoh2 sgt)
lepas spray hanya ada kesan warna je..
Pas tu masuk mesin dan mesti guna sabun yang murah2 je
(coz sabun yg murah2 ni takde enzim)
(dan bagus untuk penyerapan berganda)
Saya guna sabun cap Tesco..hikhik..murah je..
masuk je mesin basuh dan ....
terus ampai di ampaian...seterusnye macam tu lah hari2...
(ohh..lupe nak bgtau..CD yang baru dibeli at least basuh tiga kali dulu sebelum guna ye)
Kalau tak bocor le akak yeeee..hikhihk


gambar selingan..
(wafiy n his CD)
adeh!


Macam BF anak..kadang2 waktunya kita rasa tak larat sgt..
Tapi bila tgk anak...nak bagi yang  terbaik kan..so kita masih continue BF..
Tapi itu semua kuasa Allah juga,
Tak semua bernasib baik...
Ada yang susunya sikit je..
(Tak sampai 2 bulan dah kena campur)
Tapi ada juga susunya byk sgt..
(Tapi kesibukkan membataskan dia nak BF)


Macam tu jugak lah guna CD...
Penat mmg penat...tapi saya cube cekalkan hati..
Sejak fully CD ni...kain baju semua cepat je cuci
(sbb nak make sure CD dapat basuh dengan segera)
Ye..pakai CD jugak perlukan sokongan moral en.suami ye..
Supaya kite yang isteri2 ni lebih bersemngat!
Aicheh!
Ini antara pengalaman yang mmg saya sgt nak kongsikan dengan semua ibu2..
Ape pun saya doakan yang terbaik untuk semua..
Pakai pampers atau CD bukan masalahnye..
Yang penting???kasih sayang dan penjagaan dari kita org tuanya,,;-)
Sharing is caring...


Bagi ibu2 yang masih cekal BF anak2nye...
Subhanallah...kamu memang hebat..moga saya juga boley terus BF wafiy sepenuhnnye..
Bagi yang tak berkesempatan untuk BF anaknye..
Jangan kecewa..anakmu juga gembira setelah kamu membesarkannye..
Moga Allah permudahkan urusan kita..
Moga Allah sentiasa bantu kita..
Allah tak kan menilai kita dengan pampers atau susu apa yg kita bagi anak kita...
Tapi Allah akan tanye...sudahkah tanggungjawab kita sempurna untuk anak kita..
Allah menilai segalanya..dari mula anak itu dilahirkan sehinggalah dia membesar..
Tanggungjawab yang besar...didikan dan ajaran..
Kita mencorakkan si kecil...
All da best..!May Allah guiding all of you!!!
;-)
Ape pun...teruskan semangat juang sebagai seorang ibu..


"Syurga anakmu di telapak kakimu...jangan pernah sesal menjadi seorang ibu!"


-----------------@ Umie Aie'sya

6 comments:

  1. wah nanti aza nak try cd ni kena p bguru ngan yong la eh...

    ReplyDelete
  2. aza:anytime babeh!hehehhe..camne skang???huhuhu...dah sakit2 ke?

    ReplyDelete
  3. adehhh..sakit yg btul2 blom lagi dong...yg samping sampingan tu banyak la...tp dr kata tunggu ari je...3.1kg sudah..semangat kan? huhu...baru week 37 ni...bila mahu ketemu dong...apa plan weekend ni...

    ReplyDelete
  4. nurul pakai pampers je terasa gak nak pakai cd tp terfikir nak basuh segala pulak. hehe

    ReplyDelete
  5. aza:weekend ni lum ada plan...kamu di rumah kah???
    nurul :hehhehe..pakai pampers pun ok...hehhe

    ReplyDelete
  6. itula tak confirm lagi...MIL ada wat knduri doa slamat..tak tau lagi nak balik ke tak dah macam ni...kalo tak balik ley la kite jupe2 kalo yong free..^_^

    ReplyDelete

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...