My photo
Saya adalah seorang Hamba Allah.Saya juga seorang anak.Saya adalah isteri dan umie kepada gemboi-gemboi saya.Saya bahagia dengan nikmat Allah selama ini.Alhamdulillah.

Monday, March 14, 2011

~Soal Jodoh~


Salam dan selamat pagi,
Kantuk ku masih bersisa,
Ye, semalam wafiy kerap bangun..
sampai omaknya ni ntah rasa macam tak tido,
Adeiiii....
Alhamdulillah pagi tadi walaupun masih bersisa rengek2 manja wafiy,
Tapi wafiy masih semangat tuk gie school,
Diye tahu umie diye nak gie kijo,
huhuhuhu...

Ok...topik di atas adalah benar,
Saya memang nak cita pasal jodoh,
Minggu lepas,
Sorang kawan sekolah bbm saya,
Dah lama jugak tak bbm ngan diya nih,
Masing2 sibuk kot,
Diya pun ngah sibuk nak bis kan master,
(ini kawan yang lain pulak, aiseh ramai pulak kwn yg dah buat master)
Jadinya, dia tanyekan saya satu isu tentang jodoh,
Kawan saya ni dulu pernah jugaklah bercouple,
Tapi akhirnya putus di tengah jalan,
Asik on off je katanya,
Dia tanya pendapat,
Dia dah bohsan bercinta,
Tapi lately nih dia terjumpa kawan sekolah rendah dia(lelaki laa)
dan budak lelaki ni ajak berkawan,
Nak kenal2 dulu,
Kawan saya ni tak menolak,
Tapi lama kelamaan dak laki nih cakap dah suka n nak couple,
Yang menjadi ceritanya adalah,
Kawan saya tak nak couple,
Diya rasa mcm serasi ngan budak ni,
Tapi kawan ni teringin sgt kalau nak bercinta lepas kahwen,
Means...dia tak nak dating2...
Tak feeling feeling sgt,
Saya cam rasa best pulak bila dia dah pasang niat camtu,
Cumanya dia takot pilihan dia salah dan tak yakin,
So dia mintak pendapat,
Dan saya pun just cakap cam gini..
"Ina, apa yg hang nak buat dah sgtlah bagus, hang masih ada masa nak kenal hati budi, 
Memanglah kita takot, kalau2 indah khabar dari rupa,
Tapi bila niat baik mcm ni pastilah Allah redha,
Bila Allah redha pastilah bahagia,
Dalam bahagia kerana cinta Allah,
Dan kalau dak laki tu pun ok syarat yg hang bagi ni,
Aku rasa tak salah cara hang ni,
Malah amat dialukan!
banyakkan istikharah!insyaallah..."
Itu jelah mampu saya bgtau dia...
Anywez, Moga Allah beri petunjuk...
Amin!

ok settle satu cerita jodoh...
Ini cerita utama saya sebenarnya...
Cerita Jodoh lagi satu ni agak menghibakan hati terdalam saya..
Bukan hiba yg tak baik,
Tapi hiba sbb gembira dan sedikit sedih la,
Pengapit saya
(dia yang jadik pengapit masa kenduri sebelah perempuan di Kulim 2 tahun lepas)
Semalam dia dah selamat mendirikan rumah tangga,

Alhamdulillah,
huhuhuhu, saya tak dapat hadir pada hari bahgia dia,
Sedangkan dia siap jadik pengapit lagik!
huwaaaaaaaaaaaaa,
Memang lah saya nak gie sgt2,
tapi saya di Putrajaya dan dia di Bukit Mertajam, penang,
Suami tak dapat nak ambil cuti kalau nak balik pun,
Tapi insyaallah, nnt kami lik kampung kami pi jumpa hang...

Namanya Norazreen Razak,
Kadang2 ada yang panggil diya Datin,
hehehhe...style diya kadang2 macam mak datin,
Dan dulu dia  memang suka wat gaya ala ala Datin
(betui ka wey??)

Azreen ni memang kawan baik saya masa di sek menengah,
kitaorang tinggal asrama,
Dok asrama ni biasalah jauh dari mak ayah,
kawan jelah sahabat susah senang,
Azreen antara kawan yg paling rapat,
Dan kalau saya sakit demam memang diya yg jaga saya,
memang diya lah yg duduk tunggu dalam bilik sakit,
sampaikan dia pun tak pegi prep petang,
(aku tau hang masa tu syok gila tak payah pi prep kan..hahahha)
tapi diya antara kawan susah dan senang,

Dulu kalau posa, posa sama-sama,
Kalau nak p surau pun sama2
(kadang2 jenuh jugak aku tunggu hang dok pebetui tudung hang dlm toilet)
hahahhahah,

Kalau nak p makan pun sama2,
(Aku jadi rindu sambal ikan bilis mak hang bagi tuh)
(Kadang2 hang suka ajak lepak kat dewan makan sbb nak skodeng secret admire hang)
hehhehe...betuiii ka??

Kalau nak pergi kelas, itu memang tak sama..
(kita tak pernah sekelas pun kan?sbb hang pandai sikit dari aku...heheh)
Wah!tetibe rindu woii kat smkant @ ntiss...

SMKANT tu nama sekolah kitaorang lah...
adeiiii..pendek kata dari form 1 sampai form 5,
memang kami ada bersama dan juga beberapa kawan yg rapat jugak..
Nysah, haniem, Pda,Wani, Nabilah, Linda, Kienah...
Suma sumalah...rindu seiiiiiiii....
huhuhuu...
tq azreen! miss you! Moga Allah beri kebahgian yang melimpah dunia akhirat!

Azreen!
Selamat Pengantin baru!
Aku doakan hang bahgia dunia akhirat,
dan dikurniakan zuriat..amin!
Aku doakan hang banyak2 sabaq,
Hidup rumah tangga adalah hidup yang memulakan segala tanggungjawab!
Moga hang dapat menjalani dengan sabar,
Mohon bimbingan Allah,Moga hang bahgia,
Aku mendoakan hang dari jauh...
huhuhuhu.....surgamu di telapak kaki suamimu kini mek reen...
Bahgia dunia akhirat, barakallah...!
Alhamdulillah,
Mama, abah dan adik2 saya ada pergi majlis dia,
Lega lah sikit...
tapi saya nak kena pergi jugak tuh melawat!
insyaallah..moga Allah permudahkan...


kawan saya (azreen) yang berbaju kuning dan sedang memegang payung!
azreen...thanks for everything!
Nanti aku nak tgk gambaq kahwin hang..
upload okay mek!


7 comments:

  1. jodoh pertemuan itu Allah yang tentukan

    comel kawan sha tu

    ReplyDelete
  2. NURUL :YE NURUL..BETUL TUU..
    mesti kawan sya baca komen nurul nnt diye syok gile...hehheheeh

    ReplyDelete
  3. huhuhuhuu...touching nya nana...nk nangis dh nih...tq2....igt jgk ms lps mjlis hg tuh..mlm aku nk blik hg antaq aku p keta..kita peluk erat...cium pp hg...ms tuh pon nangis jgk...epy sbb hg dh slmt....terasa tersentuh btol...
    skg nih even jauh...terasa dekat di hati..msh bleh story mory, share verything....tgat zaman sek..kdg2 begaduh pastu merajuk kena pujuk2 lak...hehehhe..kita kan geng knk2 ribena..epy go lucky memanjang..hehheheh...and kita 2 kan org paggil tiang lampu bejalan coz kurus amat..hahaha
    mmuuahhh rindu kamu la...nnt kita citer2 ngn nysah erk..hehehehehhehhehe

    ReplyDelete
  4. mek reen :huhuh, tetibe aku plak sebak baca komen hang tuh..huwaaaaa...
    frenz eva!

    ReplyDelete
  5. huhuuhu...hehehheh..suma tuh memori terbaek la...bes dpt kwn cam hg...frenz eva...

    ReplyDelete
  6. nana, thanks dear for your sharing of opinion, I really appreciate it...cantek blog hang. kagum =)
    Allah bless you Always, Ameen =)

    ReplyDelete
  7. ina cayang :hehehhe, tq!hehehhe..amin ya Allah...

    ReplyDelete

Lagu Kita

Photobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...